Pretraga

Idealno za vruće ljetne dane: Tri voćne salate koje možete spremiti ispod 20 minuta!

Možda nam je došlo nekako odjednom, ali nikada nam više nije trebalo ljeto. Nesnosne vrućine, lagana odjeća, buđenje u podne i odmor za dušu i tijelo. Naravno, odmor za dušu se sastoji od toga da živimo bez stresa, a odmor za tijelo u tome da se napokon možemo naspavati, ali i pripaziti na prehranu.

Foto: Pixabay

Kada se kaže da treba pripaziti na prehranu, ljudi najčešće pomisle da je riječ o pokušaju mršavljenja, no danas nećemo o tome. Ljeto je došlo i svi se možemo složiti da bismo radije jeli sladoled nego juhu ili neko drugo, teško jelo…

Ljeto volimo zbog milijun i jednog razloga, a između ostalog i zbog sezonskog voća. Breskve, nektarinke, kivi, dinje, jagode, trešnje… Što god vam srce poželi, tu je. I to treba iskoristiti. Naravno, voće je samo po sebi predivno i uvijek dobra ideja, ali kada se napravi pravi mix, bude još bolje. Stoga, evo nekoliko brzih i jednostavnih recepata za voćne salate koje donosi portal Delish.

‘Obična’ voćna salata

Ako niste od nekog prevelikog eksperimentiranja, onda je ovo vaša salata. Trebat će vam petnaestak minuta za pripremu, a ne možete pogriješiti!

Sastojci:

1 kg jagoda
180 g borovnica
180 g malina
3 kivija
1 naranča
2 jabuke
1 mango
180 g grožđa
85 g meda
85 ml narančinog soka
Sok iz jednog limuna

Priprema:

Med, narančin sok i ocijeđeni limun stavite u malu zdjelu te miješajte dok se sve ne stopi zajedno. U drugoj zdjeli pomiješajte voće, s time da kivi, naranče, jabuke i mango morate očistiti i izrezati. Pripazite da izrežete na dovoljno male komade kako biste to mogli jesti kao salatu…

Na samom kraju, prelijte salatu s preljevom koji ste na početku pripremili te ostavite u hladnjaku do samog posluživanja. Čak bi bilo poželjno da odstoji neko vrijeme, barem dvadesetak minuta. Uživajte!

Caprese salata s lubenicom

Radi se o dosta poznatoj salati, no upravo je s takvim jelima problem shvatiti što je ono što ih čini savršenima. Ovo je jedan od boljih recepata, no moguće je da ćete s par promjeni koje ćete jednostavno ‘osjetiti’, doći do savršenog recepta.

Sastojci:

1 lubenica
1 mozzarella
2 žličice bosiljka
Krupna morska sol
Crni papar
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Balzamični ocat

Priprema:

Izrežite i očistite lubenicu tako da kriške, koliko toliko, odgovaraju tome kako ste izrezali mozzarellu. Naravno, može biti i drugačije, no vizualno će bolje izgledati, zato što kada sve izrežete, poslagat ćete ih na tanjuru u krug, naizmjenično. Kada ste to napravili, začinite s bosiljkom, soli i paprom i na samom kraju, stavite ulje i balzamični ocat. Nikako nemojte staviti neki drugi ocat, radije preskočite…

Ambrosia salata

Nemojte brinuti, nema nikakve veze s ambrozijom, već se radi o imenu američke salate, za koju će vam trebati nekoliko ‘izazovnijih’ sastojaka, no ako tražite nešto izazovnije, onda je to recept za vas. I ne brinite, sastojci se odlično slažu, iako tako možda ne djeluje na prvi pogled!

Sastojci:

Šalica i pol šlaga
Pola šalice kiselog vrhnja
350 g sljezovih kolačića
150 g ananasa
430 g mandarina
150 g izribanog kokosa
300 g maraschino trešnja
300 g pečenih pekan oraha

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte šlag i kiselo vrhnje. Kada ste dobili smjesu, unutra dodajte mandarine, očišćeni ananas izrezan na komadiće, trešnje, kokos, pekan orah te sljezove kolačiće. Lagano miješajte dok se sve ne rasporedi ravnomjerno.

Kada ste zadovoljni s time kako sve izgleda, prekrijte i stavite u hladnjak barem na sat vremena, idealno dulje. Možete pripremiti i večer prije te ostaviti na hlađenju preko noći!