Pretraga

Mislite da stari mobiteli ne vrijede ništa? Netko je prodao prvi iPhone za 190.000 dolara

A- A+

iPhone prve generacije kojeg je Steve Jobs predstavio 2007. godine, prodan je na aukciji za rekordnih 190.372,80 dolara. Mobitel je bio potpuno zapečaćen i u tvorničkom stanju, a kako tvrde iz aukcijske kuće, prodan je za tu cifru jer je riječ o rjeđoj verziji s 4 GB interne memorije.

iPhone prve generacije. Foto: Unsplash

Ako imate negdje u ladici novi i neotvoreni iPhone prve generacije, mogli biste zaraditi mnogo novaca. Netko je na aukciji prodao tvornički zapečaćeni iPhone 4G za vrtoglavih 190.372,80 dolara, odnosno za cijenu veću otprilike 317 puta od originalne maloprodajne cijene mobitela iz 2007. godine.

Mobitel je stigao na aukciju krajem lipnja i očekivalo se da će postići cijenu između 50.000 i 100.000 dolara. Takva očekivanja postavljena su zahvaljujući prethodnim aukcijama na kojima su iPhonei dosezali vrlo visoke cijene. Primjerice, ove je veljače prodan iPhone 8 GB za 63.356,40 dolara, dok je u listopadu prošle godine prodan za 39.339,60 dolara. Oba su, naravno, bila zapečaćena i u tvorničkom stanju.

Kako prenosi Business Insider, ovaj je iPhone vjerojatno postigao vrtoglavu cijenu zbog toga što je pripadao članu originalnog inženjerskog tima u Appleu, ali i zbog činjenice da je verzija s 4 GB interne memorije puno rjeđa od one od 8 GB.

Izdvojeni članak
gejmer pred računalom

Dobre vijesti za igrače: Popularna igrica vraća se na iPhone i iPad

– Unatoč velikoj svjetskoj medijskoj izloženosti koju je ostvarila naša prethodna prodaja i stotinama kontakata koje smo imali s potrošačima koji su mislili da imaju tvornički zapečaćen originalni iPhone, ovo je jedina tvornički zapečaćena verzija od 4 GB koja se pojavila. Na temelju naše nedavne rekordne prodaje i činjenice da je model od 4 GB vjerojatno 20 puta rjeđi od verzije od 8 GB, nismo iznenađeni da je uspostavio novu rekordnu cijenu, ali premašivanje granice od 190.000 dolara bilo je prilično iznenađujuće, priopćio je osnivač aukcijske kuće LCG Auctions, Mark Montero.

Podsjetimo, pokojni suosnivač Applea, Steve Jobs, predstavio je prvi iPhone 2007. godine. Mobitel je dolazio s 4 ili 8 GB interne memorije, 3,5-inčnim zaslonom na dodir, kamerom od 2 MP i mogućnosti spajanja na internet. Kupci su uglavnom birali modele s više memorije, pa je 4-gigabajtna verzija ubrzo ukinuta.