Pretraga

Imate problem sa stresnim jutrima? Donosimo pet savjeta kako ga riješiti

A- A+

Po jutru se dan poznaje – stara je to izreka koje se ponekad sjetimo, najčešće u one dane kad se ustanemo na lijevu. Kada dan loše započne, onda sve nekako ide naopako. Ne uspijemo uloviti tramvaj, zaboravimo masku doma, ostanemo bez baterije na mobitelu… I tako dalje, i tako bliže.

foto: Unsplash

Jutro je vrlo bitan dio dana i nije ga pametno zanemariti. Realno, ako se probudite nenaspavani, cijeli dan ćete biti mrzovoljni. Ako ne popijete prvu kavu na vrijeme, moguće je da ćete nekome odgristi glavu. Možda je to malo pretjerivanje (možda i nije?), no jutra su zaista bitna. Ujutro se pripremate za sve izazove koji vas očekuju tijekom dana.

U situaciji u kojoj se nalazimo, teško je imati produktivno jutro. Većina ima online nastavu koju može slušati i u pidžami, pa se ponekad i ustajanje iz kreveta odgodi sve do pauze za ručak. Upitno je i hoćete li se uopće svaki dan presvući iz pidžame, a kamoli napustiti svoj dom. Takvi dani brzo prolaze zato što se u njima ne dogodi praktički ništa. Nemate nikad dovoljno vremena ni za obaviti sve što morate, kamoli neko slobodno vrijeme za vlastite interese, druženja ili bezbrižno gledanje videa na YouTube-u. Čak i da se posvetite tim stvarima, šanse su da biste trebali raditi nešto drugo, pa onda to nije nikad bezbrižno uživanje, već vrlo stresno ‘uživanje’.

Jutro daje priliku za organizaciju i plan, a to onda pruža priliku za bolje raspoređeno vrijeme tijekom dana. Lakše rečeno nego napravljeno, slažemo se. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u boljem planiranju dana, počevši od samog buđenja!

Vrijeme za jutarnje rituale

Možda i najbitnija stvar koju ćete napraviti u cijelom danu jest kako ćete provesti prvih sat vremena jutra. Ako ih provedete u žurbi i kašnjenju, bez da stignete doručkovati (doručak je najbitniji obrok u danu!) i popiti kavu/čaj/kakao, velike su šanse da se nećete stići pripremiti za sve izazove koje dan donosi.

Čak i ako niste od jutra, ovakve stvari vam mogu promijeniti pogled na svijet. Ima nešto u tom miru kojeg samo jutro donosi, kad se može doslovno vidjeti priroda kako se budi – od Sunca koje izlazi, pa do cvrkuta ptičica. I naravno, buđenje ostatka ukućana…

Izdvojeni članak

Kava vs. zeleni čaj: Borba koju zeleni čaj uvijek dobije

To-do lista

Dan bez to-do liste je dobar dan samo ako zaista nemate nikakvu obavezu taj dan, inače je riječ o totalnom promašaju. Čak i da niste netko tko voli pisati liste, morate imati barem nekakvu mentalnu listu u svojoj glavi. Upravo je zato puno lakše zapisati stvari, jer se inače lako zaborave…

Također, ako si napravite listu (bilo na papiru, u nekakvoj bilježnici ili u bilješkama na mobitelu), bit će vam lakše napraviti raspored kad što morate napraviti, a to je upravo sljedeći korak.

Raspored (kojeg ćete se pridržavati)

Prije svega, bitno je napomenuti da ako se ne planirate pridržavati rasporeda, onda nema ni smisla raditi ga. Iako možda mislite da će vam trebati ogromna snaga volje za poštovati isti, ustvari je situacija dosta drugačija kada su u pitanju rasporedi i planovi – čim je nešto zapisano, određeno, odmah postaje lakše to poštovati.

Ono što je bitno pri pravljenju rasporeda jest da budete realni. Ako znate da vam sat vremena nije dovoljno za napisati sve zadaće, nemojte si zadavati nemoguće zadatke. To će vas samo dovesti do toga da budete demotivirani s neuspjehom. Radije si ostavite više vremena, pa ćete onda ostatak provesti odmarajući.

Vrijeme za odmor

Imali raspored ili ne, bitno je da znate prepoznati kada je vrijeme za odmor. Ako radite raspored, svakako si morate ostaviti vremena za odmor, inače ćete imati burnout, a to nitko ne želi… Pogotovo ne sada kada je najbitnije vrijeme u godini što se tiče ispita, kolokvija i seminara.

Ono što je bitno jest da u vremenu za odmor ne visite na mobitelu – da, znamo da je to upravo onako kako zamišljate odmor, no treba vam zaista odmor. Radije bacite kakav kratki nap ili se rasplešite – napravite nešto što će vas opustiti. Prebaciti pogled s velikog na mali ekran nije neka velika promjena, a još manje prilika za odmor.

Izbjegavanje stresa

Bitno je da ujutro niste pod stresom, bilo da je riječ o nečemu važnom i bitnom, a pogotovo ne kada su u pitanju gluposti. Postoje ljudi koji se jako stresiraju, na primjer, oko odabira odjeće ujutro. Ako vam to stvara probleme, jednostavno to napravite noć prije. I tako za sve što vam stvara stres.

Svaki problem ima, vrlo vjerojatno, dosta jednostavno rješenje. Samo uzmite trenutak u danu kako biste razmislili o tome, a zatim to i napravite dan nakon. U svakom slučaju, dobro vam jutro i uživajte u ovom danu!

Imate problem sa stresnim jutrima? Donosimo pet savjeta kako ga riješiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap