Pretraga

Film o surovoj stvarnosti školske zbornice ovog mjeseca možete pogledati besplatno u kinima

A- A+

Što se dogodi kada u obrazovni sustav uđe mlada nastavnica, puna entuzijazma i želje za radom, a onda ju kao vlak pokosi realnost rada u školi? Upravo je to tema filma ‘Zakon zbornice’ njemačkog redatelja İlkera Çataka koji je ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a ujedno je nominiran i za ovogodišnju LUX nagradu koju dodjeljuje Europski parlament. Ovu napetu dramu koja govori o međuljudskim odnosima u školi, konformizmu i tinejdžerskom buntu gledatelji će tijekom veljače moći pogledati u tri hrvatska grada i to besplatno.

žena vrišti zatvorenih očiju ispred školske ploče

Foto: Screenshot YouTube | Madman Films

‘Što se dogodi u školskoj zbornici, ostaje u školskoj zbornici’. Citat je to iz filma njemačkog redatelja İlkera Çataka – ‘Zakon zbornice’ koji je ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Bit će prikazan besplatno

Ovaj film ujedno je i pobjednik 21. Zagreb film festivala, a sada će ponovno biti prikazan i to besplatno u nekoliko gradova diljem Hrvatske. Film prikazuje probleme s kojima se susreću mnogi nastavnici tijekom rada u školama – od problematičnih učenika, nerazumnih roditelja, tvrdoglavih kolega pa do tromog i nemilosrdnog obrazovnog sustava.

Radnja u filmu prati niz krađa u školi, a mlada nastavnica Carla Nowak nastoji pronaći istinu o tome. Za krađu su osumnjičeni učenici, ali i djelatnica škole te jedan učenik kojeg nastavnica želi zaštititi, a zbog toga je u zbornici nastao pravi kaos. Nastavnici Carli entuzijazam polako opada, kao i njeno idealističko stajalište oko nekih stvari. Kako će se cijela situacija odigrati i hoće li Carla psihički izdržati na svom poslu u školi, saznati možete u četvrtak 22. veljače u Art-kinu Croatia u Rijeci, 26. veljače u Kino Kinoteka u Zagrebu i 29. veljače u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku.

Film nominiran za nagradu Europskog parlamenta

Inače, ovaj film je nominiran i za ovogodišnju LUX nagradu publike. Ovu nagradu svake godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji, a cilj joj je usmjeriti pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. U sklopu nagrade održavaju se Dani LUX filma koji se organiziraju tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i to s titlovima na svim službenim jezicima EU-a.

Valja napomenuti kako ovakav (sličan) film postoji i u hrvatskoj inačici koji je također bio prikazan na Zagreb film festivalu 2021. godine. Film ‘Zbornica’ o nastavnici koja se isto tako bori sa sustavom, kolegama u zbornici i učenicima dobio je nagradu Velika zlatna arena koja se dodjeljuje najboljem domaćem filmu u sklopu 69. Pulskom filmskom festivalu. Glavna uloga pripala je glumici Marini Redžepović, a redateljica filma je Sonja Tarokić koje smo tada ugostili u našem podcastu koji možete pogledati na našem YouTube kanalu.