Pretraga

Demo bendovi: Antidepresiv

A- A+

Zagrebački bend Antidepresiv u raznim postavama postoji još od 2006., ali u trenutnom aranžmanu svira od početka 2012. godine. Glavno obilježje benda uvijek je bio neki vid punka te sirovi i jednostavni izričaj koji se fokusira na melodioznost i kvalitetu tekstova. Članovi benda su Filip na gitari i vokalu, Davor na bas gitari i back vokalima, Marko na bubnjevima, te recentna prinova Andrea na trombonu. Bend je također jedan od osnivača glazbenog programa jeboTon.

Vokala i gitaristu Filipa zamolili smo da odgovori na par pitanja kako bi ih bolje upoznali.

Kakvu glazbu svira Antidepresiv i koji su vam uzori?

Što se tiče žanra, uvijek smo zagovarali teoriju da nije bitno na koji način se nešto želi poručiti, nego sama poruka, tako da i sam izričaj varira, pri čemu nam nije strano izvoditi vlastite pjesme u akustičnom aranžmanu jeboTon ansambla. Naši uzori su brojni i opširni, budući da svatko od nas ima istančan ukus u glazbi, pri čemu uvijek cijenimo izvođače koji su uveli neku inovaciju u svoj žanr ili razdoblje u kojem su stvarali ili stvaraju, ili barem reciklirali neke zaboravljene elemente glazbe u potpuno novom svjetlu. Tu bih naglasio jugoslavenski i britanski novi val kao dva najjača i najmasovnija glazbena pokreta nakon britanske invazije šezdesetih godina, iz čijih primjera možemo naučiti kako se jaka scena stvara jakom organizacijom i intenzivnom suradnjom.

Gdje najčešće nastupate?

Iza sebe imamo popriličan broj svirki diljem Hrvatske, mahom po manjim i srednje velikim klubovima te raznoraznim festivalima. Nedostatak volje mjerodavnih nas često motivira da sami organiziramo događaje, pri čemu se pokazalo da je nažalost jedan Zagreb puno letargičniji i uspavaniji od nekih manjih sredina koje nemaju toliku publiku niti potencijal.

Uspijevate li uskladiti bend i obveze na faksu?

Balansiranje fakultetskih i bendovskih obaveza i nije toliko teško ukoliko se napravi jasna raspodjela obveza u bendu, fiksni termini proba, i naravno, jednaka volja za studij i bend. Iza nas je demo album koji će vjerojatno opet pasti u zaborav budući da se u međuvremenu bend praktički raspolovio u dva bratska benda, Druker i Antidepresiv, te je iza svakog benda novi početak i naslijeđe od kojih petnaestak autorskih pjesama.

Kako ste došli na ideju jeboTona?

jeboTon je nastao kao kolektiv nekolicine bendova oformljen između Antidepresiva, Spremišta i Hrena, kojima su se kasnije pridružili bendovi Lobotomija, Porto Morto i Prazna Lepinja. Težili smo udruživanju bendova različitih žanrova kako bismo okupili publiku željnu muzike koja je vegetirala zadnjih desetak godina uz tek nekolicinu kvalitetnih, ali raštrkanih i slabo povezanih bendova. Ne možemo govoriti o niti jednom bendu koji puni dvorane a da je nastao u zadnjem desetljeću, budući da najjači izvođači rock scene postoje još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Stoga je naum bio udružiti što više izvođača raznoraznih usmjerenja u jedan zajednički cilj: stvaranje nove scene.

Misliš li da je jeboTon ispunio svoju svrhu?

Osobno smatram da je jeboTon ispunio svoju svrhu, budući da je u nepunih godinu dana postojanja natjerao bendove da se povežu i počnu raditi zajedno. Napokon bendovi uspijevaju shvatiti da im drugi bendovi nisu konkurencija, nego kolege, i pri tome je glazba samo jedan maleni djelić kompletne mlade alternativne ili nazovite-ju-kako-hoćete kulture. Bile to umjetničke izložbe, pa čak i umjetnički grafiti na izoliranim lokacijama, sve preko “ekstremnih” sportova kao što su rolanje, snowboarding ili skateboarding, nitko drugi neće promovirati tu novu nadolazeću kulturu osim nas samih.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap