Pretraga

Ako slušate domaću glazbu, morate znati odgovor na svih 10 pitanja

A- A+

Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su vrlo plodonosno razdoblje za hrvatsku glazbu. Brojni bendovi i samostalni izvođači stvarali su zanimljivu, inovativnu glazbu i klasike koje rado slušamo i dan-danas. Bendovi poput Parnog valjka, Prljavog kazališta i Azre bili su tada na vrhuncu kreativnosti i popularnosti. Ako ste ljubitelj domaće glazbe, sada možete provjeriti svoje znanje i zadiviti svoje prijatelje znanjem o velikanima hrvatske glazbe.

Foto: Unsplash

Stavi pravu stvar, Marina, Program tvog kompjutera, Moja prva ljubav…ovi bezvremenski hitovi su vam vjerojatno u glavi čim pročitate njihove nazive. Iako su neke od ovih pjesama stare više od 40 godina, i dalje se rado slušaju na tulumima, a redovito se ‘vrte’ i na radiju i Spotify playlistama. Iako vjerojatno stihove ovih pjesama znate napamet, znate li kako su nastale?

Glazbeni svijet u doba bivše Jugoslavije bio je veoma zanimljiv i raznolik, a stvari koje su se događale ‘iza kulisa’ bile su gotovo jednako zanimljive. Brojni danas poznati izvođači karijeru su započeli u jednom bendu, a zatim ju nastavili u drugom ili otplovili u solo vode. Primjerice, Gibonni je prije samostalne karijere bio član čak tri grupe, a neki do ovih izvođača napisali su brojne hitove za druge izvođače. Pokušajte odgovoriti na svih 10 pitanja i naučite nešto novo o hrvatskoj glazbenoj sceni.