Pretraga

Zagrebački faks svečano predstavio novu monografiju koja se već koristi kao obvezna literatura

A- A+

Monografija ‘Poredbeno ustavno pravo – Dioba vlasti’, urednice prof. dr. sc. Biljane Kostadinov, predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u petak je svečano predstavljena u velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Donosi izbor ustavnih studija profesorice Kostadinov, kao i prof. dr. sc. Roberta Podolnjaka, prof. dr. sc. Đorđa Gardaševića i izv. prof. dr. sc. Ane Horvat Vuković, a o zaštiti trajnosti ustava i osiguranju ustavne diobe vlasti na saveznoj i državnoj razini u Sjedinjenim Državama, u kanadskom i španjolskom asimetričnom federalizmu, prigodom formiranja vlade nakon izbora i ovlastima tehničke vlade u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i u odnosu država članica Europske unije s Europskim sudom.

Foto: Pravni fakultet Zagreb

Posebnu pozornost posvećuje i trajno aktualnim pitanjima ustavnog sudovanja, federalističke teorije te izazova parlamentarizma, a ponajprije je namijenjena studentima te se već koristi kao obvezna literatura na nizu kolegija Katedre za ustavno pravo.

– Kao priručnik koji nismo imali od neovisnosti u Republici Hrvatskoj, ali ni prije, popunjava u tom smislu izraženu prazninu, i prva je u novom izdavačkom nizu monografija poredbenog ustavnog prava koji se nastavlja već početkom ove 2024. izdavanjem knjige ‘Poredbeno ustavno pravo – Ustavno sudovanje‘, podijelila je prof. dr. sc. Biljana Kostadinov, urednica monografije.

Predstavljanju su nazočili cijenjeni predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti kao i mnoge članice i članovi akademske zajednice te predstavnici institucija civilnog društva. O monografiji su govorili recenzenti, prof. dr. sc. Petar Bačić, prof. dr. sc. Sanja Barić te urednica prof. dr. sc. Biljana Kostadinov.

– ‘Izabrane teme – dioba vlasti’ kao koncept osiguranja slobode i ustavno sudovanje s načelom razmjernosti u ograničavanju slobode predstavljaju temeljne odrednice vladavine prava. Cilj nas konstitucionalista je da vladavina prava djeluje na većinu vlasti u državi, većinu vremena. Nužno je ustrajno razgovarati o primjeni ustavne diobe vlasti i u kohabitaciji, ograničavanju slobode i to ne samo u kaznenom pravu, te ustavnom sudovanju. Sada možemo procijeniti jesu li za nas iskustva drugih pravnih sustava korisna, hoćemo li preuzeti neka rješenja, poboljšati naš sustav i tako održati obećanje Ustava da će biti okvir sigurnosti i slobode za svoje građane, zaključila je Kostadinov.