Pretraga

Ideje za bingeanje vikendom: Ovo je pet najboljih filmova po romanima Agathe Christie

A- A+

Ubojstvo u Orient Expressu, Smrt na Nilu, Zla kuća, Trik je u zrcalima… Ovo su samo neka od brojnih djela kraljice krimića Agathe Christie koja bi ovih dana proslavila svoj 133. rođendan. Po njenim romanima i pričama snimljeni su i brojni filmovi, a mi smo, za vas, izdvojili njih pet koje se zaista isplati pogledati.

Detektiv Poirot u filmu 'Smrt na Nilu'

Detektiv Poirot u filmu ‘Smrt na Nilu’ | foto: screenshot/YouTube

Spisateljica Agatha Christie za svog je života napisala više od 70 krimi-romana i priča od kojih su neki vrlo aktualni i danas, gotovo 50 godina nakon njene smrti. Prema tim romanima još uvijek se snimaju razne filmske adaptacije pa smo izdvojili njih pet koje vrijedi pogledati.

Ubojstvo u Orient Expressu

Jedan od najpopularnijih Agathinih romana zasigurno je Ubojstvo u Orient Expressu po kojemu su snimljena čak četiri filma, a najnoviji je izašao 2017. godine. U ovom filmu, jedan od najpoznatijih detektiva svih vremena – Hercule Poirot u Orient Expressu prepoznaje vrlo bliskog prijatelja koji je iduće jutro nađen izboden. Vlak biva zarobljen u snijegu na području Balkana, a Poirot ulaz u utrku s vremenom kako bi razotkrio ubojicu prije nego li ponovno napadne.

Smrt na Nilu

Ovaj film iz 2022. godine baziran je na Agathinom istoimenom romanu i nastavak je filma ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ iz 2017. godine. Njegova radnja, također, prati Herculea Poirota čiji se odmor na luksuznom krstarenju Nilom pretvara u zastrašujuću potragu za ubojicom kada idilični medeni mjesec novopečenog bračnog para bude naprasno prekinut ubojstvom jednog od njih.

Neki od glumaca koji su utjelovili glavne uloge u ovom filmu su: Gal Gadot, Russel Brand, Tom Bateman, Kenneth Branagh i drugi.

Zla kuća

Istoimeni roman po kojemu je snimljen ovaj film, jedan je od Agathinih najdražih, a prati Charlesa Haywarda koji se, iz Egipta, vraća u Englesku kako bi pronašao Sophiju – djevojku u koju je ranije bio zaljubljen i koju je čak zaprosio, ali ona tada nije bila spremna za udaju. Po dolasku u Englesku, Charles saznaje da se, u Sophijinoj obitelji dogodilo ubojstvo – ubijen je njen djed, a za to su osumnjičeni svi članovi obitelji.

Zlo pod suncem

Radnja ovog filma prati detektiva Herculea Poirota koji, za jednu osiguravajuću tvrtku, istražuje slučaj u kojemu je, na truplu ubijene žene, pronađen dijamant koji je osiguravala ta tvrtka za koji se ispostavio da je lažan. Kada Poirot otkrije tko je (i za koga) kupio taj dijamant, odlazi na jedan otočić na Mediteranu kako bi nastavio istragu ubojstva.

Ubojstvo u Veneciji

Baš kao i u ranijim filmovima, u ovom zastrašujućem i pomalo jezivom trileru, glavni lik je Hercule Poirot. Omiljeni detektiv sada je u mirovini i, na nagovor poznanice, odluči prisustvovati seansi s vidovnjakinjom. Za vrijeme seanse, jedan od sudionika biva ubijen pa će Poirot, naravno, rješavati i tu misteriju.

Ovaj film izašao je tek prije nekoliko mjeseci i ima odličnu glumačku ekipu kao što u Tina Fey, Jamie Dornan, Kenneth Branagh i drugi.