Pretraga

Pokrenuli studij multimedijske produkcije i prikazali novu verziju poznatog filma: Evo o čemu se radi

A- A+

U povodu 70 godina Zagreb Filma te pokretanja novog studijskog programa multimedijske produkcije, Algebra je u svojim prostorima izložila originalni kipić Oscara kojim je Dušan Vukotić nagrađen 1962. godine za film ‘Surogat’. Prikazana je i obnovljena verzija filma prilagođena suvremenim audio vizualnim formatima.

Vinko Brešan i dekan Mislav Balković | Foto: Visoko učilište Algebra

Dana 4. prosinca je na Visokom učilištu Algebra prikazana nova, remasterirana verzija animiranog filma ‘Surogat’ za kojeg je Dušan Vukotić bio nagrađen Oscarom, prestižnom nagradom američke filmske akademije, i time postao jedini filmski redatelj iz Hrvatske kojemu je pripala ta čast. U Visokom učilištu Algebra odlučili su stoga jednoj od svojih multifunkcionalnih dvorana na novom zagrebačkom kampusu dati njegovo ime.

Tom prigodom, u Algebri je danas ekskluzivno izložen i originalni kipić kojeg je Vukotić osvojio 1962. godine, a predstavljen je i novi studijski program multimedijske produkcije kojeg je Algebra pokrenula ove godine i u koji je akademske godine 2023./2024. upisana prva generacija studenata:

Foto: Visoko učilište Algebra

– ‘Surogat’ je i danas, nakon puno vremena, itekako aktualan, zato smo ga odlučili danas prikazati u svom obnovljenom izdanju u novoj dvorani nazvanoj prema Dušanu Vukotiću. Željeli smo imenovanjem dvorane ispraviti i nepravdu koja je zadesila Dušana Vukotića u ratno vrijeme. Na potez imenovanja dvorane i izložbe Oscara odlučili smo se između ostalog i zato jer u Algebri imamo studijske programe u tom području poput 3D dizajna i multimedijske produkcije koji nastoje spremati mlade ljude za poslove koji su slični onome što je radio i Vukotić. Naš novi studij multimedijske produkcije pokrenuli smo s ciljem odmicanja od nekadašnje uske sfere računarstva prema naprednim audiovizualnim tehnologijama, s čime je on postao zanimljiv sasvim jednom drugom profilu studenata koji svoju budućnost vide kreativnom izražavanju i novim medijima, rekao je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

– Nijedno umjetničko djelo nije promijenilo povijest hrvatske umjetnosti kao što je to učinio Dušan Vukotić u području animacije. Tko god će pisati svjetsku povijest animacije mora u tu povijest staviti Zagrebačku školu crtanog filma. Bio je predvodnik reducirane umjetnosti, jednu plošnu situaciju uspio je prikazati s vrlo jakim idejama, čime je uveo revoluciju u animirani film, a to vidimo i danas jer mnogi filmovi koje sada gledamo nastavljaju se upravo na tradiciji Zagrebačke škole crtanog filma. Divno je da danas slavimo njegove uspjehe jer on nije osvojio samo Oscara, nego čak 90 međunarodnih nagrada iz područja kinematografije i ti uspjesi su veličanstveni, izjavio je Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb Filma.

Ustanova Zagreb Film ove godine slavi 70 godina od svojega osnutka te je cijelu 2023. godinu posvetila obilježavanju ove značajne obljetnice na čitavom nizu manifestacija i kulturnih događanja, a završena je prikazom remasterirane verzije ‘Surogata’ i izložbom Oscara u zagrebačkom kampusu Visokog učilišta Algebra.

Originalni kipić Oscara bit će moguće pogledati u prostorijama zagrebačkog kampusa Visokog učilišta Algebra, na prvoj etaži, svaki radni dan do petka 8. prosinca u 12 sati.