Pretraga

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin izradili dva digitalna asistenta – Sipka i Zdravka

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin u sklopu projekta Škola budućnosti osmislili su dva različita chatbota, kako bi olakšali dostupnost informacija krajnjim korisnicima. Jedan su izradili za vlastitu školu, a drugi za lokalnu bolnicu.

Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

U projekt Škole budućnosti ušli smo s ciljem stjecanja novih znanja i kompetencija, razmjene iskustava s učenicima i nastavnicima drugih škola te primjene stečenih znanja u daljnjem školovanju i profesionalnom ostvarenju.

Nas, učenike drugog razreda zanimanja Strojarski računalni tehničar, od ponuđenih tema unutar projekta Škola budućnosti najviše je privukla problematika umjetne inteligencije koja je sve aktualnija u svakodnevnom životu, a vrlo se malo spominje u sklopu stručnih predmeta.

Nastavni materijali koje smo prolazili na Stemi platformi bili su pristupačni i primjenjivi. Sviđa nam se što je Stemi konkretan, vrlo slikovit i potkrijepljen video sadržajima. Na nastavnim satovima Računalstva prolazili smo cjeline Škole budućnosti te s nastavnicom redovito raspravili svaku cjelinu. Nastavni sati bili su vrlo motivirajući, zanimljivi i korisni. Do ovog trenutka nismo bili svjesni koliko je umjetna inteligencija sveprisutna svuda oko nas, počevši od naših pametnih telefona koje svakodnevno koristimo ne razmišljajući kako oni funkcioniraju.

Zašto izrada chatbota?

Proučivši primjere chatbota na platformi i uočivši koliko mogu olakšati rad tvrtkama i pristup informacijama korisnika u svakodnevnim potrebama, izrazili smo želju za izradom vlastitog chatbota na Infobip platformi, nakon što nas je nastavnica upoznala s poslovanjem spomenute tvrtke i pokazala sučelje u kojem smo imali priliku izraditi i testirati svog chatbota.

Nekoliko nastavnih sati proveli smo u rješavanju projektnog zadatka istraživanja dostupnih chatbota na hrvatskom jeziku koristeći se internetom. Iznenadili smo se koliko tvrtki, većinom banaka i poliklinika, već ima integrirane chatbote u svoje web stranice. Testirali smo ih mnoštvom pitanja te prodiskutirali njihove prednosti i nedostatke na temelju čega smo došli do zaključka kako nam oni uvelike mogu smanjiti vrijeme čekanja na dostupnost informacija, njihovu preciznost i istinitost i dr.

Prošavši kroz korake izrade chatbota, u timovima smo krenuli u osmišljavanje vlastitog virtualnog asistenta. Nizom razgovora odlučili smo i razradili smo što bi bila svrha našeg chatbota, koje usluge bi pružao i na koja pitanja pružao odgovore.

Sipko – virtualni asistent naše škole

Chatbot Sipko kojeg smo kreirali za web stranicu naše škole šaljiv je, u mogućnosti neformalno komunicirati, jednostavan za korištenje, pruža informacije o aktualnim učenicima, mogućnostima upisa postojećih smjerova škole te informira ostalim aktivnostima škole. U zamjenu za korisnikovo pretraživanje web stranice Sipko tražene informacije pruža u svega nekoliko koraka.

Zdravko – virtualni asistent Opće bolnice Varaždin

Drugi chatbot osmislili smo za Opću bolnicu Varaždin. Zdravko je ozbiljniji, službeniji, pruža  informacije o zaposlenicima, dežurstvima, kontaktima pojedinih odjela, naručivanju pacijenata, radnom vremenu i dr. Njemu smo pridružili formalniju osobnost jer je usmjeren za drugačiji profil korisnika.

Ujedno, pohvaljujemo platformu Stemi na kojoj su dostupni pristupačno i originalno razrađeni nastavni materijali o umjetnoj inteligenciji, prednostima upotrebe chatbota, koracima pri izradi istog, a svi redom prilagođeni svladavanju učenika. Mnogo toga već smo naučili iz nastavnih materijala, stoga vjerujemo da ćemo steći i nova vrijedna iskustva do potpune realizacije našeg vlastitog chatbota.  Umjetna inteligencija opširna je, aktualna i zanimljiva problematika te svakako smatramo prednošću što samostalno izrađujemo našeg digitalnog asistenta. Vjerujemo da ćemo stečena znanja moći primijeniti u daljnjem školovanju i profesionalnom ostvarenju po završetku školovanja.

sipko i zdravko

Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Učenici drugog razreda zanimanja Strojarski računalni tehničar:

Ivan Havaić, Tomislav Jug, Petar Drožđek,

Marina Lepoglavec, dipl.inf., mentor


Projekt Škola budućnosti čiji je cilj učenike diljem Hrvatske pripremiti za tehnološku budućnost provode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska.