Pretraga

[FOTO] Kako izračunati PDV?

A- A+

Nakon ispijanja omiljenog napitka u kafiću, dobili ste račun. Na njemu se uz neto i bruto iznos, nalazi i PDV. Prema definiciji, porez na dodanu vrijednost (PDV) najkorišteniji je način oporezivanja prometa robe i dobara u svijetu. Iz tog razloga, gotovo nema osobe koja nije upoznata s postojanjem PDV-a, ali ima onih koji ga ne znaju računati. Ako ste i vi među njima, bez brige, mi ćemo vam pokazati.

kako izračunati PDV

Foto: Unsplash

Od 1. ožujka 2012. godine, stopa PDV-a u Hrvatskoj iznosi 25 posto, dok se za pojedinu robu i usluge primjenjuje i niža stopa od 13 i 5 posto.

Odmah na početku valja istaknuti da je bruto iznos onaj koji kupac neke usluge ili robe plaća, odnosno onaj u kojem je već uračunat PDV.  Za primjer izračuna, uzet ćemo račun u bruto iznosu od 1000 kuna.

Kako bruto iznosu oduzeti PDV?

Kako bi dobili pravu osnovicu bez 25 posto PDV-a, potrebno je podijeliti bruto iznos, u ovom slučaju 1000 kuna, s 1.25. Tada će se, naime, dobiti neto iznos, odnosno onaj u koji nije uračunat PDV.

kako izračunati PDV

Točan izračun osnovice bez PDV-a. Foto: Srednja.hr

Budući da je ovim izračunom dobiveno 800 kuna, to, dakle, znači da stopa PDV-a od 25 posto iznosi 200 kuna. (800 + 200 = 1000)

Ako želite izračunati osnovicu bez 13 posto PDV-a, bruto iznos trebate podijeliti s 1.13, a ako želite izračunati osnovicu bez 5 posto PDV-a, potrebno je podijeliti s 1.05.

Kako neto iznosu dodati PDV?

No, u slučaju da želite neto iznosu dodati PDV, od, primjerice, 25 posto, tada je potrebno neto iznos pomnožiti sa stopom PDV-a, zatim zbrojiti dobiveni broj s neto iznosom.

Primjerice, ako je neto iznos 800 kuna, a stopa PDV-a 25 posto, množenjem tog dvoje dobiva se 200, odnosno iznos PDV-a. Isti se proces može ponoviti i sa stopom od 13 i 5 posto.

Množenje neto iznosa i stope PDV-a od 25 posto. Foto: Srednja.hr

Najčešća greška kod računanja PDV-a

Česta greška kod računanja PDV-a je oduzimanje stope od bruto iznosa, pa na to svakako treba pripaziti.

kako izračunati PDV

Netočan izračun osnovice bez PDV-a. Foto: Srednja.hr

O tome kako izračunati PDV snimili smo i TikTok koji možete pogledati ispod.

@srednja_hr Spremite si ovaj video, sigurno će vam kasnije zatrebati podsjetnik! #pdv #racunanje #matematika #matisa #fyp #foryoupage #srednjahr #srednja ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show