Pretraga

Otkrijte kako produžiti život kao i kada trebate zamijeniti bateriju u svom laptopu

A- A+

Činjenica je da će baterija od vašeg laptopa s vremenom prestati raditi, ma koliko se brinuli o njoj. Ipak postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju, ako ne želite da vam baterija ‘umre’ u rekordnom vremenu. Također doznajte koji su prvi znakovi koji upozoravaju da se bliži kraj vašoj bateriji.

Prijenosna računala ili laptopi se u posljednje vrijeme proizvode sve tanji i lakši, no poizvođači uporno tvrde da baterije istih traju do nekoliko sati. U prosjeku baterija za laptop može izdržat tri do šest sati, ovisno o tome koju radnju obavljate, no svakoj s vremenom dođe kraj. Stoga provjerite kada je pravo vrijeme da zamijenite bateriju, kao i nekoliko stvari na koje morate paziti ako istoj želite bar malo produžiti rok trajanja, piše HowToGeek.

Izdvojeni članak

Kako bi baterija na iPhoneu dulje trajala, iskušajte ove savjete

Zašto baterije slabe i ‘umiru’

Baš kao što nije dobro za bateriju unutar vaših mobitela da stalno bude uključena u struju, ista stvar vrijedi i za bateriju u laptopu. Na njenu izdržljivost loše utječe također često pražnjenje i punjenje, kao i visoka temperatura koja se razvije prilikom dužeg korištenja prijenosnog računala. Zbog svega spomenutoga vrlo je vjerojatno da će vašoj bateriji smrt nastupiti i prije nego to bi realno trebala.

Da biste joj produžili životni vijek, izvadite iz laptopa bateriju svaki put kad ste u mogućnosti raditi priključeni ‘na struju’. Osim što se neće konsatntno prazniti i puniti, poštedjet ćete ju i pretjeranog zagrijavanja.

Ako posjedujete laptop kod kojega je moguće odvojiti bateriju, onda vam ne treba pomoć stručnjaka prilikom njenen zamjene. Dovoljno je na prodajnom mjestu zatražiti istu bateriju, dok vlasnici prijenosnih računala s ugrađenom baterijom moraju odnijeti isti u servis da ga potpuno rastave.

Izdvojeni članak

Srednjoškolka izumila šuplju baterijsku svjetiljku koju pokreće toplina čovjekova dlana

Kako povjeriti kapacitet

Jačina i kapacitet baterije ovisi o samom prijenosnom računalu, stoga vam je besplatna aplikacija BatteryInfoView dušu dala za provjeravanje stanja u kojem se nalazi vaša baterija. Osim kapaciteta koliki bi baterija trebala imati, aplikacija će vam pokazati trenutni kapacitet, ali i podatke o tome koliko se troši. BatteryInfoView će za pojedine baterije prikazati sustav te broj ciklusa punjenja i pražnjenja, zbog čega ćete lakše procijeniti koliko je života ostalo pred vašom baterijom.

Kad shvatite da je krajnje vrijeme za zamjenu baterije nikako vam ne preporučujemo najjeftiniju varijantu koju možete pronaći na internetu, nego biste svakako trebali kupiti originalnu bateriju izravno od proizvođača ili ovlaštenog zastupnika. Baterije neprovjerenih i bezimenih proizvođača mogu vam napraviti više štete nego koristi, pa čak dovesti do pregrijavanja ili eksplozije prijenosnog računala.

Izdvojeni članak

Tri genijalna tinejdžera kreirala prijenosni punjač za mobitele


Za kalabriranje slijedite ove korake:

Napunite bateriju do 100 posto te potom isključite računalo na barem dva sata, no bez ištekavanja iz struje da bi se baterija ohladila. Zatim uspavajte računalo ili hibernirajte da baterija padne na pet posto od ukupne snage. Potom ištekajte računalo iz struje pa ga koristiti sve dok se potpuno ne isprazni i samo ne isključi. Kada se isključi, nemojte ga paliti bar pet sati, a nakon toga isti uključite u struju i napunite bateriju do kraja. Vratite sve postavke baterije na uobičajene vrijednosti. U trenutku kad se baterija ponovno napuni, laptop bi trebao prikazivati stvarno stanje baterije.

Napomena: Kalibrirajte bateriju zbog mogućih netočnih informacija

Ne mora značiti da ćete ni uz spomenutu BatteryInfoView aplikaciju dobiti točne informacije o stanju baterije, stoga je potrebno istu kalibrirati. Može se dogoditi da se kod pojedinih baterija nakon više ciklusa punjenja i pražnjenja pokaže niža razina kapaciteta nego što doista jest. No kada kalibrirate bateriju sa sigurnošću ćete znati na čemu ste.

Neki proizvođači laptopa isporučuju alate za kalibraciju baterije sa samim uređajem, dok drugi tvrde da njihovim uređajima ne treba ista.  Ako vaš uređaj nije došao s nekim od tih alata, a uvidjeli ste da se baterija veoma brzo prazni, možete kalibraciju obaviti ručno.