Pretraga

Frizure vezane za glazbene pravce

A- A+

Popularni glazbenici uvijek su bili predvodnici trendova, koje su slijedili milijuni njihovih obožavatelja. Odjeća, stil života i frizura neki su od elemenata koji su formirali supkulture i vojske obožavatelja, a nosili su ih najistaknutiji predstavnici glazbenih pravaca. Jedan od pionira u mnogočemu, pa i po svojoj frizuri, koju i danas kad vidimo vezujemo uz njega je Elvis Presley.

U tekstu donosimo kakve su frizure nosili predstavnici različitih glazbenih pravaca, te time utjecali na obožavatelje diljem svijeta.

Elvis Presley

Još za života neokrunjeni kralj rock’n’rolla. Bio je prva velika glazbena zvijezda, koja je privlačila pozornost medija na svakom koraku. Njegov glazbeni opus sastoji se od 97 objavljenih ploča u dvadesetak godina rada. Vrlo rano se okušao i u filmu. Njegovi filmovi bili su osrednje kvalitete, ali su naslovne pjesme redovno postajale hitovi.

Ukupno 996 tjedana je proveo na vrhovima glazbenih top lista, što je i danas nedosegnuta misija. Frizura koju je nosio u danima uspjeha, ostat će popularna do današnjih dana, tako da je osim njegovih slijedbenika, često nose i oni vrlo ili nimalo upoznati sa životom i djelom Elvisa Presleya.

Jimmy Hendrix

Gitaristički je virtuoz, koji je utjecao na razvoj nekoliko glazbenih pravaca poput jazza, bluesa, rocka, R & B. U svojoj kratkoj, ali sadržajnoj karijeri, Hendrix je ostavio neizbrisiv trag, te pomaknuo granice gitarističkih mogućnosti. Tako da i danas mnogi glazbeni stručnjaci smatraju, kako bolji gitarist nije hodao zemljom.

Nepoznat je broj neslužbenih albuma na kojima Jimmy svira, a objavljeno je pet službenih za njegova života. Posthumno je izdat veliki broj koncertnih materijala. Jimmyeva frizura, također je postala inspirativna za mnoge njegove slijedbenike i buduće mlade glazbenike. Frizura se naziva kolokvijalno afro.

Bob Marley

Reggae glazbenik s Jamajke, do današnjih dana ostao najpoznatiji predstavnik ovog glazbenog pravca. Osim što je kroz svoje pjesme široj javnosti predstavio glazbeni pravac, koji je do njegove pojave bio osuđen na usko slušateljstvo, propagirao je ideje rastafarijanstva i protivljenja represiji i rasnoj diskriminaciji.

No women no cry, Buffalo soldier, Three little birds neki su od njegovih najvećih hitova. Frizura satkana od popularnih dredloxa, koja je bila Marleyov zaštitni znak, također će postati svjetski trend. Sada već 21 godinu od smrti kralja reggaea, uz Marleyovu glazbu žive i dredloxi, osobito među slijedbenicima reggae glazbe i rastafarijanstva.

Punkerska irokeza

Punk se javio sedamdesetih godina kao reakcija na nedodirljive rock zvijezde s kojima se mladež više nije mogla poistovjetiti. Ekstremnost, bunt, velike količine energije neka su od obilježja punka. Pioniri ovog glazbenog pravca su Sex Pistolsi, The Clash, The Ramones i drugi.

Irokeza je jedna od najzastupljenijih frizura punkerskog pokreta, iako su prvi punkerski bendovi nosili drukčiju frizuru. Danas se irokeza itekako iskomercijalizirala, pa je njena nešto blaža verzija veoma popularna među nogometašima zadnjih par godina.

Rap pletenice

Rap je glazba koja je dio hip – hop kulture. Uz rap, preostala tri elementa hip – hop kulture su dj-iranje, grafiti i breakdance. Ovim elemetima neki pridružuju i beat – box. Sam pokret nastao je ranih 70-ih među Afroamerikancima, Jamajčanima i Portorikancima u New Yorku.

Iako ne postoji jedna karakteristična frizura za rap glazbenike, pletenice su najčešća, od početaka do modernih predstavnika.

Rockerski duga kosa

Rock se još u ranoj fazi razdijelio na mnoštvo pravaca. Prvi rock bendovi svojim se imidžem nisu razlikovali od predstavnika drugih glazbenih pravaca. No, utjecaj hipijevskog pokreta u 60-ima isprepleo se s trendovima u rock glazbi, tako da je imidž koji će krasiti najpopularnije bendove u 70-ima poput Led Zeppelina, Pink Floyda, The Doorsa i drugih biti spoj hipijevskog utjecaja i rockerskog buntovništva bez razloga.

Duga, raščupana kosa ostat će jedan od zaštitnih znakova rock bendova, ali i slijedbenika do današnjih dana. Upravo je ona jedan od signala pripadnosti rockerskoj subkulturi.

The bitlzica

Beatlesi su po mnogočemu ostali posebni u povijesti glazbe. Bili su jedan od bendova koji je mogao utjecati na vojske ljudi diljem svijeta, što je zatim John Lennon iskoristio za borbu protiv američkog imperijalizma i represije. Postavili su mnoge glazbene trendove, ali tako i modne.

Frizura koju su duži period nosila sva četiri člana postala je opće popularna, a kod nas je čak dobila i naziv bitlzica. Do današnjih dana ova je frizura ostala popularna u nekim krugovima, primjerice među predstavnicima indie rocka u Engleskoj.