Pretraga

[Fotogalerija] Teorija kaosa fascinira svjetske znanstvenike, a pomogla je i IBM-u

A- A+

Znanstvenici posljednjih nekoliko desetljeća uspješno pronalaze red u, naizgled, kaotičnom rasporedu prirodnih pojava. Dubljom analizom otkrilo se kako čak i nepravilnosti imaju svoj slijed, a pravilni uzorci se osim u vodenom valu mogu pronaći i u svemiru, ali i običnom listu. Samo je važno kvalitetno promatrati. Saznajte zašto je teorija kaosa važna, pogledajte galeriju i uživajte u videu na dnu našeg članka.

Teorija kaosa pokušava pronaći tajni red prirode. Ona kroz razne znanstvene pristupe, zadnjih pet desetljeća, identificira redoslijed i pravilnost u, naizgled, nasumičnim podacima.

Ovaj moderni pristup je vrlo brzo rezultirao važnim otkrićima, a sve je prisutniji i u hrvatskom obrazovanju. Na primjer, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva imaju priliku upoznati se s ovim neobičnim zakonima na predavanjima kolegija Uvod u matematičku teoriju kaosa za inženjere.

Izdvojeni članak

Zagrebački FER-ovci s uvjerljivo najboljim znanjem informatike u Srednjoj Europi

Kada smo koncentrirani, naša je neuronska mreža kaotična

– Posebno je interesantno determinističko svojstvo kaosa: izvana nered, a zapravo on sam iznutra funkcionira po savršenom redu. Ovaj se princip očituje i kod ljudi, izjavio je nositelj spomenutog kolegija Mervan Pašić te nam je u nastavku detaljnije objasnio pomoću procesa koji se odvijaju u našem tijelu.

Za primjer je uzeo naš nervni sustav. Kada je u mirnom ili tromom stanju, tada je naše ponašanje nervozno, epileptično ili šizofrenično, rekli bi kaotično, ali s ružnim prizvukom.

Međutim, kada se ponašamo jako mirno i koncentrirano te smo potpuno spremni na bilo kakve fizičke, intelektualne ili socijalne aktivnosti, tada je pak neuronska mreža u našem tijelu kaotična, ovoga puta s pozitivnim prizvukom, jer producira dobre vanjske rezultate. Ova se znanja danas koriste i izvan znanosti

Izdvojeni članak

Otkrijte kako izgleda i o čemu razmišlja ‘prosječni FER-ovac’


Kaos je moguće računati

– Kaos se može računati, ali ne klasičnim računom, nego na primjer, elementima fraktalne geometrije. Što više, jedan od najvažnijih jednostavnih fraktalnih skupova je Cantorov skup. Njegovi elementi se mogu prikazati brojkama.Ako ga gledamo na segmentu [0,1] dovoljno je sve brojeve napisati u trijadskom brojnom sustavu te svi takvi čiji barem jedan prikaz ne sadrži znamenku 1 nego samo znamenke 0 ili 2, pripadaju u Cantorovom skupu. Elegantno i fascinantno. Isto tako, pravi primjer izračunljivosti kaosa je Feigenbaumov dijagram, kako u svojoj konačnoj formi, tako i u svim elementima koji su doveli do njega, pokušao nam je objasniti profesor Pašić.

Pomoću teorije kaosa povezujemo se sa cijelim svijetom

Pioniri ovog pravca bili su fascinirani nepravilnostima koje se pojavljuju svuda u prirodi te su pokušavali otkriti suštinu na kojoj se one baziraju. Pomoću njihovih otkrića ostvarena su brojna znanstvena i tehnološka postignuća.

Zakoni kreirani proučavanjem nepravilnosti poslužili su, na primjer, za smanjivanje antena koje služe za primanje širokog spektra frekvencija pa zbog toga pomoću smartphonea možemo biti povezani s cijelim svijetom. Grafika računalnih igrara je, također, značajno profitirala jednostavnom primjenom ovih pravila proizašlih iz proučavanja nepravilnosti.

Korištenjem fraktala, koji su dio matematičke teorije kaosa, poznata svjetska kompanija IBM je riješila brojne nedostatke svojih uređaja te je na njima bazirala daljnji razvoj svoje tehnologije. Kada bi se i šira javnost upoznala s mogućnostima kaosa, cijelo bi društvo profitiralo od tog novog pogleda na nered i nepravilnosti.

Izdvojeni članak

Ivan Sinčić s FER-a sakupio 10.000 potpisa i postaje najmlađi kandidat za predsjednika u povijesti


'Mnoge pojave u nama nose tri osnovne značajke kaosa'

– Mnoge esencijalne pojave i procesi u nama i izvan nas, na mikroskopskom i makroskopskom nivou, nose u sebi tri značajke kaosa: senzitivnost na početne uvjete-mjerenja, gustoća i tranzitivnost skupa periodičkih točaka. Isto vrijedi i za fraktale i njihovo osnovno svojstvo: samo sebi sličnost. To je mogućnost razvoja i napretka u dubinu, bez dodatnog trošenja prostora oko sebe, te zumiranjem u dubinu dolazimo do polazne pozicije, objasnio je profesor Pašić zašto je važno poznavati pravila matematičke teorije kaosa i fraktala.

‘U osnovnim i srednjim školama trebalo bi se učiti o njihovom elementarnom principu stvaranja’

– Bilo bi dobro uvesti gradivo o fraktalima i u osnovne i srednje škole. Ne samo kao sličice drage našem mozgu, jer u njima on vidi svoju vlastitu strukturu, nego bi se trebalo učiti i o njihovom elementarnom principu stvaranja, predložio je profesor Pašić.

Takav bi moderniji pristup obrazovanju pomogao u iskorištavanju korisnih spoznaja koje proizlaze iz proučavanja kaosa.

Do sada je ova teorija imala veliki utjecaj na znanost, istraživanja i tehnologiju, a uvođenjem ovog gradiva u ranije faze obrazovanja, pomoglo bi se i u ostalim segmentima našeg društva pa bi nam to novo znanje, kroz raznolikiju primjenu, poboljšalo svakodnevni život. Ako smo vas zainteresirali, neke osnove o fraktalima možete pročitati u seminaru koji je bivši student FER-a napravio za kolegij koji vodi profesor Mervan Pašić.