Pretraga

DIY projekt koji vam neće oduzeti previše vremena: Četiri stila narukvica

A- A+

Rijetko što pruža takav osjećaj zadovoljstva kao kada vidite da ste nešto postigli, nešto napravili. Naravno, najljepše je kada se radi o stvarima za koje ste se dugo vremena trudili i koje su vam bitne. No, lijepo je vidjeti i kada se radi o nečem sitnom, kao recimo narukvicama.

foto: Unsplash

Kućni projekti, ilitiga DIY projekti su posljednjih godina postali vrlo popularni. Prije su se kupovali časopisi posvećeni kućnim projektima, no danas je dovoljno ukucati u tražilicu što želite napraviti i pronaći ćete barem deset tutorijala na tu temu. Ne samo da će sve biti detaljno opisano, već ćete vjerojatno imati i video koji možete pratiti.

Izdvojeni članak

Ljetni DIY projekti koje možete sami napraviti

Postoje manje i više zahtjevni projekti, pa ćete se tako oko nekih morati truditi danima, a neki će biti gotovi u par minuta. Iako su ovi dulji zanimljiviji i kompleksniji, s početkom nove školske godine, upitno je koliko ćete imati slobodnog vremena. Stoga, danas donosimo baš kratki vodič za izradu narukvica.

Rijetko tko može odoljeti DIY narukvicama. Bilo da ih izradite za sebe ili kao poklon za nekoga, radi se o projektu s kojim ćete si kvalitetno popuniti vrijeme, ali isto tako razveseliti nekoga (sebe!). Donosimo četiri različita stila narukvica koje možete napraviti s raznim trakicama i koncima. Jedino je bitno da nisu pretanki, a sve ostalo je vaš vlastiti izbor!

‘Braided’ narukvica (0:40 u videu)

Duljina trakica potrebna za ovaj stil narukvica je oko 70 cm, no ovisno o vašoj građi, možete dodati ili skinuti desetak centimetara. Ovo je najjednostavnija narukvica za napraviti, pa će vam tako samo trebati tri trakice, no nećete ih plesti kao klasične pletenice.

Nakon što poravnate trakice, držeći s jednom rukom vrh trakica, s drugom rukom napravite krug. Zatim ostatak trakice provucite kroz krug i potegnite dok ne napravite ‘čvor’. Kada imate tu početnu ‘omču’, samo nastavite provlačiti ostatak trakica kroz nju, zategnite i tako dok ne dođete do kraja.

‘Spiral’ narukvica (1:19 u videu)

Za ovaj tip narukvice će vam također trebati tri trakice, no ovaj put nešto dulje – oko 110 cm. Prvo ćete sve tri trakice uredno posložiti, a zatim ćete spojiti krajeve i na suprotnoj strani napraviti malenu ‘omču’. Kako biste si olakšali dalje, fiksirajte trakice tako što ćete ih s ljepljivom trakom zalijepiti na čvrstu ravnu površinu.

Sada biste trebali imati šest trakica, pa ih podijelite po bojama. Skroz lijevu trakicu omotajte oko ostale dvije trake tako da povučete ‘čvor’ do samog kraja omče (odnosno početka vaše narukvice).

Ponavljajte to neko vrijeme (dok ne dođete recimo do trećine), a zatim zamijenite boje i nastavite tako dok ne dođete do druge trećine, i zatim isto napravite s trećom bojom. Možete naravno i češće mijenjati boje.

‘Diagonal’ narukvica (2:39 u videu)

Za razliku od prethodnih narukvica, ovdje će vam biti potrebne četiri trakice, i to duljine oko 105 centimetara. Početak će izgledati identično kao i za ‘spiral’ narukvicu (krajevi, omča, fiksacija), a zatim kreće zabavni dio.

Slično kao i s prethodnim načinom, omatat ćete trakice oko ostalih – samo što ćete ovdje omatati jednu po jednu trakicu (nema spajanja onih iste boje), te ćete svaki čvor napraviti dva puta. I nakon što napravite dva dupla čvora, odmah idete na sljedeću trakicu, i tako u krug.

‘Chevron’ narukvica (3:42 u videu)

Ovdje će vam isto trebati četiri trakica duljine oko 105 cm te ćete ponoviti početni dio kao i u prethodne dvije opcije. Također ćete motati trakice jednu oko druge zasebno, s time da ćete pripaziti na to da imate četiri lijeve trakice, i četiri desne. One s lijeve ćete motati normalno, dok ćete s desne raditi istu stvar, samo naopako. Kao okrenuti broj četiri.

Kada dođete do dvije trakice koje su u sredini, također ćete ih omotati ‘naopako’, ali nakon dva čvora ćete zatim zamijeniti mjesta lijeve i desne trakice. I tako nastavite do samog kraja!

Detaljnije možete sve pogledati u ovom videu, i naravno biti zahvalni što se ne morate oslanjati samo na naše pismene upute, već možete vidjeti i kako to zaista treba izgledati (#VolimoTehnologiju)!