Pretraga

Loše ste volje? Uz ovaj savjet sigurno ćete doći do boljeg raspoloženja

A- A+

Danas je idealan dan za jedno dobro djelo. Svaki dan je idealan za dobro djelo, no danas pogotovo. Uvijek je danas najbolji dan za sve što vam srce poželi, jer kako se to već izlizano kaže, jučer je prošlo, a sutra tko zna dolazi li. Izlizano i isfurano, ali i dalje istinito. Stoga, koje ćete dobro djelo vi danas učiniti?

foto: Unsplash

Možda i najljepši osjećaj na svijetu jest kada nekome izmamite osmijeh na lice. Naravno, ne onaj koji vam se ruga, već onaj iskren i radostan, koji dolazi iz dubine srca. Taj osjećaj koji vas cijele obuzme jest istinska sreća. Do nje je istovremeno vrlo teško doći, ali i vrlo lagano. Nekako otprilike ovako: ako ju uporno tražite, teško da ćete ju naći. No, ako činite stvari bez promišljanja, ušuljat će se u vaše živote.

Kako do sreće?

Najlakši način da dođete do te sreće jest da ciljate na sreću neke druge osobe, odnosno da ju potaknete kod nekoga. Postoji puno stvari koje možete napraviti, no sasvim sigurno je ovo ono najlakše i najjednostavnije. Sve što je potrebno jest da danas nekome kažete nešto lijepo: pohvalu za uložen trud, zahvalu za prijateljstvo ili jedno slatko ‘volim te’.

U vrijeme pandemije kad smo svi stalno bombardirani s negativnim vijestima, teško je u svakom danu pronaći nešto pozitivno, nešto što će nam izvući osmijeh na lice. Stoga, zašto sami ne biste stvorili tu priliku? Ako ne sebi, barem nekome drugome – zamislite da netko to radi za vas. Vjerojatno vam se na samu pomisao pojavio osmijeh na licu.

Riječ je o navici koju je, kao i sve ostale, potrebno trenirati. Ne zato što ste vi loša osoba koja dnevno ne pomisli barem sto lijepih misli, već zato što smo naučeni ne izgovarati te stvari. Mjesto u kojem se dijeli najviše komplimenata je baš zato ženski wc u noćnom klubu – tada nikome nije problem pohvaliti nekoga i reći ‘wow!’, a ne samo to pomisliti.

Izdvojeni članak

Instagram ne mora biti toksičan: Tri savjeta koji će ga pretvoriti u pozitivno mjesto

Fokusirajte se na lijepe stvari

S vremenom će i vama postati normalno da takve stvari govorite u normalnim uvjetima, no kako doći do toga? Kako vježbati ovakve stvari? Ustvari je vrlo jednostavno, samo se morate fokusirati na lijepe stvari. I dok vjerojatno dane provodite gledajući tko gdje griješi, sada ćete morati svaki dan tražiti nešto lijepo, nešto što vas je oraspoložilo.

Za početak možete krenuti s osobnim stvarima: probajte na kraju svakog dana zapisati tri lijepe stvari koje su vas razveselile. Ne mora biti riječ o stvarima koje su se dogodile samo vama, već recimo i lijepe boje neba na zalasku sunca. Kada počnete primjećivati tu ljepotu i u sitnim stvarima, kao što je trenutak samoće i slušanje pjesme na zvučnike, bit ćete spremni za dijeliti tu sreću s ostalima.

Kroz dan sasvim sigurno susrećete razne osobe, one s kojima ste bliski i intimni, pa do potpunih stranaca. Koliko god se (ne) trudili, nikad ne možete znati kako se osjećaju te osobe, kroz što prolaze, pa čak i onda kad mislite da znate. Stoga se potrudite da barem ne dijelite negativne osjećaje, već da širite pozitivu.

To širenje pozitive nije nimalo lak zadatak, pogotovo u onim situacijama koje su teške, pa vam se gotovo čini neprimjereno širiti dobru energiju. To je jednostavno krivo. Humor može biti loša ideja u nekim situacijama, no riječ utjehe i podsjetnik da nije sve toliko sivo, koliko god se činilo, je uvijek dobra ideja.

Samo zamislite. Dok čekate u školskom hodniku da počne sljedeći sat, curi iz paralelnog razreda kažete da ima baš dobru masku za lice. Kolegi iz razreda pohvalite prezentaciju. Ustanete se starijoj osobi u tramvaju/autobusu. Kažete sestri/bratu hvala za to što su takvi kakvi jesu (volite ih, samo priznajte).

Postoji tako puno prilika za sreću, veselje i širenje radosti – zašto ih ne bismo iskoristili? Ako smo išta naučili ovih dana u pandemiji i s potresima, onda je to da je svaki dan bitno iskoristiti i živjeti do kraja. Baš onako, kako i treba!

Loše ste volje? Uz ovaj savjet sigurno ćete doći do boljeg raspoloženja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap