Pretraga

Deset najvećih buntovnika u povijesti rock glazbe

A- A+

Buntovništvo i rock glazba već desetljećima idu ruku pod ruku. U ovom muzičkom žanru, dozvoljene su stvari, koje su u drugim žanrovima nezamislive. Tako imidž rock glazbenika kroz povijest karakterizira kršenje društvenih normi, ispadi na sceni i izvan nje, pribjegavanje alkoholu i opijatima te nesuglasice sa okolinom. Međutim i u takvom okruženju postoje oni, koji se ističu više od ostalih. Donosimo listu deset najvećih loših momaka rock’n’rolla.

Zack de la Rocha/ Rage Against the Machine

Rock’n’roll je glazbeni žanr, koji se često smatra i načinom života. U takvom svijetu, malo je tabua, a određena društveno neprihvaćena ponašanja se toleriraju. Rock zvijezde kroz povijest su često bile predvodnici pobuna za različita prava, te su i uspijevali animirati mase, da obrate pozornost na neka pitanja. Čitatelji poznatog američkog časopisa Rolling Stone, u kojem su teme glazba, liberalna politika i popularna kultura, odabrali su deset najvećih buntovnika u povijesti rock glazbe.

Na prvom mjestu se našao neponovljivi pjevač Doorsa Jim Morrison, koji je ovu ‘titulu’ zaradio pokazivanjem penisa na koncertu u Miamiju 1969. godine, čime je izazvao jedno od svojih uhićenja. Osim toga vrijeđao je publiku, a odbio je promijeniti stihove pjesme Light My Fire za vrijeme emitiranja jedne od najgledanijih emisija na američkim televizijama.

Na drugo mjesto čitatelji Rolling Stonea postavili su Boba Dylana, koji je često kroz svoje pjesme izražavao bunt protiv političke vlasti ili društvenih normi, pa je tako bio jedan od uzora tijeom studentskih prosvjeda u 60-ima. Nedvosmisleno je u svojim pjesmama protiv politike i društva progovarala grupa Rage Against the Machine, čije se frontmen Zack de la Rocha našao na trećem mjestu liste.

Unutar prve petorke nalaze se još i najveći junkie u rock glazbi Keith Richards iz Rolling Stonesa te punk ikona, koja za par dana gostuje na zagrebačkom INmusic festivalu Iggy Pop.

Na listi se još nalaze ‘kauboj’ Johnny Cash, cinik Frank Zappa, veliki borac za ljudska prava i neprežaljeni Beatle John Lennon i lucidni David Bowie. Na začelju top 10 našao se Axl Rose, iako osim njegovih nesuglasica s gitaristom iz benda Slashom, ne postoje nikakve osnove za to.