Pretraga

Kava vs. zeleni čaj: Borba koju zeleni čaj uvijek dobije

A- A+

Većina ljudi, kada se probudi, se osjeća kao da ih je netko upravo pregazio. Sigurna sam da to ne bi trebalo biti normalno stanje nakon dovoljno sati sna, ali istina je da većina počne pravilno funkcionirati tek nakon što obavi svoje jutarnje rituale. Jedan od najbitnijih koraka svake jutarnje rutine jest upravo šalica (ili tri…) kave.

foto: pixabay

Nažalost, baš kao i sve što većina nas voli (burek, ćevapi, alkohol…) i kava je štetna za naše zdravlje. Neki ljudi bolje podnose kavu pa ne primjećuju toliko nuspojave, ali oni koji su osjetljivijeg želuca, već i nakon jedne šalice kave osjete da im kava ne godi.

Iako je vrlo teško da će bilo tko odustati od kave nakon jednog članka, istina je da bi zaista bilo pametnije kada biste to i napravili. Koliko god kava pomagala s jutarnjim buđenjem i preživljavanjem mamurluka, ostavlja dugoročne posljedice na naše zdravlje. Dobra je vijest da ako na vrijeme odlučite smanjiti unos kave, možete si znatno poboljšati zdravlje.

Izdvojeni članak

‘Kava malo toplo s više mlika bez pjene’: Konobar objasnio zašto bi naručivanje kave trebalo ući u Guinnessa

Ne govorimo samo o onim ‘dosadnim’ stvarima tipa utječe vam na želudac pa imate višak kiseline, a to nikako nije dobra stvar, već i onome što bi vas moglo ‘zainteresirati’, što je zanimljivije zato što je vidljivije. Kao kada prestanete jesti čokoladu i slatkiše pa već nakon desetak dana primijetite da ste manje umorni, da imate manju potrebu za slatkim i da vam se koža pročistila.

Slična stvar se dogodi i kada se odreknete kave – uskoro izgubite potrebu za tom šalicom (ili tri… ) ujutro, podočnjaci vam se smanje, a i imate više energije tijekom cijelog dana. S kavom se vrlo često dogodi da ona u trenutku digne energiju, no zatim vas i vrlo brzo spusti.

Ipak, bilo bi nehumano tražiti od bilo koga da se odrekne ne samo kofeina, već i tog rituala ispijanja kave – bilo da se radi o jutarnjoj šalici uz (nadamo se) tišinu, druženje s kolegama na poslu ili samo sjedenju na špici. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste se trebali prebaciti na zeleni čaj!

Pruža energiju isto koliko i kava

Možda čaj više vežemo uz situacije kada smo bolesni i mama nas tjera da popijemo šalicu čaja kako bi nas grlo manje boljelo, ali to ne vrijedi za sve čajeve. Zeleni čaj je poznat po tome da je malo jači i da daje taj ‘energy boost’ koji mi vrlo rado tražimo u kavi.

Govorim iz osobnog iskustva – u nekoliko navrata sam morala odraditi ‘all nighter’ kako bih uspjela preživjeti ispitne rokove i u tim mračnim trenucima (ali doslovno mračnim, bila je noć) sam se uvijek okretala zelenom čaju!

Ubrzava organizam

Vrlo često spor organizam vodi ka debljanju, a upravo je zeleni čaj ‘zadužen’ za ubrzavanje organizma. Možda je do toga što ćete često morati na wc za malu nuždu, ali organizam će vam se znatno ubrzati. S vremenom će vam to postati normalno, ali u prvom trenutku ćete primijetiti veliku razliku.

Mada, imajte na umu da to znači da ćete češće biti gladni… Ovisno o tome koliko zelenog čaja popijete na dnevnoj bazi (ne preporučuje se redovito piti više od litre) i koliko ćete ‘prostora’ imati u trbuhu, pripremite se na glad.

Detox

Svi znaju da se listovi zelenog čaja vrlo često koriste za razne pilinge, ali i gelove za tuširanje, zbog toga što su jako dobri za bilo kakav detox. A najbolje je naravno kada radite detox tijela, iznutra.

Možda djeluje kao da neće djelovati, ali probajte tu i tamo imati detox dan tijekom kojeg ćete se fokusirati na to da popijete barem litru i pol zelenog čaja, uz dvije litre vode koje svakako popijete tijekom dana… Vidjet ćete rezultate ubrzo!

Okus

Zeleni čaj možda nema najbolji okus na prvu, ali isto tako nema ni kava. Probajte se sjetiti prvoga puta kad ste probali kavu – vjerojatno vam je bila odvratna. Slična je stvar i sa zelenim čajem, samo što ovdje se radi o više ‘bezbojnom’ okusu.

Također, plus je činjenica što rijetko tko može napraviti loš čaj, pa više ne morate brinuti oko toga hoće li vam konobar donijeti splačinu, ili ipak pristojnu kavu…