Pretraga

Zbornica, film o našem školstvu, ne prestaje oduševljavati: Dobio nagradu za najbolji domaći film

A- A+

Velika zlatna arena, za najbolji hrvatski film, na 69. Pulskom filmskom festivalu otišla je u ruke Sonje Tarokić i njenog dugometražnog redateljskog prvijenca – filma Zbornica. Ovo je još samo jedno priznanje u nizu za film koji predstavlja savršenu ilustraciju školstva.

film zbornica

Screenshot pedagogice Anamarije iz filma Zbornica
Foto: Youtube screenshot; infoHAVC

U subotu, 23. srpnja održala se svečanost dodjele nagrada na zatvaranju 69. Pulskog filmskog festivala. Velika zlatna arena, koja se dodjeljuje najboljem domaćem filmu festivala, pripala je Zbornici Sonje Tarokić. Publika je najboljim filmom Hrvatskog programa proglasila Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, a najboljim filmom međunarodnog programa Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića.


ŽIRI KOJI JE NAGRADIO NAJBOLJI FILM

O najboljim filmovima u Hrvatskom programu odlučivali su austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.


‘Kakav divan film’

Ocjenjivački sud hrvatskog programa odluku o nagradama donio je jednoglasno, a Velika zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Zbornica, redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

– Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

Osim Velike zlatne arene, Zbornica je osvojila i Zlatne arene za režiju (Sonja Tarokić), najbolju glavnu mušku ulogu (Stojan Matavulj), najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), montažu (Borna Buljević) te nagradu ocjenjivačkog suda kritike za najbolji film u Hrvatskom programu.

Izdvojeni članak
film zbornica

Evo zašto svi trebate u kino pogledati Zbornicu, valjda najrealniju ilustraciju našeg školstva

Ovo nije prva nagrada

Film Zbornica, inače dugometražni prvijenac scenaristice i redateljice Sonje Tarokić te producentice Ankice Jurić Tilić, do Pulskog je filmskog festivala već osvojio cijeli niz nagrada. Početkom godine dobio je Oktavijana za hrvatski film godine, a prije toga dobio je i dva posebna priznanja žirija na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma te na Zagreb film festivalu.

Nedugo nakon toga u ozbiljnoj konkurenciji na međunarodnom filmskom festivali FEST, koji se održavao u Beogradu osvojio je nagradu za najbolji debitantski film. Redateljicu Sonju Tarokić i glavnu glumicu Marinu Redžepović koncem prošle godine ugostili smo u našem podcastu; pričali smo, kao i Zbornica, o životu, školstvu, društvu. Kako nam je bilo možete vidjeti u videu ispod.