Pretraga

Cinik u ofsajdu: Nogomet i prostitucija, brat i seka sumnjivog morala

A- A+

Mnogi roditelji vole kad im sinovi kroče stazama uspjeha na zelenom terenu, dok mame i tate nisu baš oduševljeni idejom da im kći postane prostitutka, pa čak i ako je talentirana. Možda je to zbog aplauza s tribina ili činjenice da su nogometaši češće na TV-u. Tko će ga znati. No da zaključim ovu eskapadu. Dajte da se prestanemo kurvati s nogometašima i pimplati prostitutke. Nadležni, uvedite reda u nogomet ili legalizirajte prostituciju pa nećete profesorima morati rezati plaće jer će vam budžet puniti Mamić i ostale p***e.

– Bio sam na pripremama u Međugorju i spremao se gledati utakmicu sa suigračima kada mi je menadžer rekao ‘Spremaj se. Prodan si Interu’, otkrio je nakon realizacije 15 milijuna eura vrijednog transfera šokirani Mateo Kovačić. Vrištali su s prednjih stranica dnevnog tiska senzacionalni naslovi o zagrebačkom dijamantu, a moglo se pročitati kako je Kovačićev transfer samo šlag na tortu dobre Dinamove trgovine zadnjih deset godina. Naime, u tom periodu Zdravko Mamić je prodao igrače u vrijednosti od 110 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Kako smo samo ‘podudlali’ zdravstveni odgoj

Crna kronika ili sport – vijesti su iste

Tih je dana još par mladih hrvatskih nogometaša transferirano u inozemstvo. Radošević je fino unovčen u Napoli, a mladi Livaja je posuđen Atalanti. Menadžeri su potpisivali ugovore, a mladići često i nisu imali pravo glasa kao što smo vidjeli iz Kovačićeva primjera.

Istovremeno dok su se mladi nogometaši uz blagoslov medija, javnosti i njihovih roditelja prodavali po Europi, crnu su kroniku punili tekstovi o trgovini bijelim robljem. UNICEF je ocijenio kako su Bukurešt i Kijev centri iz kojih kreće trgovina ljudima prema Zapadnoj Europi. Jedan od tranzitnih pravaca prolazi i kroz Hrvatsku, naveli su. Po nekim informacijama gotovo pola svih djevojaka prodanih u bijelo roblje mlađe su od 18 godina.

Poigramo li se tekstovima na temu prostitucije, nogometnih transfera i traffickinga možemo doći do zanimljivih korelacija. S jedne strane imate priču o maloljetnim Ukrajinkama i Rumunjkama koje prodajom tijela zarađuju po Njemačkoj i o tome kako 15-godišnjakinje svodnici u Južnoj Americi tjeraju na seks s bogatim zapadnjacima. S druge strane Hajduk preživljava prodajom 18-godišnjaka, a Dinamo srednjoškolcima dječjeg lica maše pred nosom bogatim šeicima.

‘Dali kći u seksualno ropstvo u zamjenu za konja’, zgraža nas u crnoj kronici dok u sportskoj rubrici sa smješkom na licu čitamo kako je rumunjski prvoligaš zamjenio svoja dva najbolja pojedinca za 20 lopti i komplet dresova.

Lako se izgubiti u svemu ovome i pomiješati strane, zar ne?

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Mladi HDZ-ovci se protiv ćirilice bore Mamićevim citatima

Nogomet i prostitucija – brat i seka upitnog morala

Trafficking, prostitucija i nogometni transferi imaju mnogo više zajedničkog nego što se to na prvi pogled čini ili nego što bismo mi, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu, htjeli priznati. Već smo zaključili da je način na koji se piše o prostitutkama i nogometašima vrlo sličan te da ih se predstavlja kao robu čije se usluge manje više bez njihove privole prodaju bogatim kupcima.

Najtraženija roba u obje branše često su maloljetnici. Kao što će pohotni, izopačeni bogataš platiti za nevinost 16-godišnje djevojčice iz istočne Europe kako bi uživao u čarima njenoga tijela, tako će i bezobrazno potkoženi šeik istresti hrpe novca za 17–godišnjeg lakonogog genijalca iz neke hrvatske vukojebine.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Adalbert Rebić u obrani Hrvatske od ‘pedersko-lezbijske urote’

Menadžerski kruh sa sedam kora

– Nije to isto. Oni ne prodaju svoje tijelo, reći ćete. No to i nije baš sasvim točno, ako znamo kakvom tretmanu znaju biti podvrgnuti mladi sportaši i na koji način funkcionira klupski mehanizam na Balkanu.

– Za karijeru mladih nogometaša se brinu njihovi menadžeri koji vode posao u najboljem interesu vlastitih štićenika, spremno i naivno će neki stati u defanzivu.

Ma naravno, menadžeri paze da ih bogate gazde ne zlostavljaju i da im se ne oduzimaju putovnice po divljim ligama Bliskog Istoka. Dobro, zna se dogodit da kakvog nestašnog centarfora njegov ‘gazda’ malo provoza u gepeku od golfa ili BMW-a kad ne želi potpisati novi ugovor na 15 godina, ali to je čisto odgojna mjera kako mladić ne bi zastranio. Sve to ti požrtvovni ljudi rade za male pare, nekih 30 posto ugovora i još koju kunu ispod stola za troškove goriva.

E mora da bi se začudili kad bih vam rekao da sličnog dušebrižnika imaju i djevojke koje se bave najstarijim zanatom na svijetu (ne mislim na političarke). Njih policija naziva svodnicima, no oni ne vole etiketiranje pa se radije predstavljaju kao menadžeri. Naravno i oni dobivaju postotak od svakog ‘transfera ili odigrane utakmice’.

Opet smo se malo zagubili u terminologiji, ali poanta je jasna – nogomet i prostitucija danas su poput brata i sestre sumnjivog morala.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Je li bagri dosta gaženja?

Puni džepovi, prazna kasa

Dvije živopisne trgovačke grane imaju još jednu vrlo zanimljivu zajedničku točku. Naime, država od njih nema nikakve financijske koristi. Nogometaši su jedan od najboljih izvoznih proizvoda Lijepe Naše, a država prepoznaje potencijal koji imaju u promociji van granica pa velikodušno ne naplaćuje poreze njihovim svodnicima, mislim menadžerima i klubovima.

O broju žena koje izvezemo ili uvezemo nema baš pouzdane evidencije, ali sa sigurnošću možemo reći da zbog doprinosa turističkoj ponudi, država ne izbija novac njihovim menadžerima, pardon, svodnicima.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Jovanović ubrzanim reformama stvara kaos u školstvu

Rado Hrvat ide u nogometaše

Ipak, između ove dvije osebujne gospodarske grane postoji par krucijalnih razlika. Trgovina maloljetnim nogometašima je legalna uz blagoslov njihovih roditelja, dok drugi oblici trgovanja ljudima ne nailaze na razumjevanje kod organa vlasti.
Također, mnogi roditelji vole kad im sinovi kroče stazama uspjeha na zelenom terenu, dok mame i tate nisu baš oduševljeni idejom da im kći postane prostitutka, pa čak i ako je talentirana.

Možda je to zbog aplauza s tribina ili činjenice da su nogometaši češće na TV-u. Tko će ga znati.
No da zaključim ovu eskapadu. Dajte da se prestanemo kurvati s nogometašima i pimplati prostitutke. Nadležni, uvedite reda u nogomet ili legalizirajte prostituciju pa nećete profesorima morati rezati plaće jer će vam budžet puniti Mamić i ostale p***e.

P.S. Ako nekome smeta što bi profesori mogli dobivati plaće od poreza na prostituciju, sjetite se da se i nadareni učenici financiraju preko poreza na igre na sreću, odnosno kockanja.