Pretraga

Dražen Petrović proglašen najboljim europskim košarkašem u povijesti

A- A+

Najbolji europski košarkaš u povijesti je Dražen Petrović. Tako je pokazala anketa koju je među 38 igrača Eurobasketa proveo ugledni košarkaški portal Hoops Hype. Među 20 našla su se još dva Hrvata. Toni Kukoč zauzeo je sedmo mjesto, a Dino Rađa 16. Najviše predstavnika među 20 veličanstvenih ima Srbija, čak njih pet, a slijedi Španjolska s četiri.

Foto: srednja.hr

Košarkaški Mozart iz Šibenika dobio je posthumno još jedno veliko priznanje. Ugledni košarkaški portal Hoops Hype proveo je anketu među 38 igrača Europskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji s pitanjem kojih je pet najboljih europskih košarkaša u povijesti. Igrači su se uvjerljivo odlučili za Dražena Petrovića. Još su se dva Hrvata našla među 20 najboljih. Riječ je o splitskim draguljima Toniju Kukoču, koji je zauzeo sedmo mjesto te Dinu Rađi na 16.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među šest najvećih košarkaških nada Europe

Srbi pet, a Španjolci četiri igrača u top 20

Najviše predstavnika među odabranim društvom imaju naši istočni susjedi Srbi, njih čak pet među 20. Najbolje je pozicioniran Dejan Bodiroga na četvrtom mjestu. Dvije sezone svoje bogate karijere proveo je i u KK Zadar.

Španjolci su drugi po broju igrača u najboljih 20 svih vremena, a najbolje je plasiran Pau Gasol na šestom mjestu.

Izdvojeni članak

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina osvojila Europsko!

Košarkaška groznica potresa Hrvatsku

Hrvatska se danas susreće u četvrtfinalu Europskog prvenstva s Ukrajinom, nakon niza od sedam pobjeda, u kojima su između ostalih stradale domaća Slovenija te Italija i Grčka.

Ukrajina se ne ubraja u red košarkaških velesila, no na prvenstvu je ubilježila pet pobjeda i tri poraza, čime su ostavili dojam ozbiljne reprezentacije. Dva od tri poraza koja su doživjeli bila su od selekcija koje su izborile četvrtfinale.

Međutim dojam koji je ostavila Hrvatska na prvenstvu, daje nam pravo da se nadamo borbi za medalje nakon 18 godina. Naime, na Europskom prvenstvu u Ateni 1995. godine Hrvatska je osvojila svoju posljednju seniorsku košarkašku medalju.

Pobjednika susreta Hrvatska – Ukrajina koji se odigrava u 17 i 45 minuta, očekuje bolji iz susreta Litva – Italije. Polufinale su već izborile Španjolska, koja je s 30 razlike razmontirala Srbiju te Francuska koja je s 10 koševa viška izbacila domaću Sloveniju.

Lista 20 najboljih košarkaša Europe u povijesti prema anketi Hoops Hypea:

1. Dražen Petrović (Hrvatska)

2. Tony Parker (Francuska)

3. Arvydas Sabonis (Litva)

4. Dejan Bodiroga (Srbija)

5. Dirk Nowitzki (Njemačka)

6. Pau Gasol (Španjolska)

7. Toni Kukoč (Hrvatska)

8. Predrag Danilović (Srbija)

9. Juan Carlos Navarro (Španjolska)

10. Andrei Kirilenko (Rusija)

11. Dimitrios Diamantidis (Grčka)

12. Marc Gasol (Španjolska)

13. Aleksandr Đorđević (Srbija)

14. Aleksandr Volkov (Ukrajina)

15. Nando Gentile (Italija)

16. Dino Rađa (Hrvatska)

17. Radivoj Korać (Srbija)

17. Vincenzo Esposito (Italija)

17. Žarko Paspalj (Srbija)

20. Rudy Fernandez (Španjolska).