Pretraga

Bez cenzure: Kako izgleda traženje studentskog stana

A- A+

Rijetko tko ostaje u svojem rodnom gradu na studiju. I većina nas koji odemo, živimo u svoja dva metra kvadratna koja dijelimo s cimerom/icom koji nam često nisu najdraže osobe na svijetu. Ipak, postoji jedna čudna vrsta studenata, koji ne proživljavaju te ‘muke’, koji ustvari propuštaju ‘najstudentskiji’ dio studentskog života – studenti koji žive u stanu.

Siora Photography, Unsplash

Na prvu (a i na drugu) nam djeluje kao da se radi o najsretnijim ljudima na svijetu. O ljudima koji ne moraju brinuti hoće li uspjeti imati danas tri minute samo za sebe, isto kao što ne moraju brinuti oko toga hoće li im cimer/ica dopustiti da otvore prozor, kako se ne bi ugušili. Život u studentskom domu je stvarno nešto posebno, što se treba barem jednom doživjeti (ili ne, ovo samu sebe tješim).

Ipak, ima i stanovanje u stanu svojih čari. Možete također naletjeti na lude cimere/ice pa se onda s njim zabavljati, s time da u tom slučaju ne plaćate 400-ak kn, već 1400 kn (ako imate sreće). Ili možda živite u rupi gdje ste u teoriji sami, ali u praksi imate razne životinjice koje brinu da se nikada ne osjetite usamljenima.

Prije samog dolaska u stan, gdje zatim sami krojite svoju sudbinu (ali ne baš), pred vama stoji možda i najveća avantura vašeg života. Pronalazak stana. Osim ako spadate u onaj jedan posto studentske populacije koji ima svoj stan u kojem živi na miru. Iskreno, mislim da nije fer da se uopće nazivate studentima, zato što svi moraju proći malo muke sa smještajem u studentskom periodu životu, no dobro. Vratimo se na glavnu priču.

Postoji puno stvari koje mogu poći po krivu kad tražite stan, kao što je to i inače slučaj u životu. Ono što inače nije slučaj jest da apsolutno sve što je moglo, zaista i pođe po krivu. Bilo da se radi o tome da vam je netko pred nosom uzeo stan iz vaših snova ili da vas gazda prevesla jednom (ili milijun puta), svaki loš scenarij koji možete zamisliti, ostvarit će se. Mi ćemo vas samo ukratko povesti kroz najčešće probleme…

Stan u užasnom stanju

Postoje neke stvari koje su prihvatljive, ili barem postanu prihvatljive. Na primjer, malo stariji namještaj, sloj prašine na stvarima, možda ne najčišća kupaonica. To su stvari koje možete a) počistiti kada se uselite u stan ili b) zanemariti. Hoće li vam zaista smetati što stan nije uređen po zadnjoj modi? Ovako barem ne morate previše brinuti oko toga hoćete li nešto slučajno okrhnuti ili ne.

Izdvojeni članak

Tražite studentski posao? Izdvojili smo najpoželjnije oglase sa satnicom i do 70 kuna

S druge strane, postoje stvari koje nisu prihvatljive. Neke od njih su već spomenuti ‘cimeri’ (male životinjice), namještaj u raspadnom stanju, rupe u zidovima, rupe u podu (bilo kakve rupe, zaista), vidljive cijevi i žice (osim ako vam to baš nije prefora ?). U svakom slučaju, provjerite instalacije. Ako naiđete na probleme sa strujom i vodom, nemojte vjerovati pričama stanodavca, kako se radi o ‘malom popravku’, i ‘riješit će ga čim useliš’. Da je htio riješiti taj problem, vjerojatno bi to napravio prije razgledavanja, kada mora sve izgledati tip-top!

 Ludi cimeri

Ovo je zeznuta stavka, zato što rijetko kada možete na vrijeme shvatiti da su te osobe lude. Najčešće to shvatite tek nakon što uselite, a tada je već prekasno. Naravno da ćete se i tada probati izvući iz situacije čim prije, ali opet, bit će malo teže. Pogotovo ako ste potpisali nekakav ugovor ili jednostavno nemate drugu opciju. Ljudski faktor je nepredvidljiv, a ujedno možda i najbitniji.

Postoje neke stvari koje možete provjeriti prije useljenja, mada nećete znati govore li istinu ili ne. Svakako se dobro raspitajte o financijskoj strani dogovora – kada se mora plaćati, plaćaju li svi uredno, hoće li biti problema s time, je li ikada bilo ako su stari cimeri, i ostali detalji. Još jedna bitna stvar je i čišćenje stana. Kada živite u studentskom domu, možda vam je svejedno kako ta dva kvadrata izgledaju, ali kada ste u stanu, ipak se želite potruditi oko toga da stan liči na nešto. I treća stvar, koja može stvarati najveće probleme – dovođenje ljudi. Ne želite se naći u situaciji da vam ne može nitko nikada doći prespavati, ali isto tako ne želite živjeti u hostelu gdje svaki dan netko dovodi nekoga na sleepover.

Manjak mjesta

Ako tražite stan u kojem biste bili sami, potpuno vam je nebitno koliko je on velik (ili bolje rečeno, malen). Doduše, ako tražite stan koji biste dijelili s nekime, onda vam je apsolutno važno koliko prostora imate za sebe. Bilo da se radi o cimerstvu s nekime koga znate, ili nekime koga prvi put upoznajete pri useljavanju.

Obavezno je da imate svoju sobu u koju možete bilo kada otići, zatvoriti vrata i imati svoj mir,a poželjno bi bilo i da imate barem dva wc-a. Čisto tako da si ne morate kucati na vrata wc-a u nezgodnim trenucima. Super je ako imate kuhinju odvojenu od dnevnog boravka, tako da možete zvati ekipu na druženje koje ne mora biti ograničeno na kuhinju, ali je taj zahtjev gotovo pa bahaćenje, s obzirom na to što se nudi.

Tips and tricks za kraj

Najgore mjesto za tražiti stan su FB grupe. Šanse da naletite na nešto normalno su malene, a i koga zavaravate, s vašom srećom su gotovo pa nepostojeće. Umjesto toga, kupite razne oglasnike i listajte stranice, kao da Internet ne postoji. Tamo ćete pronaći najbolje stanove, a moguće da će biti i jeftiniji nego inače.

Svakako proširite riječ među poznanicima da ste u potrazi za stanom, a ako znate gdje biste željeli živjeti, prošećite se tu i tamo kvartom. Dobra ideja je i isprintati letke i ostaviti ih u pošti zgrada koje vas zanimaju – inače se to radi kada se kupuje stan, no možda i vama upali!