Pretraga

Brucošijada FER-a iz perspektive ferovca i svih ostalih

A- A+

Svi znaju da su brucošijade najbolji partyji u godini. To su oni izlasci na koje uvijek možete računati i koji se ne propuštaju pa sam tako jednom prilikom vidjela i dečka u gipsu kako je bio na brucošijadi FER-a. I da, koliko god se trudili napumpati takve izlaske, gotovo pa uvijek budu toliko dobri da nadmaše naša očekivanja.

vizual: PR

Jedna od najpoznatijih brucošijada u Zagrebu (a i cijeloj Hrvatskoj) je definitivno brucošijada FER-a. Brucošijada koja godinama gradi svoje ime, u posljednje je vrijeme zaista prerasla ime ‘brucošijade’, već se radi o pravom malom glazbenom festivalu, čiji line up nestrpljivo iščekujemo svake godine.

Izdvojeni članak

Bliži se Brucošijada FER-a: Objavljena imena svih 16 izvođača, evo gdje možete kupiti karte

Uvijek su u igri neka zvučna imena, pa smo tako u posljednjih nekoliko godina mogli slušati S.A.R.S., Vucu,  Let 3, High5, Kišu Metaka, Šajetu, Alena Vitasovića i još nebrojeno puno izvođača, no među svima se najviše istaknula Vesna Pisarović, koja je na prošlogodišnjem izdanju imala svoj veliki povratak na hrvatsku glazbenu scenu.

Headlineri ovu subotu

U svakom slučaju, jasno vam je da se radi o svemu, osim o običnoj brucošijadi. Ove godine su headlineri Vojko V, Brkovi, Svemirko i Sajsi MC, a to ponovno garantira opasno dobar izlazak.

Ipak, koliko god to više ne bila brucošijada, za studente FER-a, to je i dalje brucošijada. Brucošijade prvenstveno služe kako bi se brucoši međusobno upoznali, ali često dolaze i stariji studenti kako bi se družili s ljudima s faksa. Za razliku od osnovne i srednje škole, na faksu znate da ste okruženi ljudima koji imaju većinom slične interese kao i vi.

Na brucošijadama FER-a, stvari izgledaju malo drukčije. Ako niste ferovac, došli ste samo kako biste se zabavili na dobrom koncertu gdje će, realno, biti cijeli Zagreb u ovu subotu. Sigurno, doživjet ćete neku ‘glupastu’ avanturu koju ćete zatim prepričavati svim svojim prijateljima, na milijun različitih načina. Ali ako ste ferovac… Čeka vas nešto sasvim drugačije.

Brucifer iz perspektive ferovaca

Stvar s brucošijadom FER-a jest ta što se na njoj pojave zaista svi – od brucoša i starijih studenata, pa do bivših studenata, ali i asistenata i profesora. I da, profesori i asistenti jednako se dobro znaju zabavljati kao i studenti, pa često i oni otpuste kočnice i jednostavno se opuste. To je ukratko recept za najbolju moguću stvar, a to je interakcija između pijanih studenata i pijanih profesora.

Možda vam djeluje kao nešto što bi moglo završiti kobno, ali ako ste ikada bili na brucošijadi FER-a, postoji mogućnost da ste prošli pokraj pijanog asistenta koji drži predavanje pijanim studentima, ali naravno, samo onima koji su položili predmet. Zvuči kao da nema smisla, a ako niste na FER-u, vjerojatno i nema.

Druga stvar koju ferovci znaju, a običan puk često ne, jest da se prava zabava ustvari krije u parku kraj sportske dvorane Martinovka. Upravo se u tom parku skupljaju svi prije ulaska na FER i opušteno piju. Nije isključeno da se neki studenti čak pojave samo u parku, noseći često i gitaru kako bi mogli svirati i pjevati, baš onako kako to izgleda na teen filmovima iz osamdesetih.

Tips&Tricks

Treća, a možda najbitnija stvar jest ta što ferovci točno znaju što je dobro, a što ne. Dobro znaju kakva se glazba pušta u Ksetu i kada se isplati biti tamo, a kada je bolje ići se gurati među prve redove na koncertima. Znaju u kojima garderobama je manja gužva, te kako najbezbolnije doći s jednog kraja faksa, na drugi. To su sitnice koje možda djeluje nebitno, ali ako ste ikada bili na Bruciferu, upoznati ste s panikom kakva zna nastati kada je previše ljudi na jednom mjestu.

Ovu subotu nas ponovno očekuje najveća brucošijada godine, a zasad se čini da nam se čak i vrijeme smiješi, pa će biti relativno toplo i suho. Nadam se da će zaista i biti takvo vrijeme, bila bi šteta da se moramo odreći gitare u parkiću…