Pretraga

Bivši maturanti se prisjećaju: Kako izgleda život nakon kraja srednje škole?

A- A+

Nakon možda i najizazovnije školske godine u modernijoj povijesti, većina maturanata je napokon završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, imala neki oblik vlastite proslave zbog ukidanja norijade, i sada kreću pripreme za državnu maturu. One su vrlo ozbiljne, osim kada nisu…

foto: čitatelj srednja.hr

Svi znaju da je ljeto nakon srednje škole najdulje ljeto ikada. Ako planirate na faks, svakako se pripremite na to da će vam rijetko koje ljeto početi u šestom mjesecu, a kamoli u petom. Istina, još vas čekaju mature, ali i dalje je ovo najopuštenije ljeto, iako vam se čini da je trenutno najstresnije.

Izdvojeni članak

Jedna županija nije otkazala norijadu: Organizacija je u tijeku, maturanti slave u srpnju

Puno se priča o državnoj maturi i pripremama za istu, no to nije jedina stvar koja će okarakterizirati vaše živote sljedećih mjesec dana. Slično kao i na faksu, svi znaju da su upravo ispitni rokovi vrijeme kada su najbolji izlasci – oni spontani i iskreni.

Nemojte osjećati krivnju ako ne provodite svaku sekundu vašeg dana pripremajući se za maturu – sasvim je normalno da tu i tamo uzmete predah od učenja. Pričali smo s bivšim maturanticama koje su s nama podijelile svoje ‘zanimljive’ trenutke iz tog razdoblja…

Vrijeme za Anu Karenjinu

– Nakon norijade i proslavljenog kraja srednje škole vrlo brzo su krenule prave i intenzivne pripreme za maturu. Valjda je tako uvijek, kada imaš puno fiksnih obaveza radiš bilo što drugo pa sam ja upravo u tom periodu kad sam trebala učiti hrvatski za maturu pročitala cijelu Anu Karenjinu iako to nije obvezna lektira i ni najmanje mi nije žao zbog toga. Meni osobno, taj period nije padao previše stresno. Bila sam sigurna u svoje znanje, oko nečega i u ne znanje i ništa me nije moglo pretjerano iznenaditi. Po onome što sam vidjela kod drugih, onima koji su cijelu godinu išli na pripreme za maturu bilo je puno stresnije. I nije lijepo vidjeti prizore ispred učionica kako neki piju tablete za smirenje prije pisanja mature ili tablete za glavobolju i tome slično. Pogotovo zato što kasnije na faksu svi ispiti izgledaju tako, a gradivo je puno zahtjevnije i sve je na jednoj potpuno novoj razini. Zato bi se maturi trebalo pristupiti odgovorno i potruditi se što bolje napisati kako za godinu, dvije, pet ne bi žalio što nisi upisao željeni faks, a u vrijeme kad si trebao učiti si spavao do podne, igrao igrice i gledao serije po cijeli dan. No također, ispiti takvog tipa, koje neki profesori vole nazvati “presudnim” (jer misle da nas takvim zastrašivanjem motiviraju), maturante koji odluče studirati tek čekaju zato treba čuvati zdravlje i živce zato što će stresnih situacija u životu još biti, ali to svi shvate tek godinu nakon mature, poručila je Dita (20).

Ovo je vrijeme kada će vam sve biti zanimljivo, osim učenja. Pa se tako i Ana Karenjina čini zanimljivom, iako vam ona inače ne bi bila prvi izbor (a trebala bi biti!!). S obzirom na to da ove godine nema Kiklopa na maturi, možda je vrijeme za pročitati njega?

Do stvarnog početka matura sam prošla sve faze panike

– Vrijeme matura je bilo dosta stresno, mislim da sam se previše nepotrebno brinula. Zapravo najviše žalim što sam se rano krenula brinuti, sjećam se da smo još u 2. mjesecu komentirali da je “krajnje vrijeme” da krenemo učiti, a opet smo, naravno, čekali zadnji tren. Jedina dobra stvar je bilo to što sam se tako dugo stresirala da sam do stvarnog početka matura prošla sve faze panike i bila okej pa sam izbjegla živčane slomove. Na faksu sam ih itekako nadoknadila… Usto smo tih dana često izlazili da bi se žalili na to kako nam se ne da i da smo trebali krenuti ranije. Mislim da stres oko mature jest sličan ispitnim rokovima mada sama matura nije uopće toliko teška, više je stvar pompe koja se stvara oko nje. Također, na faksu postoji više rokova, a padom ljetnog roka mature se treba čekati jesenski i većina mjesta na fakultetima se popuni pa je vrlo vjerojatno da se treba čekati cijelu godinu. Maturantima bih poručila da se ne brinu previše jer stvarno nije toliko teško kao što se na prvi pogled čini, rekla je Valentina (20).

Najbolji povod za druženje jest onaj kako je vrijeme za predah, i onda cijelo vrijeme provedete žaleći se na cijelu situaciju, odnosno na to kako ne učite dovoljno. Klasičan potez, nemojte brinuti.

Rođendan na maturu iz matematike

– U tom periodu mi je bio rođendan. Točno na dan mature iz matematike. Imam sliku s tatom ispred torte, modri podočnjaci do poda. Ne mogu se sjetiti neke gluposti osim pretjeranog stresiranja bez veze i brojanja bodova na osnovi objavljenih rješenja ispita. Također se sjećam da je prijatelj povraćao od alkohola u školskom wc-u na zadnji dan škole… Sada bih se definitivno pokušala manje nervirati oko mature jer zaista nije tako teško kako sam mislila. Cijeli taj period je bio jedan živčani slom, ali urezalo mi se u pamćenje kada sam došla doma nakon izborne mature i legla u krevet i plakala valjda 2 sata. Na kraju sam zapravo odlično riješila to, ali…. Zadovoljna sam rezultatima svoje mature tako da ne mogu reći da mi je posebno žao, osim kažem što sam se toliko živcirala. Iskreno, meni je to bio puno veći stres nego pred bilo koje rokove. Za rokove uglavnom znam da imam još prilika i da stižem. Uglavnom pokušavam riješiti sve na prvim rokovima tako da definitivno bude stresno, ali znam da ću riješiti bar nešto i da će sljedeći rok biti bar malo lakši ako ne prođem sve što sam zamislila. Za maturu sam imala osjećaj kao da je to jedna jedina prilika o kojoj mi ovisi ostatak života tako da mogu reći da mi je to bilo stresnije u odnosu na rokove. Ali dobra priprema je s obzirom na to da je to prvi put da imamo više od jedne ili dvije cjeline za naučiti i susrećemo se s većim obimom gradiva kojeg treba savladati za jedan ispit. Iako je gradivo na fakultetu definitivno teže i opširnije mogu reći da je meni manje stresno, priznala nam je Klara (23).

Živčani slomovi poput plakanja 2 sata u komadu su nešto što je sasvim u redu, odnosno nije u redu što ste pod takvim stresom, ali ako jeste, sasvim je u redu pošteno se isplakati. Istina je da nakon plakanja zaista sve bude bolje!

Pijano rješavanje starih matura

– Sjećam se da su mi ti dani prije pisanja državne mature bili jedni od ljepših. Moji su otišli na put pa sam bila prvi put sama doma neko dulje vrijeme i ponašala sam se onako kako sam i nastavila kasnije na studiju… Slušanje glazbe bez slušalica i učenje do 4 ujutro, kada je pauza za paštu. Matura me nije ‘previše’ brinula, ali sam ustvari svaki dan bila na korak od živčanog sloma. Postoje dvije stvari koje ću zauvijek pamtiti iz tog vremena, od kojih je prva gledanje serije ’13 Reasons Why’ dva dana prije najbitnije mature, i to u komadu, do 7 ujutro… I druga, kada je prijateljica došla na sleepover, pa smo malo popile i tako pijane rješavale stare ispite mature. Istina, bile smo dvije, ali iz svega smo dobile 4 i 5… Iskreno mislim da je nemoguće uspoređivati državnu maturu s bilo čime, ali ta razina stresa je definitivno na tragu onoga kroz što studenti prolaze na ispitnim rokovima, pa je možda zato dobra priprema, mišljenje je Tesse (22).

Ako i vi želite doživjeti depresiju sa serijom 13 razloga zašto, petog lipnja dolazi i posljednja sezona, a za rješavanje starih ispita, ipak vam preporučujemo da to radite trijezni… Nekako imamo osjećaj da će tada imati više koristi nego u pijanom stanju…

Razgovarali smo s tek nekolicinom maturantica, a vidjeli smo da svi imaju slične priče, odnosno svi provode ovo vrijeme uživajući u ne-studentskom životu (koliko god možda on podsjećao na studentski život). Nemojte zaboraviti na to, ipak je sve ovo dio srednjoškolskog obrazovanja, dozvoljeno vam je da se malo i zabavite…