Pretraga

Deset najozloglašenijih navijačkih skupina

A- A+

Huliganizam je pojava s kojom se zemlje, osobito Europe i Južne Amerike bore već više od 30 godina. I ta bitka i dalje traje, bez izgleda da će biti okončana. Kao što nam je poznato, huliganskih skupina nije lišena ni Hrvatska, iako treba reći da je broj izgreda od strane tih supkultura, srećom u opadanju posljednjih godina. U tekstu pobrojavamo deset zloglasnih navijačkih skupina, koji su na glasu zbog velikog broja ‘rušilačkih snaga’ u svojim redovima.

Soul Crew (Cardiff City)

Nacionalna, vjerska, ili regionalna netrpeljivost, predrasude, rušilački porivi, iskazivanje nadmoći nad gradskim rivalom, samo su neki od uzroka, nastanka i postojanja huliganskih odreda unutar navijačkih skupina. Iako dugo traje borba protiv njih, u kojoj je dosta uspjeha postigla Engleska, oni su još uvijek gorući problem. Osobito na pojedinim stadionima i dvoranama. Donosimo priču o deset najozloglašenijih navijačkih skupina, kojima su svakotjedni izgredi nažalost sasvim uobičajeni.

Izdvojeni članak

Deset najvećih nogometnih derbija

Bushwackers (Millwall)

Iako je ovaj klub dugogodišnji stanovnik engleskog niželigaškog nogometa, pristaše ovog kluba ‘visoko’ kotiraju u huliganskim krugovima, a rušilačkim pohodima dospijevaju često i u medije. O netrpeljivosti Bushwackersa i Inter City Firma odnosno navijača West Hama snimljen je vrlo popularni film Green Street Hooligans, koji završava sa smrtnim posljedicama jednog navijača. Posljednji takav dvoboj 2009. godine u Liga Cupu završio je tučnjavom u kojoj je sudjelovalo dosta pripadnika obiju skupina. U pamćenju je ostao i Millwallov dvoboj s Midllesbroughom od prije tri sezone kada je utakmica gotovo otkazana zbog mnogobrojnih raketa koje su Bushwackersi ubacili u teren.

Horto Magiko (Panathinaikos)

Grčka liga je također često u centru pozornosti, a razlozi su rjeđe nogometne prirode. Naime buran južnjački mentalitet uvjetuje činjenicu da su obračuni navijačkih skupina vrlo česti. Najžešći obračuni su na duelima Panathinaikosa i Olympiacosa te gradski PAOK-a i AEK-a. Među njima se ističe Horto Magiko, odnosno navijačka skupina Panathinaikosa. Kako ovaj klub ima mnoštvo pristaša u Grčkoj, ali i u cijeloj Europi, ne bi se generalno mogli okarakterizirati huliganima. No, najvatrenija podskupina, koja je sklona izgredima naziva se ‘Gate 13’, prema broju ulaza u stadion. Osim nereda koje izvode na utakmicama s grčkim rivalima, velika mržnja usmjerena je i prema klubovima iz Turske.

Sharks (Wisla Krakow)

Poljski huliganizam je također nadaleko poznat. Nekoliko je navijačkih skupina koje se vole nazivati neonacističkim, a ozbiljnost i učestalost izgreda uvjetovala je činjenicu da u sezoni 2011. godine gostovanja nogometnih navijača budu zabranjena u svim rangovima natjecanja. Sharks, navijači Wisle te gradski suparnici Cracovia, čiji se navijači zovu Anti Wisla vode takozvani Sveti rat. O ozbiljnosti ogleda ovih dviju navijačkih skupina, svjedoči činjenica da se u danima kad je gradski derbi, Krakow naziva ‘grad noževa’.

Soul Crew (Cardiff City)

Navijačka skupina kluba iz glavnog grada Walesa, smirila se u posljednje vrijeme, a u svojoj ne tako davnoj prošlosti imali su niz stadionskih i izvanstadionskih pohoda. Njeguju nacističku tradiciju te su samo ime preuzeli od skupine od nekoliko skinheadsa, koji su u tijeku 70-ih podržavali Cardiff City. U svojoj su prošlosti iskazivali antisemitske, rasističke i druge ksenofobne poruke, te u nekoliko navrata pokušavali molotovljevim koktelima spaliti četvrti u Cardiffu s većinskim tamnoputim stanovništvom. Kako smo naglasili u posljednje vrijeme nastoje se prikazati kao prijateljska navijačka skupina. Iduće sezone Cardiff City ulazi u englesku u Premier ligu, pa će u većem fokusu biti i ponašanje njihovih pristaša.

UltraAslan (Galatasaray)

Istambul je dom mnogo klubova, pa tako i trima najvećim turskim Fenerbahceu, Besiktasu i Galatasarayu. Kada se odvijaju utakmice između ovih suparnika, osobito između Fenerbahcea i Galatasaraya grad je pod opsadom. Osim toga UltraAslan pravi toliku buku na stadionu za vrijeme odigravanja Galatasarayovih utakmica da i puno jačim protivnicima nije jednostavno igrati na gostovanju kod njih. Navijači Galatasaraya su sudjelovali samo u proteklih 15-godina u bezbroj izgreda, od kojih se može izdvojiti ogled u Kupu Uefa protiv Leedsa 2000. godine, kada su pripadnici UltraAslana dva Engleza na smrt izboli.

Izdvojeni članak

Gimnazijalka iz Tomislavgrada: Najvatrenija Unitedovka na daleko

Los Borrachos Del Tablon (River Plate)

Opasna je navijačka skupina jednog od dva najveća argentinska kluba. Smatraju se toliko zastrašujućim, da navijači velikih rivala Boce Juniors, Independientea, te Racing Cluba se izbjegavaju sučeliti s njima. Skupina najvatrenijih navijača Rivera, raspolovila se na dvije velike frakcije prije desetak godina, te su se nakon toga događali česti sukobi unutar samog Los Borrachos Del Tablona. Jedan od takvih okršaja imao je smrtne posljedice za jednog od vodećih navijača.

Ultras (A. S. Roma)

Inače ime Ultras je često za navijačke skupine, pa tako i u Hrvatskoj postoji jedna takva, ona vinkovačke Cibalije. Svom srećom Vinkovčani su puno umjereniji od Rimljana. Osim mržnje prema Laziom te suparnicima iz Milana od ranih osamdesetih je vladao rivalitet engleskih i talijanskih huligana. Tako je 1985. u poznatoj tragediji na Heyselu u dvoboju Juventusa i Liverpoola smrtno stradalo 39 Juventusovih navijača. Puno kasnije, 2006. godine, kada su se u mnogome izgladili odnosi Talijana i Engleza prije utakmice Rome i Middlesbrougha, u Rimu su izbodena tri gostujuća navijača, a tri godine kasnije i jedan Arsenalov.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Nogomet i prostitucija, brat i seka sumnjivog morala

Sports Club Feyenoord (Feyenoord)

Inače Feyenoordova navijačka skupina Het Legioen vrlo je pozitivna i prijateljski raspoložena, no ima svoje militantno krilo Sports Club Feyenoord, koje je sklono izgredima. Ova podskupina u najvećoj je mržnji sa skupinom F-side, koja navija za Ajax. Iako su mini nemiri prisutni na svakom derbiju ova dva kluba, najveći izgred se dogodio 1997. godine, kada su se u blizini Beverwijk susreli SCF i F-side. Jedan mladi navijač Ajaxa je nasmrt izboden.

Music Hall (Zenit Sant Petersburg)

Navijači Zenita iz Sant Petersburga, odnosno njihova skupina Music Hall sklona je nasilju, a propagira i ultradesničarske stavove. Često se na tribinama mogu pronaći rasističke, spolno netolerantne te ksenofobne poruke. Čak i svoje vrhunske pojedince tamnije puti, poput Belgijca Witsela i Brazilca Hulka nisu do kraja prihvatili, a tražili su i da se obustavi daljnje dovođenje tamnoputih igrača. Izgredi van stadiona nerijetko se događaju u duelima s moskovskim rivalima, a prije nepune tri godine je njihovu brutalnost upoznala i Torcida, prilikom gostovanja Hajduka u Sant Petersburgu.

Hooligans Elbflorenz (Dynamo Dresden)

Klub iz bivšeg DDR-a s izrazito neonacistički orijentiranim navijačima. Iako njihov klub dugo nije stanovnik najjače njemačke lige, dio ultradesničarske podskupine navijača haraju zemljom. Osim toga svojim su agresivnim pristupom doveli do toga da im se članovi uprave kluba stalno pravdaju za određene poteze.

Posljednji ispad napravili su u veljači na gostujućoj utakmici protiv Kaiserslauterna, gdje su prvo napravili bakljadu, a zatim razbijali po gradu. Uprava kluba odlučila je radi toga ne izdati ulaznice za sljedeća tri gostovanja. Kako su nacionalisti, njihovi ispadi su česti i za vrijeme odigravanja njemačkih reprezentativnih utakmica.