Pretraga

7 knjiga koje bi svaka cura u dvadesetima trebala pročitati

A- A+

Djevojke se u svojim dvadesetima suočavaju s  procesom osamostaljenja, završetkom srednjoškolskog obrazovanja, početkom studiranja, ali i prvim čvršćim emocionalnim vezama te započinju potragu za vlastitom životnom filozofijom. Kao pomoć u, nerijetko teškom i zbunjujućem razdoblju, mogu poslužiti popularni književni naslovi koje bi svaka cura u dvadesetima trebala pročitati.

Bilo da je riječ o problemu samopouzdanja, osobnom razvoju, odnosima s drugim ljudima ili odnosu prema samoj sebi, ovih bi se sedam knjiga trebalo naći na popisu djevojaka koje, kako mnogi vole reći, prolaze kroz najuzbudljivije, ali i najstresnije razdoblje u životu mlade žene.

Izdvojeni članak

Ovo su najprevođenije knjige svijeta

DNEVNIK ANNE FRANK

Iako je na popisu lektire za osmi razred, Anni Frank poželjno se vraćati nekoliko puta tijekom života. Dnevnički zapisi petnaestogodišnje djevojčice koja je opisala strahote Drugog svjetskog rata, prodani su u više od 35 milijuna primjeraka, a prevedeni na 70 jezika. Veličina Anninog dnevnika je u njezinoj inteligenciji koja propitkuje baš sve što se oko nje događa.

Unatoč borbi za vlastiti život, Annu zabrinjava nepravedan položaj žena u društvu, rasna i vjerska segregacija te međuobiteljski odnosi. Skrivajući se od smrti, Anna uspijeva živjeti, stvarajući svoj mikrosvijet unutar skučene sobe. Zaljubljuje se, svađa se, veseli se i ne odustaje od sna da jednom postane objavljivana književnica. Dnevnik Anne Frank poticajna je i emotivna priča o nadi, vjeri u bolje sutra te borbi s neizbježnom situacijom.

Izdvojeni članak

Evo koje su najčitanije knjige u Zagrebu u 2014-oj

HOTEL ZAGORJE, Ivana Simić Bodrožić

Emotivan roman iz perspektive djevojčice i kasnije mlade djevojke jedna je od najljepših priča o Domovinskom ratu ikad napisana, slažu se književni znalci, ali i čitatelji.Vukovar u doba najveće agresije i život koji se, unatoč ratu, mora održavati, teme su s kojima se Ivana Simić Bodrožić, rodom iz Vukovara, suočila kako bi prikazala što realniju sliku svojega djetinjstva. Prislino iseljavanje, traženje smještaja u Zagrebu, suživot s izbjeglicama u Kumrovcu i prihvaćanje tužne istine da se tata više nikada neće vratiti, obilježile su ovaj autobiografski roman o odrastanju koji nije nimalo patetičan.

Odrastati u nepovoljnim okolnostima, buniti se, padati i dizati se, sve je to Ivana realno prikazala ne libeći se nasmijati čitatelja, šaliti se na svoj račun i na račun tragedije koja joj je obilježila život. Roman ostavlja bez daha, a postepeni prelazak iz djevojčice u mladu ženu ulijeva povjerenje da je, ma kako težak bio proces, cilj itekako ostvariv.

GREŠKA U NAŠIM ZVIJEZDAMA, John Green

John Green priznat je autor među young adult populacijom, a romanom o dvoje šesnaestogodišnjaka oboljelih od raka, osvojio je svijet. Važno je naglasiti da ovo nije knjiga o raku. Ljubavna priča o dvoje tinejdžera, iznimno zrelih, ponekad toliko odraslih da je teško povjerovati u njihove godine, vodi nas kroz njihovu ‘kratku vječnost. Iako na trenutke sladunjava, priča o Augustusu Watersu i Hazel Grace Lancaster moderna je verzija ‘Ljubavne priče’ nad kojom su suze prolijevale generacije čitatelja.

Iako je riječ o mlađahnim likovima, knjigu nipošto ne treba svrstati u koš sa sličnim young adult štivom. Pozitivna je i na trenutke iznimno romantična što će, u određenom periodu, svakoj djevojci dobro doći.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Redakcija portala Srednja.hr vam donosi svojih 5 idealnih knjiga za praznike

NORVEŠKA ŠUMA, Haruki Murakami

Po svom objavljivanju, roman Norveška šuma doživio je sveopću histeriju u Japanu gdje je prodan u više od 4 milijuna primjeraka, a svom je autoru osigurao vječnu slavu. Čuvši zvuke popularne pjesme ‘Norwegian Wood’ od Beatlesa, glavni se lik, Toru Vatanabe, vraća u razdoblje studija u kojem je bio zaljubljen u djevojku svog najboljeg prijatelja koji počima samoubojstvo.

Teško održivu vezu zamjenjuje novom djevojkom. Roman je, kao i ostala djela japanskog hit književnika, na trenutke mističan i zbunjujuć, ali uvijek prožetom konstantnim ispreplitanjem ljubavi i smrti. Jedino sigurno u životu jest promjena pa tako i smrt, a suočavanje s tom istinom mnogima je najteže prihvaćanje u životu. Dvadesete nas često suočavaju s ovim pitanjem, pa je Norveška šuma vrijedno studentsko štivo koje se ne propušta.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Predsjednik Josipović preporučio mladima pet knjiga koje svi trebaju pročitati

MUŠKARCI SU S MARSA, ŽENE SU S VENERE, dr. John Gray

Uz obilje knjiga samopomoći, instant savjetnika za sreću i recepata za dugu i uspješnu vezu, ovo je jedini vodič za razumijevanje razlika među spolovima koji godinama ne silazi s mjesta najčitanijih. Dr.Gray opisao je kako muškarci govore jezikom sasvim drugačijim od žena, iako toga nisu svjesni. Rječi koje izgovaraju su iste, ali značenja sasvim drugačija.

Koristeći suvremena znanstvena otkrića u prirodnim i društvenim znanostima, autor nastoji ponuditi obrazloženja različitih obrazaca ponašanja između muškaraca i žena. Godine u kojima se grade prvi ozbiljniji ljubavni odnosi, donose i mnoštvo nesuglasica među spolovima koje često dovoe do raskida. Ovaj vodič neće dati obrazac po kojemu se gradi sretna veza, ali će na jednostavnim primjerima objasniti kako si taj proces olakšati.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati ‘lovac’ Kotiga izabrao najdraže knjige koje trebaju svi pročitati

MOJA GODINA S ELEANOR, Noelle Hancock

Njuorška blogerica Noelle radoholičarka je koju iznenadni poziv o otkazu zbog globalne krize, izbaca iz cipela. Šokirana uredničkom odlukom, Noelle se pokušava probrati u kafiću, a pažnju joj odvlači natpis na zidu, bivše prve američke dame, Eleanor Roosevelt koji kaže ‘Učinite svakoga dana jednu stvar koja vas plaši’.

Potaknuta citatom, Noelle započinje jednogodišnju avanturu u kojoj će svakoga dana činiti stvari kojih se plaši kako bi naučila preuzeti kontrolu nad svojim životom i riješila se iracionalnih strahova. Okušala se u raznim zanimanjima, suočila se s velikim strahovima i učila živjeti dan po dan prihvaćajući nesigurnost i nestalnost života kao svoju prednost, a ne manu. Poticajno djelo o borbi sa samim sobom.

Izdvojeni članak

Poznate knjige kojima su autori izbacili poglavlja iz originalne priče

ALISA U ZEMLJI ČUDESA, Lewis Caroll

Iako napisano davne 1865.godine, najpoznatije djelo Lewisa Carolla uvijek je aktualno. Često okarakterizirana kao knjiga za djecu, priča o Alisi idealno je štivo za sve uzraste, posebno za mlade ljude koji se sa životom još uvijek trebaju upoznavati. Beskrajno nelogična i nepovezana priča o djevojčici koja upada u zečju rupu i upoznaje sasvim neobičan svijet, odlična je alegorija života koji je i sam često nelogičan i besmislen.

Pronalaženje značenja u besmislu pojava i situacija s kojima se susrećemo može nam pomoći u prihvaćanju istih. Ako zanemarimo sva skrivena značenja koja nam autor servira, Alisi se možemo vratiti isključivo kao priči koju smo jednom, u djetinjstvu voljeli slušati. Vraćanje u najsretnije  razdoblje života, daje nam snagu za suočavanje sa sadašnjošću.