Pretraga

Ideju s maturalca zagrebački student pretočio u biznis: Stare kofere pretvara u genijalan proizvod

A- A+

Prije nego što je pošao na maturalac, Matej Palorec trebao je pronaći jak prijenosni zvučnik čija bi baterija trajala 10 sati, koliko je trajalo putovanje do odredišta. Pa je došao na ideju da svoj zvučnik jednostavno smjesti u isti kofer sa stvarima za plažu. Tu ideju u razdoblju koje je uslijedilo odlučio je pretvoriti u posao i tako danas antikne kofere pretvara u cool zvučnike.

Kroz tri godine prvotni kofer-zvučnik kojeg je Matej Palorec ‘sklepao’ za maturalac evoluirao je u potpuno novi proizvod, sve nakon testiranja više vrsta pojačala, baterija, raznih punjača, prijamnika signala. Oduvijek je znao da želi osmisliti svoj proizvod kojeg bi lansirao na tržište i tako je hobi pretvorio u posao – danas antikne kofere pretvara u zvučnike!

Od kofera do potpuno funkcionalnog zvučnika

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Rješenjem splitskih srednjoškolaca vječna čekanja javnog prijevoza odlaze u povijest

– Za izradu kofera najbitnije je znati izračunati kubikažu te njoj prilagoditi zvučnike. Nakon toga je potrebno vidjeti stanu li zvučnici fizički u kofer, ako stanu, potrebno je precizno izbušiti rupe u koferu. Jedna greška i nema više popravka. Nakon vanjskog izgleda, potrebno je u kofer ugraditi baterije čija se snaga i trajnost izračunavaju, a bitno je da kofer radi na nju nekoliko sati. Uz bateriju mora doći i prijamnik signala (bluetooth, AUX ili USB) te pojačalo audio snage. Uz to, u kofer je potrebno ugraditi i još neke stvari koje poboljšavaju kvalitetu zvuka, ali to neka ostane moja tajna, kaže nam Matej.

Antikne kofere kupuje od kolekcionara koji ih godinama sakupljaju, a s nekima od njih redovito posluje.

– Kupujem isključivo očuvane kofere koji su u izvrsnom za svoje godine. Koferi su starosti od 20 pa čak i do 60-ak godina. Komponente nabavljam iz raznih trgovina u Zagrebu, dok dio njih i sam izrađujem, poput pojačala i filtera za zvučnike, otkriva Matej.

https://www.instagram.com/p/B7v5TvkJNAC/

Zanat ‘ispekao’ u školi

Sada je student građevine i znanje koje ondje stječe baš mu i nije od koristi u ovom poslu. Ali većinu toga naučio je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, koju je pohađao prije faksa.

– U školi sam naučio raditi audio pojačala i skretnice. Tehnička škola mi je pomogla puno, jer sam tamo sve naučio, od osnova spajanja žica do izrade gotovog proizvoda, npr. audio pojačala koje je ujedno i moj završni rad. Razmišljam u smjeru da ovo postane ozbiljan biznis te da se bavim zvučnicima u više područja, npr. ugradnja zvučnika u poslovne prostore, lokale, automobile i slično, priča nam Matej.

Cijena zvučnika od 500 pa i do 5.000 kuna

Izdvojeni članak

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

A da bi to mogao biti itekako unosan posao, pokazuje se već sada. Matej svoje zvučnike prodaje od 500 kuna, a cijena može rasti i do 5.000 kuna, ovisno o željama kupca kojima se prilagođava.

– Svaki kofer je personaliziran. Osoba može birati sam kofer jer ih u svakom trenutku u skladištu imam barem 30, zatim može izabrati glasnoću zvučnika, je li on namijenjen za interijer ili eksterijer. Moguće je izabrati i hoće li kofer raditi na napon gradske mreže, bateriju ili oboje. Način povezivanja se birati između bluetootha, AUX-a, USB-a, SD kartice ili kombinacije navedenog. Kada kupac odabere što želi, ja mu dajem nekoliko dizajnerskih ideja među kojima on može birati. Dostupni koferi su objavljeni na mom Instagramu BoomboCase te se mogu naručiti porukom ili mailom, kaže Matej.

Interesa za kofer-zvučnik ima, ne samo na domaćem tržištu, nego i inozemnom. Matej je već ostvario nekoliko suradnji i s osobama iz inozemstva, iz država poput Njemačke, Austrije i Slovenije. Ipak, čini mu se kako ljudi još nisu svjesni koliko je funkcionalan i kvalitetan ovaj proizvod.

– Moj kofer može stati rame uz rame s bilo kojim poznatim brendom zvučnika, biti bolji od njega, a i jeftiniji. Poznati brendovi koji koštaju preko 2.300 kn manje su kvalitetni od mog kofera za 1.000 kuna. Uz to, moj kofer ima dugotrajniju bateriju te je glasniji. Na scenu sam se probio radom i kvalitetnom uslugom, koristim kvalitetne alate te isporučujem kvalitetni proizvod za koji je potrošeno otprilike 15 sati ručnog rada. Svaki moj kofer je rađen prema željama kupca te je prilagođen za interijer u kojem će se nalaziti, kaže Matej i dodaje kako su reakcije okoline na njegov proizvod vrlo pozitivne, a posebno se iznenade kada vide njegov Instagram profil.

Cilj: otvoriti trgovinu u centru Zagreba

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Vukovarski Smogovci nadaju se realizaciji svog ‘pametnog grada’ i već rade na novim idejama

A svega ovog možda ne bi bilo da Matej nema snažnu podršku i pomoć jedne posebne osobe.

– U svemu mi puno pomaže otac koji me je naučio biti strpljiv te mušteriji isporučiti unikatan proizvod bez greške. Slušanjem njega, svakom koferu se posvetim maksimalno te korištenjem svog znanja u elektrotehnici i pomoći očeve vještine i spretnosti u izradi nekog proizvoda, kupca svaki put na isporuci kofera ostavim bez teksta. Doslovno, veli Matej.

Za kraj nam otkriva, plan mu je otvoriti trgovinu u centru Zagreba. Mišljenja je kako njegov kofer-zvučnik ima perspektivu u Hrvatskoj, samo je potrebno ljude upoznati s onime što nudi.