Pretraga

[Aplikacija tjedna] Želite li pratiti unos kalorija? Pronašli smo aplikaciju koja u tome pomaže

A- A+

Aplikacija MyFitnessPal namijenjena je onima koji žele detaljnije pratiti unos svojih kalorija da bi zadržali, dobili ili izgubili na kilaži. Besplatna verzija nudi sasvim dovoljan brojač kalorija, dok s plaćenom inačicom dolaze dodatne opcije kao što je prilagođavanje izgleda sučelja te nutritivni plan trenera.

Foto: Unsplash

U vrijeme kada fitness gurui ‘iskaču iz paštete’, ponekad je teško razaznati kvalitetan od nekvalitetnog savjeta. Oni koji su sami pokušali istražiti kako dobiti ili izgubiti na kilaži, gotovo su se uvijek susreli sa savjetom da prate svoj unos kalorija, što u početku može biti poprilično kompliciran proces koji zadaje glavobolju.

No, u igru ulazi MyFitnessPal. Popularna fitness aplikacija koja korisnicima omogućuje hrpu opcija kada je riječ o brojanju kalorija te značajno olakšava proces rekompozicije tijela ili pak zadržavanja željene kilaže. Na početku je, dakle, potrebno upisati vašu dob, kilograme i visinu te željeni cilj.

Screenshot: MyFitnessPal

Taj cilj, naime, može biti da tjedno gubite, odnosno dobivate neki određeni broj kilograma, ovisno kako izaberete. MyFitnessPal će prema tom odabiru i vašim podacima koje ste prethodno unijeli, izraditi plan kalorija koje su vam potrebne da to na koncu i ostvarite.

Sučelje aplikacije vrlo je jednostavno, stoga je i unošenje kalorija ‘mačji kašalj’. Ikona ‘plusića’ u donjem desnom kutu otvara kategorije Weight, Exercise, Food, Water i Status. Za unos kalorija odabere se Food, nakon čega se mora odabrati i o kojem se obroku radilo – doručak, ručak, večera ili užina.

Screenshot: MyFitnessPal

Nakon toga, moguće je samostalno pronaći pojedini obrok ili još jednostavnije skenirati barkod nekog proizvoda. Budući da se sve temelji na gramima ili militrima, preporučuje se da uistinu važete hranu koju jedete, kako bi aplikacija mogla prikazati što stvarniji unos kalorija.

Kad nešto pojedete i dovršite unos, kalorijski cilj će se automatski smanjivati. Zahvaljujući tome, moći ćete vidjeti koliko vam je još kalorija ostalo za pojesti, što će svakako olakšati plan daljnjih obroka. Osim toga, mogu se pratiti i treninzi te koliko od njih potrošite kalorija, kao i koliko ste čaša vode popili.

Screenshot: MyFitnessPal

Također je dostupna velika količina recepata s već izraženim brojem kalorija i nutrijenata. Moguće je pratiti i planove prehrane, no za većinu njih potrebno je izdvojiti nešto novca, pa to valja imati na umu. Besplatno je dostupno i nekoliko planova treninga, što svakako nije loše za one koji tek započinju s aktivnijim životom.