Pretraga

Velika europska zemlja zabranila jedan model iPhonea zbog previsoke razine zračenja

A- A+

Francuska Nacionalna angencija za frekvencije u srijedu je obznanila kako je testiranje iPhonea 12 pokazalo da je standardna razina apsorpcije, odnosno, količina radijacije koju naše tijelo može apsorbirati koristeći ovaj mobitel – previsoka i prelazi dozvoljene granice. Agencija je odmah naredila Appleu da, od 12. rujna, s francuskog tržišta povuče sve iPhone 12 mobitele.

Osoba koja u ruci drži iPhone

Osoba koja u ruci drži iPhone | foto: Canva

Nacionalna agencija za frekvencije u Francuskoj provela je testiranje na 141 mobitelu i otkrila da iPhone 12, kada ga se nosi u ruci ili u džepu, ima razinu apsorpcije zračenja od 5.47 watta po kilogramu što je više od standarda Europske unije koji iznosi 4 watta po kilogramu, piše Reuters. No, mobitel je ‘prošao’ odvojene testove kada je riječ o nošenju mobitela u jakni ili ruksaka. Posljedica ovog testiranja je naredba Agencije Appleu da povuče sve iPhone 12 mobitele s francuskog tržišta te da će, ukoliko Apple sam ne riješi taj problem, građanima uputiti opoziv ovih mobitela.

Izdvojeni članak

Mislite da stari mobiteli ne vrijede ništa? Netko je prodao prvi iPhone za 190.000 dolara

Standardna razina apsorpcije odnosi se na količinu energije koju tijelo apsorbira od bilo kojeg izvora radijacije i izražava se u vatima po kilogramu (W/kg). Radijacija koju proizvode mobiteli rezultat je načina na koji funkcioniraju – odašiljanjem radiofrekventnih valova, stvarajući elektromagnetska polja. No, za razliku od rendgenskog zračenja i gama zračenja koji su prouzročeni radioaktivnim raspadom, zračenje od mobitela ne može prekinuti kemijske veze ili uzrokovati promjene na stanicama u ljudskom tijelu koje bi uzrokovale brojne bolesti uključujući i rak.

– Postavljeni pragovi radijacije postavljeni su znatno ispod razine koja bi mogla uzrokovati štetu stoga je zaista mala vjerojatnost da će mali porast iznad dozvoljene razine uzrokovati neke zdravstvene posljedice, objašnjava Malcolm Sperrin, direktor odjela medicinske fizike u britanskoj bolnici Royal Berkshire.

Iz Applea su rekli kako je, za iPhone 12, nekoliko međunarodnih tijela izdalo certifikat i potvrdilo da je u skladu sa svim važećim propisima i standardima za zračenje u cijelom svijetu. Također, sve rezultate testiranja su poslali i francuskoj agenciji koja je vršila testiranje.