Pretraga

Bliže nam se Oskari, no je li to bitno? Provjerili smo što misle prosječni gledatelji filmova

A- A+

Bliži nam se još jedna dodjela filmskih nagrada, moglo bi se reći i ona najbitnija – Oskari. Zlatni kipić koji se godinama smatra najprestižnijom nagradom u svijetu glume se ponovno dijeli ovu nedjelju, kada se održava 92. izdanje možda najpraćenijeg eventa u Hollywood-u.

Photo: Warner Bros

San svakog glumca je imati ovaj zlatni kipić na svojoj polici, a rijetko tko nije ‘pripremao’ svoj govor držeći ga u kupaonici pretvarajući se da je upravo bočica gela za tuširanje nagrada, a kupaonica Dolby Theatre, mjesto gdje se dodjela odvija. Da ne bi bilo da izmišljamo, sama Kate Winslet je u svom pobjedničkom govoru ispričala sličnu anegdotu.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Svi pravi fanovi filma ‘Kum’ morali bi znati odgovor na ovo pitanje

Svima nam je jasno da se radi o nagradi koja je itekako važna u svijetu filmu, no koliko je relevantna za nas obične smrtnike? Što s nama koji samo uživamo gledajući filmove i komentirajući kako tko izgleda, zašto je taj film preloš ili predobar? Što s nama? Je li nama bitno koji filmovi su dobili Oskara, koji su samo nominirani, a koji se nisu ni približili takvom prestižu?

U prošlosti, kada nisu postojali streaming servisi, već samo odlasci u kino i gledanje filmova koji su na televiziji, uz kasnije povremeni odlazak u videoteku, dobivanje nagrade je značilo puno prikazivanja na mainstream medijima, što je značilo da filmovi koji bolje prolaze na sličnim manifestacijama su dostupniji običnim smrtnicima, aka nama.

Promjene su tu

Danas je situacija ipak nešto drugačija, pa se prošle godine dogodilo da je film koji nije niti bio prikazivan u kinima, već je napravljen za streaming platformu Netflix, je bio nominiran u skoro svim bitnim kategorijama, a od 10 nominacija, u čak tri kategorije su slavili. Vremena se mijenjaju, pa čak i sama ceremonija dodjele nagrade.

Nekada je najveća čast bila biti voditelj ovog programa, no posljednjih godina se ceremonija održava bez voditelja, što cijelu stvar čini manje zaokruženom cjelinom. Jednostavno više nije toliki događaj za obične smrtnike, kao što je nekada bio.

No, ono što nas zanima jest koliko utjecaja Oskari imaju na prosječnog gledatelja, pa smo to odlučili i istražiti kroz razgovor s našim dragim čitateljima.

– Vjerojatno sam jedina osoba koja to još radi, ali ususret Oskarima, stvarno se trudim pogledati sve filmove koji su nominirani za barem jednu kategoriju. To je jako puno filmova i jako puno vremena provedeno ispred ekrana, no do sada sam uspijevala pogledati do same dodjele barem one glavne kategorije, pa se s ostatkom mučim nakon ispitnih rokova.. No to ne znači da ‘diskriminiram’ filmove i gledam samo one koji su skupili takva priznanja, daleko od toga… Većinu vremena gledam ‘shit’ filmove, ali volim se i ovome posvetiti, priča nam Tessa (22).

Samo da je memeova

– Jedina stvar koju pratim na Oskarima su memeovi, kao što je slučaj i s ostalim događanjima. Sada sam pogledao cijeli nastupe Shakire i JLo na Superbowlu samo zato što je trajao 15 minuta pa sam toliko odlučio odvojiti za to kako bih mogao razumjeti svaki meme, ali gledati sve filmove, pa onda cijelu dodjelu Oskara… Hvala ne, nema šanse, objašnjava nam Toni (18).

– Među predmetima koje slušam na faksu se nalazi i filmologija i zahvaljujući njoj sada imam totalno drugačiji pogled na film i totalno vidim razliku između filmova koji se spominju na festivalima i priznanjima kao što je Oskar, i ostalih filmova. Većinu vremena gledam upravo takve filmove, mada mi ni svi takvi ne ‘sjednu’ odmah na prvu, priznaje nam Sandra (20).

– Neke filmove koji su nominirani za Oskara pogledam, ali nikad zato što su nominirani, već ako mi netko kaže da je dobar film, nakon što ga je pogledao. Znam da su često filmovi koji dobiju takve nagrade malo ‘čudni’ ili jednostavno filmovi koji me ne zanimaju, ali ove godine me je oduševio Joker, a i Irishman mi je bio odličan, tako da stvarno ovisi od filma do filma, prenosi nam Julia (23).

Publika ili kritika?

Možda nije pravilo, ali definitivno izgleda kao da filmovi koji najbolje prolaze nisu oni koji su nužno dobro prošli po pitanju nagrada kritičara, već kako su se svidjeli publici, a svi znamo da se te stvari nekada itekako razlikuju, ali nekada se i poklope, kao što je slučaj ove godine s Jokerom, koji je favorit s čak 11 nominacija!

Koliko će od tih 11 kategorija pobijedit ćemo saznati u nedjelju, a do tada.. Nadamo se da ste barem Jokera pogledali!