Pretraga

EUG: Sportaši tvrde da hrane u menzi ima i više nego dovoljno, a cijene smještaja su im nevjerojatne

A- A+

Tisuće mladih sportaša iz cijele Europe ‘okupiralo’ je Studentsko naselje ‘Stjepan Radić’ u Zagrebu. Upravo je legendarna Sava postala novi dom u narednih dva tjedna studentima koji se natječu na velikim, ‘Europskim sveučilišnim igrama’. Dan nakon otvaranja posjetili smo studentima jedno od dražih domskih naselja ne bi li provjerili sviđa li se Sava stranim studentima jednako kao i našima.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Već sam ulazak u studentsko naselje odveo nas je u neki drugi svijet. Dobra stara Sava postala je prepuna različitih jezika i studenata iz različitih zemalja. Iako nam se na trenutak činilo kako gotovo da nema nikoga, sportaši su u grupama počeli izvirati od svugdje; neki iz natjecanja, neki iz soba, neki iz razledavanja grada, a svi su žurili prema centralnom mjestu naselja – menzi. Odlučili smo porazgovarati s njima i otkriti koliko im se sviđa hrana u našim menzama, jesu li zadovoljni sa smještajem te koliko se ono razlikuje od njihovih sveučilišta.

Hrane i više nego dovoljno

Najprije nas je zanimala procedura odlaska u menze. Nije nam trebalo mnogo da saznamo jer je pored nas na večeru već žurila srpska košarkašica Hristina koja nam u nekoliko rečenica sve objasnila i dodala kako je hrana u našoj menzi odlična. 

– Hrana je super, možete jesti više puta dnevno i koliko hoćete. Porcije su obilne, a i zaista je veliki izbor hrane. Ne plaćamo, već je procedura vrlo jednostavna; pokažete akreditaciju na kojoj je jasno označeno da možemo koristiti menzu i to je to, otkrila nam je Hristina te dodala kako je hrana na njihovom sveučilištu u Srbiji gotovo ista, ali da ne zna cijene zato što ne jede tamo. 

Provirili smo u menzu da provjerimo što se nudi na meniju. Na isprintanim natpisima na hrvatskom i engleskom jeziku i na plazmi koja također prikazuje meni uobičajen popis savske menze: juha od brokule, tri vrste mesa, lazanje, bolonjez, pohana soja, salata, prilozi i voće za desert.
Premda većina studenata ne jede u menzama svojih sveučilišta ovdje se prilagode situaciji. 

– Solidna je hrana kao u svakoj menzi. Najedem se. Uzmem dva tri tanjura i dobro je. Nema razlike između ove i slovenske menze. Otprilike je ista cijena. U Sloveniji je moguće jesti i u restoranima, ali najčešće jedem doma jer mi ne odgovara takva hrana, kaže nam Filip, košarkaš za Sveučilište Primorska u Sloveniji. 

Malo većih problema s odabirom hrane imaju turske sportašice koje su nam otkrile kako od hrane mogu jesti samo piletinu, salatu i krumpire. S druge pak strane Licia iz Bolonje priznaje da pojede manje više sve te kako je hrana u menzi slična njihovoj. 

– Hrana je u redu, volim manje više sve, a mislim da je najukusnije meso. Ima dovoljno hrane i najedemo se. Nema pretjerane razlike između vaše i naše menze. Kao i ovdje na meniju je tjestenina, meso, povrće. Ako u Italiji imaš studentsku iskaznicu plaćaš 2 ili 3 eura. Ne možeš jesti u restoranima, samo u studentskim menzama, tvrdi Licia. 

Izdvojeni članak

Zagrebački rektor se pohvalio: Europske sveučilišne igre veći su događaj od Univerzijade

Na Sveučilištu u Ženevi veći izbor hrane, ali znatno skuplje

I dok veslačica Licia uživa u menzi hrvatskih studenata, druga veslačica Joanna iz Poznana nije baš zadovoljna ni našom, ali ni njihovom menzom premda priznaje kako su kod njih cijene menija znatno više.

– Hrana ovdje mi je dosta masna, doista pazim što jedem pa mi baš ovdje ova hrana i ne odgovara. Iako ima varijanta menija s povrćem, moram priznati da nema baš mnogo izbora. Veoma je jednako i za ručak i za večeru. Nema pretjerane razlike između naših menza i vaših. Ja ne jedem u našem Kampusu, hranu spremam doma jer mi je mnogo lakše pripremiti hranu doma nego jesti u menzi koja ima mnogo junk fooda. Cijena naših menza je možda čak i trostruko skuplja, iskrena je Poljakinja. 

Skupoća je veliki problem i na ženevskom Sveučilištu priznaje tenisačica Diane koja dodaje kako je njihova hrana znatno različitija od ove u našoj menzi. 

– Sviđa mi se hrana, jer možemo jesti kad god poželimo. Ovisi što uzmeš; nešto bude odlično, a neke stvari nemaju baš nekog okusa, ali sve u svemu je fino. Postoji razlika na našem sveučilištu svaki dan ima tri različita menija i sva tri su veoma veoma različita. Također, za vegetarijance postoji uvijek različiti meni i nikada nije ista hrana. U Švicarskoj su menze veoma skupe, u najboljem slučaju možeš jesti za 10 eura, a nekad i za 15 ili 16 eura za meni. Ne mogu vjerovati kako je kod vas jeftino, kaže nam Diane. 

Visoke cijene menza vladaju i na Sveučilištu u Zurichu. Robert koji se natječe u veslanju tvrdi da je naša menza obilnija nego njihova u Zurichu. 

– Hrana je ovdje jako dobra. Uvijek ima izbora. Jedem i u menzama na mom sveučilištu i i vidim razlike. Vi ovdje imate salate, juhu i desert, a mi tog nemamo u našoj menzi. Kod nas plaćamo oko 5,50 eura za meni, otkriva nam Robert. 

Ni karatistica Tatsyana iz bjeloruskog Sveučilišta nema prigovora na našu menzu i tvrdi kako ovdje za gotovo istu cijenu kao u Bjelorusiji dobiješ mnogo više hrane.

Izdvojeni članak

Europske sveučilišne igre: HRT traži pomoć studenata, a potrebno je i 2.000 volontera

‘Mjesečna cijena vašeg studentskog doma jednaka je jednoj noći hostela u Poznanu’

Iako većina studenata s kojima smo razgovarali na svom sveučilištu ne živi u studentskim domovima, zadovoljni su smještajem u našem studentskom naselju. 

– Ok je smještaj znam da su se neki žalili zbog buba nekakvih, ali stvarno je sve u redu, kaže nam Hristina s početka.

Filip iz Slovenije također je zadovoljan i prizanje da mu se sviđa kako su svi blizu jedni drugima pa se na taj način mogu družiti svi zajedno. Anna iz Poznana pojasnila nam je kako izgledaju domovi na njihovom sveučilištu. 

– Nema prevelike razlike, ali kod nas primjerice dvije sobe s ukupno četvero studenata dijeli jednu kupaonicu. Izgledom su kao manji stan. Nekad može biti samo jedan student po sobi, a nekad i troje, ovisi. Mjesečna cijenadoma u Poljskoj iznosi oko 2800 kuna. Čula sam kolike su cijene domova u Hrvatskoj to je za mene nevjerojatno, kao kod nas jedna noć u hostelu, kaže Anna.

U Bjelorusiji situacija je nešto drugačija, jednu sobu dijeli mnogo više ljudi. 

– Velika je razlika između vašeg i našeg smještaja. Kod nas u domu zna biti i šest do osam studenata u jednoj sobi, priznaje Tatsyana.

Uz vrućinu u sobi koju su poljske natjecateljice usporedile sa saunom, većih žaljenja na smještaj nema, dapače svi su oduševeljni činjenicom koliko je naš smještaj jeftiniji od njihovog. 

– Smještaj je zaista u redu, prvi dan kad smo došli soba je bila puna malih mušica, ali sve u svemu ok. Ne živim u domu, ali znam da mjesečno plaćaju otprilike 600 eura. U našim domovima smještaj izgleda poput manjeg apartmana nekoliko njih dijeli kupaonicu, a ne kao ovdje, objašnjava nam tenisačica iz Ženeve. 

Na Sveučilištu u Zurichu kaže nam Robert nema domova. 

– Na našem sveučilištu nema domova imamo stanove koji studenti zajedno iznajme i cijena iznosi oko 600 eura mjesečno, kaže veslač te dodaje kako mjesta u našim domovima ima sasvim dovoljno za dvije osobe.

Pročitajte i ostale vijesti vezane za Europske sveučilišne igre i sportaše koji se natječu na njima:

Hrvatska skupila već 7 zlata na Europskim sveučilišnim igrama

Đir po Savi: Budući da nemaju ispite, studenti su jako opušteni u domu Stjepan Radić

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama

Događaji koje ne smijete propustiti na Europskoj univerzijadi u Zagrebu i Rijeci

[FOTO+VIDEO] Spektakularnim programom otvorene Europske sveučilišne igre

EUG: Organizatori mijenjali pravila usred turnira, a Poljakinje skoro završile na ulici