Pretraga

Devet načina kako pronaći izgubljeni Word dokument

A- A+

Duboka su podatkovna prostranstva na računalu pa se katkada važni dokumenti znaju zagubiti unutar njih. No dobro je da postoji niz rješenja kako se oni mogu i pronaći. U tekstu donosimo devet načina kako vratiti izgubljeni Word dokument.

Teško da bilo koji prosječni korisnik računala, barem nekada nije naišao na problem gubljenja dokumenta. Što je najgore uglavnom se ovakva situacija dogodi, kada nam je najmanje potrebna, odnosno kada određene podatke najviše trebamo. Međutim dobro je da za ovaj problem postoji niz rješenja. Portal Hack College donosi devet načina putem kojih možete povratiti i pronaći izgubljeni Wordov dokument.

Izdvojeni članak

Deset prečaca na tipkovnici za lakši rad na računalu

Jedno od jednostavnijih i poznatijih rješenja

Na Windowsu: Otvorite Start, zatim idite na Search. Upišite dio naziva kojeg se sjećate ili jednostavno *.doc da se izlistaju svi dokumenti iz Worda.

Odaberite, My Computer pod Look in, a zatim otiđite na ‘More Advanced Options i unutar te domene provjerite da su pretražene i skrivene (hidden) datoteke i mape.

Ako i dalje ne pronalazite željeni dokument, pogledajte u Recycle Bin

Dakle ako ste učinili korak koji smo prethodno opisali i dalje vam se nije izlistao dokument, provjerite ima li ga u ‘košu za smeće’. Ako ga tamo nađete kliknite na ‘restore’. Ako nakon toga niste sigurni u koju se mapu vratio dokument, vratite se ponovno na ‘search’ pa ga tamo iznova potražite.

U slučaju rušenja Worda, preostaje samo molitva da je program izvršio auto-spremanje

Ponekad se kod Worda, kao i kod ostalih programa, zna dogoditi da stanu u pola operacije koju vršimo. Kada naletite na takvu situaciju, u određenim situacijama će Word sam izvršiti spremanje dokumenta. Ako se pojavi opcija Document Recovery, dvostrukim klikom otvorite dokument i odmah ga snimite uobičajenom Save As komandom.

Izdvojeni članak

Evo zašto je kursor miša nagnut, a ne uspravan

No, možete i sami potražiti AutoRecover datoteke

Otvorite Word i idite na Tools, a onda Options. Pod tabom File Locations, dva puta kliknite na AutoRecover datoteke i zapamtite njihove lokacije. Kliknite Cancel i Close. Otvorite mapu koja vam je dana u My Computeru ili Windows Exploreru i potražite .asd datoteke (ili pokrenite pretragu u Searchu kao u prvom načinu, ali sada umjesto *.doc, tražite *.asd fajlove.

Ako vam je podešeno kreiranje kopija i dalje imate šansu

Ako ste u opcijama podesili Word da automatski kreira kopije vaših dokumenata, i dalje imate šansu. Potražite u originalnom direktoriju .wbk fajlove.

U Wordu, kliknite File, a zatim Open. Uđite u direktorij u kojem se dokument nalazio i pobrinite se da All Files bude podešeno. Ako ima bilo kakvih .wbk fajlova, odaberite ga te pogledajte je li to ono što ste tražili.

I dalje nema rezultata? Pokrenite *wbk pretragu

Ovaj korak je istovjetan prvom opisanom načinu pronalaska, samo sada tražite *.wbk fajlove. Možda ćete naći više ovakvih fajlova. Otvorite ih, jedan po jedan.

Izdvojeni članak

Kriptograf sa 16 godina razbija svaku šifru ili kod na računalu, ali ne smije otkriti tajnu

Ili pretražite privremene (temporary) fajlove

Ovo je kao prvi način. No sada pak pretražite *.TMP fajlove. Vjerojatno će se pojaviti mnoštvo dokumenata, stoga promijenite opciju na last week ili slično.

Možete i dalje tražiti privremene fajlove

Neki privremeni fajlovi mogu biti jedinstveni. Njih onda potražite pomoću ~*.* sintakse.

Otvorite C:Documents and Settings*USERNAME*Local SettingsTemp

Ovo je sakriveni direktorij, stoga ćete najverojatnije trebati upotrijebiti Windows Explorer.

Kliknite Start, zatim All Programs. Idite u Accessories, zatim izabeirte Windows Explorer. Uđite u gore spomenuti direktorij, gdje je *USERNAME* ime po kojem vas računalo poznaje. Vidite li vaš dokument u direktoriju?