Pretraga

U ovoj državi svi mlađi od 26 imaju pravo na besplatno liječenje zuba

A- A+

Prije nekoliko dana, u Škotskoj je dentalna medicina napokon postala dostupna mladima. Naime, svi mlađi od 26 godina imaju pravo na besplatno liječenje. Ovo je samo prvi od koraka u planu koji predviđa da dentalna medicina postane pristupačna svim stanovnicima Škotske.

unsplash.com @worthyofelegance

Kako piše The Herald, 24. kolovoza je njega zuba postala dostupna svim stanovnicima Škotske, mlađima od 26 godina. Konkretno, predviđa se da će oko 600 tisuća ljudi odmah profitirati od ovog poteza. Među njih spadaju i oni koji su počeli liječenje prije svog 26 rođendana, a da isto još uvijek traje. U principu, oni koji su u većoj potrebi će imati pravo prednosti, dok se zubari pokušavaju uloviti još s nadoknadama koje moraju odraditi zbog pandemije.

– Želim zahvaliti sektoru djelatnika dentalne medicine za njihov izvanredan trud kojem smo svjedočili posljednjih izazovnih mjeseci i radujem se daljnjoj suradnji, kako škotska vlada bude nastavljala podržavati praksu oporavka i poboljšane stomatološke usluge za pacijente. Drago mi je što mogu potvrditi da će u ovaj sektor biti uloženo još 7.5 milijuna funti. Ti novci će biti iskorišteni za kupovinu novih bušilica koje proizvode manje zračno prenosivih čestica i samim time smanjuju rizik za širenje Covid-19 virusa, rekao je ministar zdravlja Humza Yousaf.

Ulaganja u ovaj sektor će se sasvim sigurno nastaviti, a da će se to pokazati kao odlična odluka je sasvim sigurno. Iako je početna mjera usmjerena na mlade, s vremenom će se to proširiti i na ostatak populacije. Sva sreća, kod nas ne postoji strah od nepopravljenih zuba. Ako ništa, postoji uvijek opcija odlaska kod studenata, koji će rado primiti svakoga za rutinski pregled.

Izdvojeni članak

Žuti zubi i obračun s njima