Pretraga

Apple opet nehotice procurio informacije: Ovako će izgledati novi iPhone uređaji koje će predstaviti za mjesec dana

A- A+

Baš kao i prošle godine, nekoliko tjedana pred najavu jubilarnog iPhonea X (op. a. deset, ne iks) za desetu obljetnicu postojanja tog pametnog telefona, Apple je u testnom softveru ostavio dio koda koji su developeri pronašli i tako procurili izgled novog iPhonea. Zapravo, izgled nova tri iPhonea koja će tehnološki ‘div’ predstaviti na manifestaciji za otprilike mjesec dana. Osim što je poznato kako će mobilni telefoni izgledati izvana, developeri su dijelove koda uspjeli provući kroz simulacije i tako dobiti vjernu sliku operacijskog sustava na novim uređajima.

Ako je vjerovati onome što Apple, već drugu godinu zaredom, nehotice procuri u javnost, taj će tehnološki ‘div’ za mjesec dana predstaviti čak tri nova iPhonea. Sva tri će uređaja od sprijeda izgledati isto – cijelu površinu prekrit će zaslon – a home tipka odlazi u povijest.

Možda bismo konačno mogli dočekati nešto jeftiniji iPhone

Za potrebe ovoga teksta nasljednike iPhonea X nazvat ćemo iPhone 11, a nasljednika prošlogodišnje osmice iPhone 9. Prema dostupnim informacijama, iPhone 11 dolazit će u dvije različite veličine, u crnoj, bijeloj i zlatnoj boji.

Prvi će imati displej od 5.8 inča, baš kao i prethodnik, a novi, veći, kojeg već nazivaju iPhone 11 Plus, imat će nevjerojatno velik displej dijagonale čak 6.5 inča. Oba će uređaja koristiti OLED displeje koje je Apple predstavio prošle godine, a značajan su napredak u odnosu na zastarjele i izblijedjele LCD-ove koje inače nalazimo u iPhoneu.

Treći uređaj, tzv. iPhone 9, veličine zaslona 6.1 inča taman dolazi između dvije spomenute varijante. Međutim, kao nasljednik iPhonea 8, kao uređaja s nižom cijenom, ovaj će mobilni telefon po svemu sudeći biti nešto skraćen za performanse i hardverske dijelove. Primjerice, imat će ugrađen LCD umjesto OLED zaslona, kao što se i pretpostavlja da neće imati dualnu kameru. Još jedna prednost 6.1 inčnog iPhonea trebala bi biti u tome što bi podržavao dual sim, odnosno dvije sim kartice, no istinitost tih informacija još je uvijek dvojbena i nije sigurno hoće li dual verzija biti dostupna u svim regijama i državama svijeta. Osim toga, nalikovat će i nekim starim ‘jeftinim’ pokušajima Applea jer će dolaziti u više boja – vjerojatno crvenoj, plavoj, narančastoj, žutoj, bijeloj i crnoj. Još uvijek, doduše, nije poznato hoće li biti od plastike ili kombinacije metala i stakla. Dodatne informacije pogledajte u videu poviše.

Za razliku od prošle godine kada je iPhone X kasnio s izlaskom u prodaju, ove će godine budžetni model, iPhone 9 biti onaj koji će kupcima postati dostupan tek kasnije, pretpostavlja se u listopadu, dok će dvije varijante iPhonea 11 biti dostupne već u rujnu. Razlike u cijenama će definitivno biti, no trenutno nije razvidno kolika će biti.

Konačno bi mogli osvježiti najpopularniji Macbook

Najpopularniji Macbook, uvelike zahvaljujući relativno niskoj cijeni, Macbook Air, konačno bi mogao dobiti osvježeni dizajn i karakteristike. Ovaj uređaj, od svojeg predstavljanja 2008 godine kada je najavio revoluciju u poimanju prijenosnika, danas daleko odskače od ostalih Macbooka. I to nije kompliment.

S petom generacijom i5 dualnih procesora, starom integriranom grafičkom i, opravdano rečeno, groznim ne-HD displejom te dizajnom koji je ostao nepromijenjen od 2010. godine, ovaj se uređaj ne drži baš najbolje. Unatoč tome, a zahvaljujući cijeni od 1.000 dolara, čak i u Hrvatskoj oko 7.000 kuna, i dalje je najprodavaniji Macbook.

Korisnici očito jako žele dobar prijenosnik koji ne košta previše, a cijena jabuke ponekad je jednsotavno previsoka. Sve to dovelo je do očekivanja kako će Apple upravo ove godine predstaviti novi Air, znatno boljih performansi i s dugo očekivanim retina zaslonom. Neki smatraju kako će se 12-inčni Macbook jednostavno nadograditi i ‘pretvoriti’ u Air liniju, dok se drugi nadaju da to neće biti slučaj zbog problema s manjkom utora. Za razliku od iPhonea, curenje informacija o novom Macbooku je daleko suptilnije i u manjoj mjeri.

Apple opet nehotice procurio informacije: Ovako će izgledati novi iPhone uređaji koje će predstaviti za mjesec dana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap