Pretraga

Baterija pametnog telefona koja se napuni za samo pola minute

A- A+

Nerijetko se dogode okolnosti koje bi se mogle uvrstiti u Murphyev zakon, poput situacije – ‘Baš kada me netko hitno treba nazvati, baterija mobitela se isprazni, a nikako je ne mogu napuniti u datom momentu’. Osim toga, kako su pametni telefoni veliki potrošači baterije, svakodnevno ih treba sat i više vremena puniti, za što mnogi nemaju vremena  Međutim, ove scene mogle bi otići u prošlost. Naime izraelska tvrtka StoreDot izmislila je jedinstven prototip baterije koja bi mogla utjecati na industriju mobilnih telefona, ali i automobila i drugih spravica na električni pogon.

Velika potrošnja baterije kod pametnih telefona mnogima stvara problem. S jedne strane nude dosta mogućnosti, a s druge, bateriju je potrebno svakodnevno puniti sat ili više vremena. No izraelska tvrtka StoreDot očito je u ovoj okolnosti vidjela svoju šansu te je izradila prototip baterije koja će dugometražna druženja punjača, utičnice i mobitela gurnuti u povijest.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako produžiti život kao i kada trebate zamijeniti bateriju u svom laptopu

Osim mobilne, izum će imati veliki značaj i za industriju električnih vozila

Naime prototip baterije koju su izradili u potpunosti se napuni za svega 30 sekundi, piše Discovery. Ovaj uistinu revolucionarni izum mogao bi ostvariti veliki utjecaj ne samo na industriju mobilne telefonije, nego i na električna vozila koja se, za sada, u najboljim okolnostima pune od četiri do osam sati.

Kako su baterije zapravo spremnici kemikalija, da bi se punile, kemija mora biti poništena, a to iziskuje određeno vrijeme.

Istraživači su već pokušavali ubrzavati napajanja i prije Izraelaca, međutim tehnike koje su pronalazili uključivale su korištenje otrovnih teških metala. Telavivska tvrtka je, pak, našla drugo rješenje.

Izdvojeni članak

Kako bi baterija na iPhoneu dulje trajala, iskušajte ove savjete

Materijali za izradu vrlo jeftin

Umjesto otrovnih materijala, u StoreDotu su razvili novu vrstu elektroda te sintetizirali molekule peptida, odnosno male proteinske molekule koje su nazvali nanotočke.

Materijali za izradu tih nanotočaka vrlo su jeftini, što je još jedna pozitivna okolnost u ovom otkriću. Svo to eksperimentiranje dovelo je do izrade prototipa baterije velikog kapaciteta te iznimno brzog punjenja.

Ipak, za pogon električnih vozila elektrode će se morati prilagoditi provođenju veće količine struje, što uopće nije nemoguća misija.

StoreDot je trenutno u procesu patentiranja svoga izuma, a komercijalnu proizvodnju namjeravaju početi 2016. godine.