Pretraga

Porezna uprava objavila listu dužnika: Na njoj se našlo jedno sveučilište i MZO

A- A+

Porezna uprava objavila je popis dospjelih i neplaćenih dugova za 2023. godinu, a zanimljivo je kako su se na toj listi našli Sveučilište u Zagrebu s više od milijun i 222 tisuće eura duga te Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa ‘samo’ 220 tisuća eura duga. Poslali smo upite Sveučilištu u Zagrebu te Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi nam pojasnili zašto je do dugovanja došlo.

euri kalkulator

foto: Canva

Porezna uprava posljednjih godina uobičajeno zadnji dan listopada na svojim mrežnim stranicama objavljuje tzv. listu dužnika – popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, naknada za koncesiju i carina.

Na listi poreznih dužnika nalazi se ukupno 34.095 poreznih obveznika, od kojih je 1.541 pravna osoba, s iznosom dugovanja od 550,3 milijuna eura, a zanimljivo je kako su se na toj listi našli Sveučilište u Zagrebu te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Popis poreznih dužnika na kojemu su Sveučilište u Zagrebu i MZO

Popis poreznih dužnika | foto: Porezna uprava/srednja.hr/Canva

Sveučilište u Zagrebu nalazi se na visokom 61. mjestu s ukupnim dugom od čak 1.222.302,25 eura. S druge strane i s čak milijun eura manje, na ‘samo’ 403. mjestu našlo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 220.063,90 eura ukupnog duga.

Izdvojeni članak

Kojih su struka ravnatelji škola? Možda nikad nećemo saznati jer MZO ne želi dati podatke

Poslali smo upite Sveučilištu u Zagrebu te Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi nam pojasnili zašto je do dugovanja došlo. Međutim do objave ovog teksta nismo dobili odgovor ni od Sveučilišta, niti od Ministarstva, a iste ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Valja napomenuti i kako dug koji se ne naplati u šest godina, nikad se ni neće naplatiti budući da tada nastupa – zastara.