Pretraga

Društvena mreža pod povećalom Europske komisije: Provjerava se moderiranje sadržaja

A- A+

Europska komisija zahtijeva od društvene mreže X više pojedinosti o aktivnostima i resursima za moderiranje sadržaja i upotrebi generativne umjetne inteligencije unutar Europske unije. Rok za dostavu informacija je 17. svibnja.

društvene mreže

Društvene mreže | foto: Unsplash

Europska komisija uputila je zahtjev za dodatne informacije društvenoj mreži X, kako bi se detaljnije istražile njihove prakse moderiranja sadržaja i upotreba generativne umjetne inteligencije unutar Europske unije. Zahtjev je dio šireg postupka koji ispituje potencijalne prekršaje Akta o digitalnim uslugama (DSA), nakon što su preliminarni nalazi ukazali na značajno smanjenje tima za moderiranje sadržaja i redukciju jezične pokrivenosti s 11 na 7 jezika unutar EU-a.

Naime, Komisija posebno traži detalje o internim dokumentima i resursima za moderiranje sadržaja, posebno u svjetlu nedavnog izvješća o transparentnosti koje je pokazalo značajno smanjenje broja moderatora. Uz to, od društvene mreže X očekuje se da dostavi informacije o procjeni rizika i strategijama ublažavanja koje su primijenjene na generativne alate umjetne inteligencije, s posebnim naglaskom na njihov utjecaj na izborne procese i širenje nezakonitog sadržaja.

Ovaj zahtjev dolazi nakon što je Komisija u prosincu 2023. pokrenula službeni postupak protiv X-a, ispitujući prakse upravljanja rizikom, transparentnosti oglašavanja i pristupu podacima za istraživače.

Izdvojeni članak
tiktok na mobitelu

Ova zemlja od iduće godine zabranjuje društvene mreže mlađima od 14 godina

– Danas poslan zahtjev za informacije novi je korak u istrazi koja je u tijeku. Temelji se na dosad provedenom prikupljanju dokaza i analizi, među ostalim u vezi s izvješćem o transparentnosti platforme X objavljenim u ožujku 2024. i odgovorima platforme X na prethodne zahtjeve za informacije, u kojima su se, među ostalim, razmatrale mjere ublažavanja rizika povezanih s generativnom umjetnom inteligencijom, napominju iz Komisije.

Društvena mreža X ima rok do 17. svibnja 2024. za dostavu traženih informacija o moderiranju sadržaja i generativnoj umjetnoj inteligenciji, dok za ostale detalje rok ističe 27. svibnja 2024. Ukoliko informacije budu netočne, nepotpune ili obmanjujuće, utoliko Komisija može izreći novčane kazne, a neodgovaranje može rezultirati i periodičnim penalima, što bi dodatno zaoštrilo ovu situaciju.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem