Pretraga

Hrvatska se prije 25 godina upisala na internetsku kartu svijeta: Provjerite koliko web stranica danas ima .hr domenu

A- A+

Na današnji dan prije 25 godina Republika Hrvatska upisala se na internetsku kartu svijeta. 27. veljače 1993. godine stručnjaci Sveučilišnog računskog centra (SRCE) zaprimili su dugoočekivani e-mail s informacijom da je izvršena registracija nacionalne vršne .hr domene i da se ona može početi koristiti. 25 godina kasnije, ukupan broj registriranih .hr domena prešao je brojku od čak 100.000 domena.

srednja.hr, arhiva

Danas se navršilo točno 25 godina od kad se Republika Hrvatska upisala na internetsku kartu svijeta. Naime, 27. veljače 1993. stručnjaci Sveučilišnog računskog centra (Srca), koji su radili na projektu uspostave Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, pa utoliko i na registraciji nacionalne
vršne .hr domene, zaprimili su dugo očekivani e-mail s informacijom da je izvršena registracija nacionalne vršne .hr domene i da se može početi koristiti. Time su računala s oznakom .hr i službeno postala sastavnim dijelom svjetske mreže.

Spomenuti e-mail poslao je Jon Postel, jedan od pionira Interneta u ime organizacije IANA (Internet Assigned Numbers Authority), koja i danas koordinira upravljanjem adresnog prostora Interneta.

E-mail Jona Postela od 27. veljače 1993. godine | Foto: srce.unizg.hr

Kao i u mnogim drugim državama, upravljanje nacionalnim domenskim prostorom i u Hrvatskoj je započelo u akademskoj zajednici. Registracija i aktiviranje nacionalne vršne internetske domene predstavljali su završni korak u uspostavi Interneta u Hrvatskoj. Oznaka domene .hr pojavljuje se od tada u nazivima računala, u prvim komunikacijama sa svijetom kao sastavni dio e-mail adresa, a nakon toga i sastavni dio svih ostalih internetskih servisa, prije svega web sjedišta.

Prateći razvoj upravljanja hrvatskim nacionalnim domenskim prostorom od samih početaka do današnjih dana, pratimo razvojnu liniju koja i danas registar nacionalne .hr domene stavlja uz bok europskim i svjetskim. Valja naglasiti da je u Hrvatskoj zadržano pravo na besplatnu domenu, čime se ostvaruje temeljno pravo na prisutnost u virtualnom svijetu, što je bilo jedno od načela prisutno od samih početaka funkcioniranja .hr domene.

Sve do 2012. godine poslove administrativnog i tehničkog upravljanja nacionalnom domenom obavljao je Sveučilišni računski centar (Srce). Početkom 2012. godine CARNET preuzima upravljanje i administraciju .hr domene u svim segmentima. Ukupan broj registriranih .hr domena danas je prešao brojku od 100.000 domena.