Pretraga

Dolazi kraj dijeljenju Netflix računa – streaming servis bi uskoro mogao prepoznati sumnjive prijave

A- A+

Istraživanja su pokazala da mladi u dobi od 18 do 21 godinu najviše dijele lozinke za streaming servise sa svojim prijateljima. Zbog toga, britanska tvrtka Synamedia je odlučila pomoći Netflixu, Huluu i sličnima da otkriju račune kojima se pristupa s različitih lokacija i time stanu na kraj toj izrazito korisnoj praksi.

Izvor: pixabay.com

Netflix je u Hrvatskoj već pune tri godine te je postao velika konkurencija već postojećim svjetskim i regionalnim streaming servisima. Među najpopularnijima se ističu Hulu i Amazon Prime koji svaki ima svoju ponudu iz originalne produkcije, ali i obuhvaća široku paletu raznolikog sadržaja – filmova, dokumentaraca, serija, ali i sadržaja za najmlađe.

U Hrvatskoj je Netflix noćna mora HBO-u koji već dugo godina vodi vlastiti HBO GO na kojem možete pogledati najnovije epizode iz HBO-ove produkcije, poput Igre prijestolja, Westworlda i Pravog detektiva, odmah nakon američke premijere. Također, postoji i regionalni streaming servis Pickbox koji je dostupan u ponudi Hrvatskog Telekoma, a obuhvaća i dio sadržaja koji nije dostupan na prve dvije dominantnije usluge.

Pomoću strojnog učenja bi se otkrilo dijeljenje lozinki

Izdvojeni članak

Jeste li čuli za Bird Box? Ovaj opasni izazov nastao po Netflixovu hororcu širi se brzinom munje

Istraživanje provedeno od strane Magid Video Entertainment Survey na 2000 Amerikanaca između 8 i 64 godine, pokazuje da najviše mladih u dobi od 18 do 21 godinu (njih 27%) međusobno dijele lozinke za streaming servise. U stopu ih prate tzv. Milenijalci (22-40 godina) od kojih 26% uživa u takvoj praksi. Anketa navodi kako svaki od prijatelja plaća po jedan račun na nekoj platformi, a onda međusobno razmjene lozinke tako da nitko ne ostane zakinut za sadržaj koji ga zanima.

Netflix i ekipa su dugo vremena okretali glavu što se tiče dijeljenja računa (besplatna reklama za nove korisnike), no nakon nekoliko godina praćenja, pokazalo se kako ne donosi profit ni previše novih korisnika. Zato, britanska tvrtka Synamedia nudi rješenje u vidu strojnog učenja pomoću kojeg će moći analizirati i prepoznati odakle je izvršena prijava, i s kojeg uređaja.

„Praksa dijeljenja lozinki postaje preskupa da bismo ju ignorirali. Naše novo rješenje nudi pružateljima usluga način da se bore protiv toga. Mnogim korisnicima neće biti problem platiti dodatno za premium paket koji obuhvaća istovremeno gledanje na više različitih uređaja,“ izjavio je šef odjela za proizvode iz Synamedie, Jean Marc Racine, na CES sajmu u Las Vegasu.

Izvor: Screenshot, Mihailo Valjetić

Tako bi se moglo otkriti dijele li isti račun svi članovi obitelji ili je lozinka ilegalno prodana putem interneta na potpuno drugi kraj svijeta. Podaci koje tvrtka prikupi o navikama korisnika bi Netflixu pokazala koji se sadržaj najviše gleda i na kojem uređaju, kod kuće, na poslu ili na odmoru. Pomoću toga, streaming servisi bi otkrili sumnjive račune koje bi ili uklonili ili poslali e-mail upozorenja s ponudom za premium paket.

Ali, zasad možemo odahnuti jer nije poznato kad bi se Netflix, HBO, Hulu i ostali odlučili za ovakve poteze tako da još stignete dovršiti seriju koju ste počeli gledati na tuđem računu. Ili se riješiti svojih parazita kako vam ne bi stvarali problem jednog dana.