Pretraga

[Ideja godine ’19] Vukovarski Smogovci nadaju se realizaciji svog ‘pametnog grada’ i već rade na novim idejama

A- A+

Nedavno smo pisali o genijalnoj četvorici učenika Gimnazije Vukovar koja je svoj grad učinila poput onog iz znanstveno-fantastičnih filmova. Iz stvarnog izgleda Vukovara, dobili su ideju za izradu višefunkcionalne makete. Pametni semafor koji daje prednost glavnoj cesti i zna kad upaliti crveno, parking koji već kod rampe govori koliko je mjesta slobodno te javna rasvjeta koja se pali tek kad prolaze pješaci, ovim su gimnazijalcima donijeli pobjedu na prestižnom natjecanju u Milanu. Dečki nisu stali na tom uspjehu nego su kao tim Smogovci osvojili i sjajno drugo mjesto u finalu ovogodišnje Ideje godine.

foto: Ivan Božić, srednja.hr

Matku Gašpariću, Matiji Hardiju, Ivanu Kolaru i Marku Macuri ovih se tjedana slušalo u više medija. I to s razlogom. Iako pohađaju tek treći razred Gimnazije Vukovar pod mentorstvom su profesora Davora Šijanovića i profesorice Sanje Pavlović Šijanović svoj Vukovar transformirali u ‘pametan grad’.

Njihov projekt pametnog grada najbolji na svijetu

Bilo je to u svrhu prijavljivanja na donacijski natječaj Generation Next, no njihov je projekt Our view of a smart living postigao puno više pa su pobijedili već u prvom krugu natječaja. Nakon toga prijavili su se na natjecanje u kategoriji obrazovanja Arduino Day Community Challenge 2019. Od tamo su ovi mladi inovatori donijeli zlatno odličje.

U razgovoru koji smo vodili s njima prije otprilike mjesec dana otkrili su nam od čega se sastoji pametan grad te što im je poslužilo kao inspiracija.

Društveno osvješten pametni semafor, parking i rasvjeta

Izdvojeni članak

[FOTO] Najzanimljiviji detalji nikada konkurentnijeg VII. izdanja Ideje godine: Pobjeda otišla u Split

– Glavnu inspiraciju za izradu makete dobili smo iz stvarnog izgleda grada Vukovara, preciznije po uzoru na županijsku ulicu koja vodi prema Osijeku i šetnicu uz Dunav. Maketa ima više funkcija. Stavili smo solarni tragač sunca koji uz pomoć dva fotosenzora detektira smjer najjače svjetlosti i tako prati Sunce radi poboljšane efikasnosti. Zatim smo napravili pametni semafor koji daje prednost glavnoj cesti, osim kada ima prometa na sporednoj cesti. Semafor uz pomoć infracrvenih senzora detektira prisutnost automobila na sporednoj cesti te tako zna kada treba upaliti crveno svjetlo na glavnoj cesti i pustiti vozila sa sporedne ceste u promet na glavnu cestu, pojasnio nam je tada Matko.

Njihova maketa pametnog Vukovara sadrži i pametni parking koji uz pomoć senzora kazuje koliko je slobodnih mjesta na parkingu. Ako mjesta nema, rampa se neće podići i pustiti vozilo.

Također, svojim bi prototipom ubrzo mogli unaprijediti šetnicu uz Dunav gdje bi postavili senzore koji detektiraju prolazak šetača. Kad netko prolazi, svjetla se automatski pale, a kad ondje nema nikoga, primjerice noću, štedi se energija.

Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura s prof. Davorom Šijanovićem /foto: Ivan Božić, srednja.hr

Osim na spomenuta prestižna natjecanja, ova se četvorka sa svojim projektom prijavila i na ovogodišnju Ideju godine, natjecanje učenika u poslovnim idejama u organizaciji portala srednja.hr.

Od ukupno prijavljenih 60 ideja, njihov se tim Smogovaca plasirao među 10 najboljih, a potom je u finalu osvojio drugo mjesto.

Što je Ideja godine?

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce, a odvija se pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Zadovoljni uspjehom, koji kako kažu, ipak nisu očekivali, otkrili su nam koji im je korak bio najzahtjevniji u realizaciji njihove makete.

‘Dosta nam toga nije radilo onako kako smo htjeli, no i to smo riješili’

Izdvojeni članak

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

– Realizacija je bila vrlo zahtjevna, svatko od nas je radio jedan dio projekta. Na ideju pametnog grada došli smo brainstormingom da bismo predanim radom došli do cilja, započinje ova četvorka.

Najteže im je bilo, ističu, popraviti kad se sve pokvarilo jer im u par trenutaka dosta toga nije radilo. Trebali su se tada dodatno potruditi kako bi sve funkcioniralo onako kako su zamislili.

Kako bi to postigli, izdvojili su puno vremena, no trud im se zasigurno isplatio.

– Kod kuće je svatko radio na dijelovima prototipa pa smo se sastali s profesorom i netom prije međunarodnog natjecanja intenzivno radili. Početkom smo godine na projektu nekoliko dana zaredom radili cijeli dan, nastavljaju.

Projekt je široke primjene pa im je sljedeći korak njegova realizacija u stvarnosti

Izdvojeni članak

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

Posebnost i uspješnost svog pametnog grada pripisuju činjenici da je on društveno osvješten, a ima i široku primjenu.

– Naš projekt se ne zaustavlja u fazi prototipa nego je primjenjiv u raznim situacijama. Ne mora to biti cijeli grad, to može biti samostalni sustav poput javnih garaža ili javne rasvjete. Zato ćemo se obratiti gradskoj upravi i to implementirati u našu zajednicu, makar barem jedan dio, naglašava Matko.

Nužna su im pritom financijska sredstva, dodaju.

‘Trebamo više ovakvih natjecanja, korisna su’

Izdvojeni članak

Finalisti Ideje godine saznali kako startup pretvoriti u posao te kako funkcionira IT tvrtka s 500 zaposlenih

Finalom Ideje godine su, kažu, jako zadovoljni. Puno je zanimljivih i raznovrsnih ideja, a drugo mjesto im zaista znači.

– Dosta kasno smo saznali za Ideju godine, no projekt je nasreću bio gotov. Trebali smo samo istražiti njegove financijske aspekte. Uz pomoć dviju kolegica iz razreda smo to uspjeli sastaviti u kratkom vremenu. Moramo reći da bismo željeli kada bi u Hrvatskoj bilo više ovakvih natjecanja, pričaju nam.

O budućnosti svoga rada zasad nam ne otkrivaju previše, no osim što se nadaju skorašnjoj realizaciji pametnog Vukovara, već rade na novim projektima u području robotike i automatike.

Naposljetku nas je zanimalo i zašto su svoj tim nazvali Smogovci.

– Prilikom jednog snimanja, šetali smo po vukovarskoj šetnici i taj kadar baš izgleda kao epizoda Smogovaca, opušteno zaključuje ova uspješna ekipa.