Pretraga

Impresivan broj studenata nastupit će na Europskoj univerzijadi u Hrvatskoj

A- A+

Devetnaest dana uoči otvaranja Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati od 13. do 25. srpnja u Zagrebu i Rijeci organizatori su objavili kako će se u ukupno 21 sportu, natjecati gotovo 5.000 sportaša iz 41 zemlje našeg kontinenta. Svakako impozantno zvuči i podatak da će se na Igrama pojaviti studenti sportaši s čak 403 europska sveučilišta. Evo još nekih značajnih brojeva.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kada smo prije tri godine saznali sjajnu vijest iz Ljubljane da će Hrvatska ugostiti najbolje studente sportaše Starog kontinenta, prognoziralo se da će se na Europskim sveučilišnim igrama okupiti nešto preko 4.000 studeanta sportaša, s oko 250 sveučilišta. No, ispalo je još impresivnije.

Izdvojeni članak

Doznali smo tko je prva ekipa koja se prijavila na Europske sveučilišne igre

Najviše studenata dolazi iz Velike Britanije

Naime, danas su na press konferenciji, predsjednik Organizacijskog odbora Igrara Zrinko Čustonja te predsjednica Odbora za sport ESI2016 Danira Bilć objavili najznačajnije brojke natjecanja.

Posebna je zanimljivost podatak kako natjecatelji dolaze s čak 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje.

– Od europskih zemalja najviše sportaša, njih 410 dolaze iz Velike Britanije, 400 iz Njemačke, 330 iz Francuske, 320 iz Portugala, 280 iz Turske, 230 iz Španjolske, 200 iz Slovenije. Posebno smo sretni što će na Igrama sudjelovati i natjecatelji iz zemalja poput Islanda ili čak Izraela, odakle nam dolazi 48 sportaša, a Hrvatsku će zbog ovog natjecanja posjetiti i studenti s Malte, istaknula je Danira Bilić.

Modul i Pimp My Pump prigodnim grafitom ukrasili jedno od borilišta – Dom sportova

Izdvojeni članak

Veliki hrvatski sportaši se prisjetili zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine

Održat će se preko 2.000 natjecanja

Europske sveučilišne igre do sada su organizirane dva puta, to jest 2012. u španjolskoj Cordobi i 2014. u nizozemskoj luci Rotterdam. No, ove u Zagebu i Rijeci bit će po mnogočemu iznimne i najbrojnije.

Uz navedeno, valja istaknuti da su se natjecatelji primjerice u Rotterdamu nadmetali u 10 sportova, dok će se u Hrvatskoj boriti za titule u 19 sportova te još dva za studente s invaliditetom. U programu Igara naći će se i dva demonstrativna sporta.

– Za vrijeme Europskih sveučilišnih igara održat će se više od 2000 sportskih natjecanja, u više od 60 sportskih objekata u Zagrebu i Rijeci. Podijelit ćemo više od 2000 medalja, oko 130 pehara za najbolje te 120 posebnih nagrada. Ovo je samo dio impresivnih brojki koje govore o kakvom se događaju radi, a za koji se već nekoliko godina pripremamo. Zahvaljujući organizaciji u koju je trenutno uključeno nekoliko tisuća osoba, a među njima i 2000 volontera, možemo već sada reći kako smo osigurali sve da Igre proteku u najboljem redu, naglasio je Zrinko Čustonja.

Svečanost otvaranja Europskih sveučilišnih igara će se održati 13. srpnja s početkom u 21 sat na stadionu Mladosti na Savi. Garancija spektakularnog otvaranja je podatak kako samu ceremoniju režira Krešimir Dolenčić, a ulaz će biti slobodan za sve zainteresirane osobe, na kojima je samo da na vrijeme osiguraju svoju ulaznicu.