Pretraga

50. rođendan Interneta: Evo kako je nastao i što su 90-ih mladi najčešće pretraživali

A- A+

Prema jednom ovogodišnjem istraživanju o medijskim navikama Hrvata, internet je glavni izvor informacija za 78 posto ispitanika. 91,6 posto njih ga koristi više puta dnevno, a gotovo isti toliki postotak smatra da nam internet pruža informacije koje nigdje drugdje nisu dostupne. No, mreža bez koje je većini nezamislivo živjeti upravo je ovih dana proslavila 50. rođendan. Znate li kad se i gdje ‘rodio’ internet te kako su ga Hrvati opisivali sredinom 1990-ih?

srednja.hr, arhiva

Za ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), mrežu stvorenu za potrebe američkog Ministarstva obrane, možda je čuo veći broj današnjih mladih.

Login kao početak novog doba

Izdvojeni članak

[VIDEO] Domaća reklama za sigurnost na internetu u dva dana ima preko 200.000 pogleda

No, manje njih zna da je 29. listopada 1969. student programiranja Charley Kline sa sveučilišnog računala SDS Sigma 7, iz sobe 3420 poslao prvu elektroničku poruku. Primatelj iste bilo je računalo SDS 940 na Istraživačkom institutu Stanford. Prva poruka glasila je “login”, ali u prvom pokušaju do primatelja su prošli tek znakovi “l” i “o” jer se sustav srušio.

Cijela je riječ, kako piše bug.hr, uspješno stigla do odredišta sat vremena nakon prvog pokušaja. Današnjoj mlađoj populaciji ovaj se korak može činiti banalnim, no zanimljivo je istaknuti da je upravo ta poruka postavila temelje današnje komunikacije i Interneta.

Internet, dakako, u svojim početcima nije bio dostupan svima. Prvotno namijenjen za vojne svrhe, tek se 10 godina kasnije postupno širio na američka sveučilišta, a potom je s godinama prešao i u komercijalne svrhe.

Promijenile su nam se navike, ali i stav prema internetu

Izdvojeni članak

Prije točno 26 godina Hrvatska je počela koristiti svoju internetsku domenu: Evo koliko web stranica danas koristi .hr

Kako se prvo pojavio u razvijenijim, a poslije u manje razvijenim zemljama, internet je u Hrvatskoj uspostavljen 1992. Iste je godine uspostavljena i Hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža. Tako smo otvorili prostor dobu interneta.

17 godina kasnije, Internet koristi više od 70% Hrvata. Usporedno sa sredinom 1990-ih, kad ga je imalo svega 10.000 korisnika, drastično su se promijenile i navike, ali i stav korisnika spram interneta.

Povodom 50. rođendana mreže, HRT je Facebooku objavio prilog o internetu iz 1995. godine.

Internetu se tada iščuđavalo, a brojni nisu ni znali što je to niti su mu se imali prilike priključiti.

Umjesto pretraživanja Istanbulske nevjeste i Zadruge (op.a. neki od najpretraživanijih pojmova u 2018.) pravi je hit onda bilo doznati nešto o grupi Rolling Stones na njihovom “homepageu”. Oni koji su internet posjedovali najčešće su željeli saznati nešto o filmovima, kulturi te i prošle godine ‘najguglanijem’ području, sportu.

Mreža nije nudila puno; umjesto Googlea tu je bio Netscape, moglo se raditi s www. -om i izrađivati homepageove, koje su se sporo otvarale.

U nastavku zavirite u bližu prošlost pa saznajte kako smo na internet gledali prije 24 godine.

https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/560794088014585/?t=0

Iznenađuje li vas štogod?