Pretraga

Facebook će naplaćivati slanje poruka

A- A+


Izdvojeni članak

Najzgodniji beskućnik postao senzacija na Facebooku

Iz središta najpopularnije društvene mreže Facebook ovih dana je objavljeno kako kreću s testiranjem sustava koji će korisnicima za cijenu od jednog dolara omogućiti slanje poruka osobama koje nisu u njihovom krugu kontakata.Na taj način će Facebook pokušati stati na kraj svima koji šalju spam poruke, a riješit će i problem dva odvojena inboxa. Međutim, činjenica je da je glavni motiv uvođenja ove opcije zarada na svojim korisnicima kojih ima više od milijardu.

Slanje poruka preko Facebooka vrlo vjerojatno više neće biti besplatno, već će se naplaćivati. Trenutno je u SAD-u u tijeku testni sustav gdje se svim korisnicima naplaćuje jedan dolar za slanje poruke osobama koje im nisu u krugu prijatelja.

Izdvojeni članak

Oni su ti koje izbjegavamo i na Facebooku

Poruke za druge ljude će dolaziti u ‘pravi’ inbox

Na mreži Facebook korisnici imaju dva odvojena inboxa, jedan je ‘Dolazne poruke’, a drugi ‘Ostala pošta’. Poruke koje dolaze u spremnik ‘Ostala pošta’ malo tko čita i vjerojatno su mnogima prepune spam poruka raznih tvrtki i događaja.

Facebook zbog toga želi uvesti naplatu slanja poruka svima koji nam nisu prijatelji, kako bismo bili sigurni da je osoba do koje pokušavamo doći zaista i pročitala tu poruku. Plaćanjem jednog dolara bi poruka nepoznatoj osobi završila u njenom ‘glavnom’ inboxu i na taj način bismo sigurno znali da ga je ona pročitala. Iz Facebooka tvrde da će to napraviti jer mnogi ljudi žele kontaktirati nekoga vezano uz posao ili pak osobe koje su sreli na nekoj konferenciji, a ne mogu ih pronaći nigdje osim preko Facebooka.

Uskoro bi opcija mogla doći i do Hrvatske

Iako je Facebook ovaj potez opravdao željom da njihovi korisnici mogu poslati poruku koja će onda biti vidljiva nepoznatim ljudima, činjenica je da je glavni motiv ovog sustava naplate poruka i zarada. Na ovaj način društvena mreža pokušava iskoristiti svojih više od milijardu korisnika kako bi povećala prihode.

Zasada se opcija testira samo na korisnicima SAD-a, a broj poslanih poruka koje će stići u pretinac ‘dolaznih poruka’ ograničen je samo na jednu tjedno. Moguće je da će uskoro postati dostupna i korisnicma izvan SAD-a.