Pretraga

Broševi s vezenim motivom savršen su dodatak odjeći, a unikatne izrađuje ova zagrebačka studentica

A- A+

Ukrašavanje odjeće vezenjem nadopunjuje odjevne komade, ali je trajno ukoliko se ona direktno ukrašava. Srećom, postoje bolje opcije. Broševi nam omogućuju mogućnost izražavanja, ali i veću slobodu odabira, radi čega možemo eksperimentirati i uzimati ono što nam u trenutku odgovara. Poznat primjer umjetnice koja se bavi vezenjem je Irem Yazici. No, do sličnog modnog dodatka lako možete doći i u Hrvatskoj. Izrađuje ih Iva Čukelj, zagrebačka studentica Akademije likovnih umjetnosti.

Iva Čukelj, foto: Instagram

Iva nam je ispričala nešto više o tome kako je došla do ideje za broševe, te o svom doživljaju izrade istih. Osim toga, pogledali smo već napravljene primjerke na njenom Instagram profilu, a dodala je i kako radi na novoj kolekciji.

Ukrašavanje vezenjem odličan je način osvježavanja stare ili dosadne odjeće

Izdvojeni članak

Menstruacija je inspiracija umjetnici koja veze mrlje od menstrualne krvi na odjeći

Vezenje je odlično sredstvo upotpunjavanja i osvježavanja starih ili jednoličnih odjevnih predmeta. No, kako piše My Modern Met, jedini nedostatak je što su takve odluke trajne. Ponekad vrijedi i riskirati, no postoje i druge, zanimljivije opcije.

Dobar primjer predstavlja Irem Yazici, turska umjetnica koja se bavi izradom broševa sa vezenim motivom. U tome je samouka, a rezultati su prilično impresivni.

Tekstura njenih broševa nalikuje onoj goblena, čime podsjećaju na narodnu umjetnost. Motivi koje pritom koristi su raznoliki, pa tako na broševima svoje mjesto mogu pronaći psići, pčele, cvijeće, prizori svemira i slično. Na svom Instagram profilu redovito dijeli fotografije maštovitih uratka, a njen rad prati čak više od 189,000 ljudi.

https://www.instagram.com/p/ByngpDMpKzo/

Ivu je na vezenje motivirala djedova kutija puna starih konaca

Iva Čukelj je studentica završne godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od početka studija zanimalo ju je šivanje. Inspiraciju je pronašla u djedovoj staroj kutiji, a za nju je ta tehnika više od samog šivanja.

– Od ranijih godina faksa istraživala sam u mediju šivanja, i jednom prilikom naslijedila kutiju dedinih ljubica konaca, s kojima je on radio goblene, te sam se odlučila okrenuti crtanju s koncem, usput uranjajući u meditativnu vrijednost same tehnike, koja opušta, ali traži i strpljenje, kaže Iva.

https://www.instagram.com/p/BxXbH9en-Fa/

Njeni su broševi dostupni po vrlo pristupačnoj cijeni – jedan košta samo 35 kuna. Osim broševa, ona izrađuje i slične ukrase za zid, čija veličina varira. Cijena im se, ovisno o veličini, kreće između 70 i 150 kuna. Motivi koje prikazuje prilično su raznoliki, te se često pojavljuju u obliku riječi, planeta, biljaka, ali i nekih predmeta i simbola. Osim toga, od nje je moguće naručiti i motiv po vlastitom odabiru.

Svoje znanje odlučila je prenijeti drugima preko radionica vezenja

Njen rad ne staje samo na izradi. Stečeno znanje prenosi polaznicima radionica vezenja. Osim što ih smatra odličnom prilikom za razvijanje vještina, na radionice gleda kao na priliku povezivanja sa drugim ljudima.

Izdvojeni članak

[Modni kolegij] Iz stila ove studentice dizajna svašta možemo naučiti

– Vezenje nije stalo samo na vlastitim radovima, svoj rad odlučila sam proširiti na radionicama vezenja, koje su okupile uglavnom polaznice željne učenja ove tehnike. Osim samog učenja, na radionicama se ostvaruje i posebna atmosfera, i u kratkom vremenu ostvaruje mala zajednica koja se obogati raznim pričama i razgovorima za vrijeme trajanja, ističe nam Iva.

Radionice su se do sada održavale u sklopu udruge Panda Manda, te će se novi polaznici uskoro moći upisati. Za početak vremena održavanja predviđen je početak nove školske godine. Detalje oko toga ćete moći pronaći i na Facebook stranici udruge.

– To je primamljiva tehnika na koju se ljudi rado odazovu jer je viđena po različitim stranicama, dodala je, ističući kako je tehnika trenutno jako popularna u svijetu.

https://www.instagram.com/p/B0-6MFJJpqT/

https://www.instagram.com/p/B08OkFbhisk/

https://www.instagram.com/p/ByRluOKBuYR/