Pretraga

Ekolozi, gdje ste? Samo surfajući po internetu, možete pošumiti opustošena područja

A- A+

I to se dogodilo – dobili smo ekološki osviještenu tražilicu. Ekolozi, zaboravite Google. Koristeći novu tražilicu pomažete pošumiti opustošena područja. Ecosia za otprilike 45 vaših pretraživanja posadi jedno drvo. Isprobali smo je, no nismo baš zadovoljni.

screenshot: ecosia.org

Njemački tim osmislio je tražilicu koja bi se mogla svidjeti svim ekološki osviještenim osobama.

Ecosia se nalazi na domeni ecosia.org, a izgleda poput svake druge tražilice.

Izdvojeni članak

Google otkrio koje su pojmove, osobe i događaje Hrvati najviše guglali u 2019.

Iako izgledom pomalo baca na Google, ispod prostora za upite nalazi se njezin ključni dio – brojač posađenih stabala.

Ecosia, naime, za svakih otprilike 45 pretraživanja zasadi jedno stablo. Budući da su organizacija civilnog društva, a ne kompanija, većinu prihoda doniraju u pošumljavanje opustošenih područja.

Ne vjerujete? Svakog mjeseca objavljuju financijski izvještaj u kojem to možete provjeriti. Također, imaju i aplikacije za mobilne uređaje kojima možete zamijeniti svoje browsere.

Sade stabla, štite privatnost

Prije dvije godine obvezali su se postati i tražilicom s prilagođenom privatnosti. Sva pretraživanja su im šifrirana i ne pohranjuju se trajno, a vaše podatke, za razliku od drugih tražilica, neće prodavati oglašivačima.

U svojim pravilima o privatnosti čak navode da ne stvaraju osobne profile na temelju povijesti pretraživanja, niti koriste vanjske alate za praćenje poput Google Analyticsa. I to možete provjeriti, ako se potrudite.

Nismo oduševljeni, ali… probajte

Mi smo ipak za početak odlučili isprobati kako stvar radi. I moramo priznati da nismo oduševljeni.

Izdvojeni članak

Google nagradio odličnu ideju tinejdžera s više od 300.000 kuna

Ecosia svoja pretraživanja temelji na drugoj tražilici, Microsoftovom Bingu, no ima vlastiti algoritam koji bi ga trebao pospješiti. Ipak, nije nas oduševila.

Rezultati koje smo dobili pretraživanjem, nisu nam se činili dovoljno relevatnim, a pogotovo pertinentnim (relevantni su oni koji se odnose na naš upit, a pertinentni koji zadovoljavaju našu potrebu). Tko zna, možda je Google previše razmazio autora ovih redaka.

Međutim, ništa vas ne košta probati. Utipkajte ecosia.org i počnite pretraživati. Možda se upravo zahvaljujući vama posadi koje drvo.