Pretraga

Dodatak za kosu bio je vrlo popularan devdesetih, a sada se ponovno vraća u modu

A- A+

Trendovi se mijenjaju iz sezone u sezonu, a nekada i brže. Teško je držati korak sa svim promjenama, no na svu sreću, danas pišemo o trendu koji se već neko vrijeme zadržao među nama – scrunchies. Da, pišemo o gumicama za kosu.

foto: Unsplash; Alexandra Tran

Često nositi kosu u punđi, a pogotovo u repu, nije nimalo dobra ideja. Često vezivanje kose dovodi do lomljena kose, ponajviše u repu kada stežete kosu uvijek na jednom te istom mjestu. Zato se preporučuje korištenje drugih metoda za vezanje kose, odnosno izbjegavati vezati kosu uopće.

Naravno rijetko tko se toga drži zato što je vrlo često stavljanje kose u rep potpuni spas, bilo da vam je kosa prljava, imate ‘bad hair day’ ili vam samo vaša kosa smeta. Stoga, jedino što možete napraviti jest pobrinuti se da ste što nježniji prema svojoj kosi, a usput i da to sve skupa slatko izgleda. I zato obožavamo scrunchies.

Taj modni dodatak je dio mode devedesetih godina prošlog stoljeća, koja se posljednjih nekoliko sezona pojavljuje u trendovima. Neki od tih ‘povratnika’ nam nisu pretjerano dragi, ali zato scrunchies jesu. Riječ je o simpatičnoj stvarčici koja ustvari ima i neke druge upotrebe, osim toga da vam miče kosu s lica. Svakako, postoji puno razloga zašto ih volimo, a mi donosimo nekolicinu.

Nježni prema kosi

Već smo spomenuli da je često vezivanje kose štetno zato što potiče lomljenje i ispadanje, no to samo znači da je potrebno pronaći neku opciju koja je nešto blaža – i scrunchies upravo to jesu. Za razliku od klasične gumice za kosu, scrunchies ne stežu kosu toliko jako, zato što su obavijeni tkaninom.

Upravo zato su i napravljeni, što i ima smisla kada se gleda kako scrunchies izgledaju i za što se koriste. Nekada davno su se koristili samo u udobnosti vlastitog doma, zato što dizajn nije bio toliko bitan. Danas je zato dizajn scrunchiesa bitniji od toga da bude nježan prema kosi, pa se često dogodi da su tkanine takve da će vam počupati više kose negoli obična gumica. Pripazite na to.

Izdvojeni članak

Za sve koji muku muče s kosom: Nakon ova tri koraka ćete se preporoditi

Laka frizura

Postići idealan rep ili idealnu punđu je izazov na koji nisu svi spremni. Bilo da želite imati strogu frizuru ili pomalo razbarušenu, velike su šanse da će vam biti teško postići ono što ste zamislili, pa ćete se iznervirati, počupati si pola kose dok budete skidali gumicu, i sve ostale drame koje prate mini živčani slom.

Baš zato i volimo scrunchies – upravo zbog svojeg oblika i zato što su nježni prema kosi, s njima ćete puno lakše postići željenu frizuru, ali isto tako ju i lakše skinuti. Nakon nekog vremena ćete se uhodati i neće vam biti ni najmanji problem napraviti frizuru i bez gledanja u ogledalo. Nema više pramenova koji svugdje strše ili zapinju za gumicu.

Dodatak svakom outfitu

Zbog same prirode scrunchiesa, ima smisla da ćete pri odabiru toga što stavljate u kosu, pripaziti na to što ste obukli. Danas možete na svakom koraku pronaći scrunchie i to u svakakvim oblicima (s repovima ili bez; mali, srednji ili veliki), raznih boja, uzorka i materijala. Neki će čak ići toliko daleko da će reći da prvo odabiru koji scrunchie nose, a tek onda ostatak outfita.

Iako je riječ ‘samo’ o gumici za kosu, ako ste ikad vidjeli scrunchie, znate da su itekako upadljivi. Potrebno je pronaći scrunchie koji će vas oduševiti, a to sada i možete jer ih ima – svugdje! U skoro svakom dućanu možete pronaći scrunchies, a ako želite, možete i malo istraživati na Internetu i pronaći neke posebne scrunchies koje ljudi samostalno izrađuju i tako ih podržati!

Narukvica

Koliko često vam se dogodi da na rukama nemate nakit, osim gumice za kosu? I izgleda li to lijepo? Vrlo često, ne. Te gumice često budu u čudnim bojama, i užasno stišću ruku (osim ako su već razvučene, a tada na ruci izgleda još gore). Zato, jednom kada skinete scrunchie i stavite ga na ruku… Imate praktički novu narukvicu!

Ovisno o veličini vašeg scrunchie, on ćete biti više ili manje upadljiv. Naravno, upravo zbog ovih trenutaka je ‘bitno’ da uskladite outfite i frizuru. I da, samo zato što gumice za kosu ne skidate često, to neće biti slučaj sa scrunchies – kao što smo već spomenuli, napraviti frizuru je mačji kašalj, pa ćete onda si i češće dopustiti spuštanje repa.