Pretraga

[Glas maturantice] ‘Dosta je toga da se svi nastavnici prikazuju svecima, to nikako nije istina’

A- A+

U srijedu smo objavili pismo učiteljice koja se osvrnula na izjave pravobraniteljice za djecu, vezane uz nastavu na daljinu. Učiteljica u pismu navodi kako pravobraniteljica ne razumije funkcioniranje nove škole te kako su to okolnosti u kojima su se učitelji prvi puta našli. Istaknula je kako brojni učitelji više pažnje posvećuju učenicima nego vlastitoj djeci, kako ulažu velike napore da bi djeca bila na sigurnom te ća učiniti ‘sve da nova škola zaživi u najboljem mogućem obliku’. Na to pismo učiteljice stigao nam je odgovor jedne maturantice (podaci poznati redakciji, op.a.). Njoj se, kaže, ne sviđa glorifikacija svih nastavnika, jer to nije prava istina. Njeno pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

Foto: Jan Baborák, Unsplash

Poštovani,

pročitala sam pismo učiteljice Milobar i mogu vam reći da me strašno naljutilo. Naime, ona prikazuje SVE učitelje i profesore kao svece koji se trude razumjeti učenike i koji im ovih dana pokušavaju izaći u susret.

Ja sam ovdje da vas obavijestim kako to nikako nije istina. Moji profesori su odlični i stvarno se trude biti dobri prema nama.

Izdvojeni članak

[Glas čitatelja] Učiteljica odgovorila pravobraniteljici: ‘Uopće ne razumijete kako ova nova škola funkcionira’

Ali, moja najbolja prijateljica mene svaki dan zove na mobitel i plače po 15 minuta jer ‘nema toliko sati u danu da bi ona stigla napraviti sve sto joj je zadano’. Ja joj rješavam zadatke i pokušavam joj pomoći da bi ona stigla napraviti ono što joj je najbitnije, jer ju je strah da će joj profesori zamjeriti što nije stigla napisati tri eseja u dva dana. Ja sam gimnazijalka i ona je, ali ja sam maturant pa su profesori vjerojatno blaži.

Stvarno sam ljuta što se profesore još od štrajka prikazuje kao najbolje ljude koji se žrtvuju za sve oko sebe, da je to istina ni jednom djetetu ne bi teško padalo ići u školu kao što meni ne pada teško doći na sat povijesti – jer je profesorica odlična i zna raditi svoj posao.

Isto tako, moja sestrična koja ide u šesti razred osnovne škole, dobiva zadatke koje ja jedva stignem riješiti u tom roku, a kako tek oni to rješavaju? Od gledanja dokumentaraca u trajanju po tri sata i pisanje osvrta do glupih zadataka iz likovnog koji zahtijevaju posjedovanje materijala koji se mogu kupiti, osim ako se izađe van i riskira svoje zdravlje.

Ja ovime samo želim poručiti i da puno, puno učenika dobiva toliko zadataka otkad smo pokrenuli online nastavu, da ne znaju gdje im je glava.

Stvarno želim da se svi prestanu praviti blesavi.

Hvala na čitanju. Lijep pozdrav.


Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka, Instagrama ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s našim čitateljima!Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.