Pretraga

Problemi s rasporedom: Studenti pokrenuli peticiju jer predavanja traju predugo, faks tvrdi – tumačenje je pogrešno

A- A+

Pandemija je donijela promjene u sve sfere života, pa tako i u obrazovanje. Zbog epidemioloških mjera prošle akademske godine predavanja na Sveučilištu Sjever u Koprivnici produžena su s dva na četiri školska sata, a ista praksa nastavlja se i ove godine. Iako Studentski zbor govori da studentima, osobito putnicima, novi model odgovara, jedan student odlučio je pokrenuti peticiju.

učenica gleda u kalendar

Foto: srednja.hr

Studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici pokrenuli su peticiju u kojoj traže da se trajanje predavanja skrati s tri sunčana sata na jedan i pol, kako je to bilo prije pandemije i epidemioloških mjera. U peticiji se ističe da je jedno predavanje od tri sata predugo, da su epidemiološke mjere gotove, online nastava više ne postoji te se predavanja pohađaju normalno. Ukratko rečeno, studenti peticijom traže stari oblik nastave. Za sada je peticiju potpisalo više od 80 studenata.

‘Tri predavanja na dan znači deset sati na fakultetu’

O problemu smo razgovarali sa studentom Franjom koji nam je objasnio što studente muči. Naime, prošle akademske godine trajanje predavanja na ovom fakultetu produžilo se s dva školska sata na četiri, što bi značilo da je jedno predavanje trajalo tri sunčana sata umjesto jednog i pol. Fakultet se time, rekao je Franjo, želio osigurati od mogućeg povratka na online nastavu jer se ovako nastava može odraditi u kraćem roku i puno prije završetka semestra. Tako u prosincu ili siječnju potrebe za nastave ili ne bi bilo ili bi se ona mogla odrađivati online.

– U teoriji, cijelu prošlu godinu proveli smo više vremena na fakultetu. Online nastava na kraju se uopće nije dogodila i sve se odvijalo uživo. Pokušali smo problem riješiti s pročelnicima, no oni tu problem ne vide. Nama je tri predavanja na dan značilo deset sati na fakultetu u kojem više ni ne postoji studentska menza. Zato je važno vratiti se na stari model predavanja, kazao je Franjo.

Franjo je u travnju kontaktirao i voditelja ureda za preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije, no odgovor koji su dobili bio je da se mora poštivati hijerarhija te je potrebno kontaktirati pročelnika odjela koji se mora konzultirati s prorektorom za nastavu. U odgovorima koje je dobivao, poručio je Franjo, rečeno mu je da ne ‘postoji službena inicijativa koja bi se vodila po protokolu niti volja većine studenata vezana za promjenu satnice’. Ove je akademske godine praksa s dužim predavanjima nastavljena jer se tako, poručili su s fakulteta studentima, smanjuje broj dolazaka studenata i profesora na fakultet, ukupni broj sati jednak je kao uvijek, a više je vremena za pripremu, učenje i slobodne aktivnosti.

– Unatoč tome što duplo više vremena provodimo na jednom predavanju, profesori nisu dobro organizirani i ne obrađujemo više materijala. No, nemamo ni više posla. Štoviše, prošle godine imali smo nadoknade na kraju oba semestra. Sada nam je zato cilj prikupiti dovoljan broj potpisa da nas primijeti netko na višoj ljestvici na našem Sveučilištu, istaknuo je Franjo.

Izdvojeni članak
euro

Fakulteti novac od školarina studenata troše kako žele: Ovi ljudi kažu da to treba mijenjati

Nastava u deset umjesto 15 tjedana

Pročelnik Odjela za umjetničke studije Sveučilišnog centra Koprivnica, Mario Periša, kazao nam je kako je u pitanju pogrešna interpretacija pojmova školskih i sunčanih sati. Naime, Periša nam je objasnio da se takozvani ‘slot’ sastoji od tri školska, a ne tri sunčana sata te ne predstavlja dvostruko veće opterećenje studenata. Time se omogućuje pet puta manje dolazaka na fakultet.

– S obzirom na to da imamo više od 5.000 studenata u oba Sveučilišna centra, poduzete su preventivne mjere zbog epidemioloških mjera i određenih neizvjesnosti u pogledu eventualnih promjena i rigoroznijih mjera. Isto tako, iz Studentskog zbora rekli su nam da studentima ovakva organizacija odgovara jer se na određenim kolegijima nastava može odraditi za deset tjedana, umjesto uobičajenih 15, što je posebno u interesu studentima koji putuju, pojasnio je Periša.

Također, poslao nam je i raspored za ovaj semestar iz kojeg je vidljivo da studenti nastavu imaju tri dana u tjednu od 15,15 do 19,45 sati. No, Franjo je naglasio kako u tom rasporedu nisu navedene vježbe te će se one vjerojatno odvijati do 15 sati, kada počinju i predavanja. Ukupno student tjedno ima 15 sati vježbi. Franjo strahuje da se ne ponovi situacija od prošle godine kada se cijeli semestar odrađivao na novi način.

– Prošle smo godine imali A i B tjedan blok nastavu. Jedan tjedan bila su predavanja, a drugi vježbe te tako cijeli semestar. Nije skraćivan semestar, nego se nastava odvijala kroz 15 tjedana. Mislim da je cijela interpretacija novog rasporeda krivo postavljena, zaključio je Periša.