Pretraga

15-godišnjakinja govorom posramila svjetske vođe: Kažete da volite svoju djecu, a kradete im budućnost

A- A+

Greta Thunberg švedska je aktivistica koja ima samo 15 godina, a njezin govor na klimatskoj konferenciji UN-a COP24 ostao je zabilježen kao jedan od najjačih govora o klimi uopće. Greta već nekoliko godina čita o klimatskim promjenama i zauzima se za hitne promjene tako što svakog petka štrajka i ne ide u školu već sjedi ispred švedskog parlamenta. Na klimatskoj konferenciji u Poljskoj svojim govorom posramila je svjetske vođe.

Greta Thunberg / Foto: Screenshot YouTube

Izdvojeni članak

[VIDEO] Najuspješniji ovogodišnji učenik održao maestralan govor u kojem nije štedio politiku, medije, profesore i NCVVO!

– Nismo došli ovdje moliti svjetske vođe da počnu brinuti , poručila je Greta Thunberg predstavnicima zemalja na dvotjednoj UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP24.

U Katowicama u Poljskoj, gdje se ova konferencija održavala, 15-godišnja Greta je istaknula i sljedeće.

– Ignorirali ste nas u prošlosti i ignorirat ćete nas opet. Više nemamo izlika i imamo sve manje vremena. Došli smo ovdje obavijestiti vas da prava promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne. Prava moć pripada ljudima, rekla je 15-ogodišnja aktivistica u ime Climate Justice Now, globalne mreže koja se bori za pitanja klime.

Njezin govor prenose svi svjetski mediji, a u fokus javnosti prvi put došla je kada je krajem kolovoza započela svakodnevno štrajkati od škole ispred švedskog parlamenta zahtijevajući promjene i upozoravajući na opasnosti klimatskih promjena. Greta je s praksom nastavila i nakon švedskih parlamentarnih izbora, pa tako sada svakog petka sjedi ispred švedskog parlamenta i upozorava na uništavanje budućnosti.

Prvi put čula o klimatskim promjenama sa sedam godina

Greta je o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju prvi put čula u školi sa samo samo 7 godina. Učinilo joj se čudnim da ljudi svojim djelovanjem tako snažno utječu na svijet u kojem žive, pa je sve više čitala i učila o toj temi. Započela je s malim stvarima, a za štrajkove su je inspirirali učenici u Parklandu u Americi koji su prosvjedovali ne odlaženjem uz školu zbog pucanja u školama. Ona je to isto odlučila učiniti za klimu.

U svojem govoru na konferenciji vođama svjetskih zemalja rekla je da nisu dovoljno zreli da se suoče s ovim problemom i da kažu kako stvari uistinu stoje te da o klimi pričaju isključivo radi svoje popularnosti.

– Kažete da volite svoju djecu više od ičega, ali im ipak kradete budućnost ispred očiju, rekla je između ostalog Thunberg u svojem govoru.