Pretraga

Dominik zbog teške bolesti ne može u školu, ali zahvaljujući učiteljici Narcisi dio je razreda

A- A+

Iako devetogodišnji Dominik zbog teške bolesti ne može u školu i školuje se kod kuće, zahvaljujući svojoj učiteljici Narcisi Kolar osjeća se kao dio razreda. Osim što mu učiteljica Kolar svojevoljno održava nastavu u dvostrukom fondu sati od predodređenog, svakoga tjedna dovede mu i po jednog učenika iz razreda kako bi se družili i skupa pisali zadaću.

Narcisa Kolar | screenshot: HRT, Facebook

Učiteljica Narcisa Kolar iz Osnovne škole Braća Radić jedna je od dobitnica nagrade Ponos Hrvatske koju dodjeljuju HRT i 24sata. Zaslužila ju je svojim radom i trudom koji ulaže kako bi njen učenik Dominik, koji zbog teške bolesti ne može u školu, ipak dobio adekvatno obrazovanje i osjećao se kao i ostali njegovi vršnjaci koji pohađaju nastavu u klupama.

Kako prenosi 24sata.hr, Ministarstvo je odredilo da učiteljica k Dominiku odlazi šest školskih sati tjedno. No ona je to samoinicijativno udvostručila, ne tražeći nikakvu naknadu. I to sve jer je uvidjela da je ranije određena satnica nedovoljna da bi se s učenikom postigao zadovoljavajući rezultat za koji on ima i volju i mogućnost. Tako s njim prolazi sve ono što je prošla i s učenicima u učionici. Ali to nije sve. Kako bi se zaista osjećao kao dio kolektiva, učiteljica Narcisa Dominiku jednom tjedno doma dovede kolegu iz razreda.

Izdvojeni članak
Učenici Osnovne škole Špansko naučili znakovni jezik zbog gluhe učenice iz razreda

Da se naježiš: Učenici se htjeli družiti s gluhom kolegicom iz razreda pa napravili predivnu stvar

–  Pored školskih obveza želio je što više informacija o svojim kolegama koji sjede u školskim klupama, stoga sam se dosjetila da unesem novinu, koju sam nazvala ‘Svaki tjedan prijatelj jedan’.Svaki tjedan dovedem mu kući po jednog učenika iz razreda da se druže i skupa pišu zadaću, kaže učiteljica Narcisa, prenosi 24sata.hr.

Kada mu zdravlje dopusti, Dominik dolazi u školu na sat likovnog ili glazbenog, a ponekada i na priredbe i vanškolske aktivnosti. Učiteljica Narcisa često i snima videe za vrijeme nastave u školi te i šalje Dominiku, kako bi mu prenijela atmosferu iz učionice.

– Susret i druženje s Dominikom me obogaćuje kao osobu i svakodnevno me podsjeća na vrijednost života. Olako shvaćamo život zaboravljajući da je zdravlje najveća vrijednost, a ne materijalna dobra, kazala je za 24sata.hr učiteljica Narcisa.